Geen categorie

Mobiel internet in Italië niet duur, simpel en goed

Hoe maak je gebruik van internet in Italië? Wat kost internet in Italië? Is de dekking en/of de signaalsterkte voldoende? Waar kan ik het aanschaffen?

Om als straniero (buitenlander) verzekerd te zijn van een goede en niet dure internetverbinding in Italië, moet je beginnen met een goede voorbereiding en in Italië het internet, dus alleen de simkaart, aanschaffen.

 1. Bepaal met hoeveel gebruikers je gebruik wilt maken van het internet. Aan de hand hiervan koop je een SIMLOCKVRIJE 3G/4G mobiele WiFi, ook wel MiFi genaamd. Hiermee kun je vaak met 5 tot 10 gebruikers, afhankelijk van de prijs en het model, tegelijkertijd gebruik maken van het internet. Het 4G mobiele netwerk in Italië wordt goed ondersteund, maar ook een 3G MiFi werkt met een 3G of 4G simkaart bijzonder snel.
 2. Bepaal waarvoor je het internet in Italië wilt gebruiken en dientengevolge, hoeveel Mb of Gb je vermoedelijk nodig denkt te hebben. Door dit van te voren te bepalen, voorkom je dat je te veel gaat betalen, of misschien Mb of Gb te kort komt. Houd er rekening mee, dat het huidige mobiele netwerk redelijk snel is en dat de hoeveelheid Mb of Gb erg snel opgebruikt zijn. Dit houdt in, dat je misschien de instellingen op de te gebruiken apparaten moet gaan wijzigen, omdat bijvoorbeeld automatische updates, automatisch opslaan, automatisch een reserve kopie maken, het gebruik maken van de (i)Cloud, maar ook het kijken naar Youtube of films downloaden veel Mb of Gb kost. Ook het gebruik van Facebook, met zijn automatisch startende filmpjes, kost veel Mb. Wijzig je de instellingen niet, dan moet je daar bij het aanschaffen van de simkaart rekening mee houden. Dus meer Gb inkopen!

De vier grootste providers voor internet zijn, TIM, Wind, Tre en Vodafone. Monopolist van het netwerk is TIM, maar deze heeft absoluut niet overal de beste signaaldekking. Kijk maar eens op de website OpenSignal. Wanneer je van te voren weet naar welke locatie je gaat, kun je thuis in alle rust bekijken wat de signaaldekking is en van welke internetprovider je het beste signaal kunt verwachten.

Als je de locatie hebt bepaald en ziet van welke provider je het beste signaal kunt verwachten, ga dan naar de betreffende TIM-, Wind-, Tre- of Vodafonewinkel en koop daar een prepaid simkaart voor alleen mobiel internet. In het Italiaans ‘una sim ricaricabile con solo internet’.

Neem de SIMLOCKVRIJE Mifi mee naar de winkel en laat daar de simkaart plaatsen. Neem ook een identiteitskaart of paspoort mee, dat is namelijk verplicht. Wanneer alles is afgehandeld, kan het maximaal 24 tot 48 uur duren voordat je gebruik kunt maken van het internet. Ervaring is dat het soms niet langer duurt dan 2 tot 4 uur.

Als je hebt bepaald hoeveel Mb of Gb je nodig heb voor de tijd dat je in Italië bent, kun je kijken in de betreffende winkel wat het kost. Internet providers hebben regelmatig aanbiedingen, het is aan jou om te bepalen hoe je er gebruik van maakt.

Voor een indicatie van de huidige kosten van het internet in Italië en de eventuele aanbiedingen op dit moment, onderstaand een link naar de 4 grootste internetproviders.

Veel plezier op het Italiaanse netwerk.

 

Booking.com

14 reacties op “Mobiel internet in Italië niet duur, simpel en goed

 1. Volgende keer eens goed nakijken dan! Ik had in Juni, bij de autoverhuur, een klein toestelletje gehuurd van Wind, kost 4,4 euro per dag onbeperkt Internet en je kon er maximaal 8 toestellen op aansluiten. Vond ik veel geld eigenlijk maar wel super handig ( als je dat ding op tijd oplaad natuurlijk 😉 )

 2. Annette van Luyk

  Wij hebben vorig jaar ook een mobiele wifi aangeschaft, werkt uitstekend. Onze ervaring is, da Tre de beste dekking heeft in Puglia, en bovendien de scherpste aanbiedingen heeft voor internet thuis!

