Stedentrip Veneto

Padua, een slimme stad in de schaduw van Venetië

Veneto, Padua
DiscoverCars.com

De oude universiteitsstad Padua, of Padova, bevindt zich in het hart van de regio Veneto. Deze prachtige stad ligt in de schaduw van Venetië en wordt daarom door veel bezoekers aan Italië over het hoofd gezien. Dat is jammer, want Padua heeft zoveel moois te bieden. Het historisch centrum is compact en de beste manier om de stad te verkennen is dan ook te voet. Culturele hoogtepunten zijn makkelijk te combineren met de aangename studentikoze cafés en de chique winkels.

Prachtige pleinen van Padua

De stad is levendig met haar vele studenten, academici en toeristen. Tijdens onze wandeling door het historisch centrum komen we langs een paar prachtige pleinen. Rondom de imposante Piazza dei Signori staan middeleeuwse gebouwen. Bijzonder is de astronomische klok boven de oude poort van de stad. De piazza komt in de namiddag helemaal tot leven, wanneer het vol staat met gezellige terrassen.

Piazza delle Erbe en Piazza dei Frutti zijn de locaties voor levendige markten. Tussen de marktpleinen staat het 13de -eeuwse Palazzo della Ragione en is het symbool van Padua. Hoogtepunten van dit architectonische gebouw zijn de fresco’s in de bovenzaal, de arcades en de kleine winkeltjes. Een wandeling in de loggia van dit gebouw biedt een mooi uitzicht