  Groetjes, Annette

 3. Ik trek in juni een maand naar Umbië, in een huis zonder WiFi. Ik moet mijn laptop meenemen om er te kunnen werken. Waar en hoe kan ik (heroplaadbare) WiFi kopen (zonder maandelijks een abonnement te moeten nemen). Er zal met verschillende laptops in het huis “gesurfd” worden op het internet. Graag enkele tips?

  • Beste Els,
   Hartelijk dank voor uw reactie. Umbrië is groot en heeft een oppervlakte van ruim 8400 vierkante kilometer. Het is voor ons onmogelijk om te kunnen adviseren waar u een heroplaadbare simkaart kunt kopen. Mede ook omdat wij niet weten waar u in Umbrië zult verblijven.
   De providers die wij aangeven in ons artikel, zijn aanwezig in Umbrië. Via de site https://opensignal.com/networks kunt kijken welke providers er in de buurt van uw vakantieverblijf actief zijn en/of een goede signaaldekking hebben. In iedere (grote) stad zijn meerder providers vertegenwoordigd.

   • Beste,

    Bedankt voor de snelle reactie! Ik verblijf in Colle Umberto I (PG) op zo’n 15km van Perugia. Wat ik met mijn mobieltje kan doen, dat weet ik. Maar ik ben op zoek naar info omtrend een WiFi herlaadmethode. Wij willen er echter met ong. 3 personen op onze laptop werken. En dat is voor mij wat onbekend terrein. Ik heb geen zin om maandelijkse facturen te betalen voor de (in totaal 2 maanden per jaar) dat ik er verblijf. Ik ben wel in het bezit van een Codice Fiscale…
    Groetjes,
    Els

   • Beste Els,

    Om gebruik te kunnen maken van een herlaadmethode (alleen voor abonnementen) moet men in het bezit zijn van een Italiaans bankrekeningnummer. Als men maar 2 maanden in Italië is, is dat geen optie. Het zou namelijk veel te duur worden. Koop pre-paid mobile internet van Wind of Tim, beiden hebben in Colle Umberto signaaldekking. De pre-paid kaarten zijn een maand (28 dagen) te gebruiken en moeten na 28 dagen weer opgeladen worden. Dat opladen gebeurt in een Wind of Tim shop, door opnieuw te betalen.
    Wij gebruiken op dit moment een MiFi met een pre-paid kaart van Wind. Hiervoor krijgen wij 30 GB/maand voor € 20,- en kunnen wij met maximaal 10 personen, overal in Italië waar Wind signaaldekking heeft, gebruik maken van het internet. Deze kaart blijft elke keer na een oplading (van € 20,-) weer een jaar geldig. Houd wel rekening met activeringskosten c.q. ingebruikname (€ 15,-) bij eerste aankoop. Na 28 dagen vervallen de niet gebruikte GB’s en moet er opnieuw voor 28 dagen betaald worden. Overigens zal na 15 juni 2017 roaming in de Europese Unie vervallen. Dit betekent, dat het in Nederland aangekochte mobiele internet kan worden gebruikt in de Europese Unie zonder dat daar extra kosten bijkomen.

 4. Dank je wel voor de haarfijne uitleg. Daar kan ik al aan de slag mee. Ik surf wel even rond om daarover de nodige info te sprokkelen. Maar eerst ga ik een weekje Calabria tegemoet. La vita è bella, in bella Italia!
  Geniet er ook van, jongens! En misschien ontmoeten we elkaar wel eens. Ik blijf jullie in ieder geval volgen!

 5. weet je toevallig ook hoe je zo’n prepaid kaart online weer op kunt waarderen?

 6. Gurie Baltolu

  Hoe zit het met een iPad. Hoe kan ik in een huis zonder internet toch mijn iPad gebruiken. Ook liefst t.v kijken

 7. Hallo,
  Met belangstelling het artikel gelezen. Ik ga ieder jaar ongeveer 6wkn naar het gardameer. Nu heb ik dit jaar voor het eerst internet tv gebruikt, met name voor het nieuws, of als ik savonds bij slecht weer alleen thuis ben. Omdat ik geen zin in dat schotelgedoe enz heb, vond ik dit de beste oplossing, en dat was het ook….maarrr het vreet data. Nu mijn vraag……is het interessant om ipv tmobile waar ik een abonnement van heb, met gelimiteerd gebruik, een Italiaanse provider te gebruiken?……mijn dataverbruik is ongeveer 3gb per dag….maar Frans

  • Idd is het beter om een Italiaanse provider te gebruiken. 3 gb per dag is redelijk veel. Het goedkoopste is een maand abonnement. De sim kaart is een jaar geldig en kan het volgend jaar opnieuw worden gebruikt, wat weer scheelt in de kosten bij het opnieuw opladen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.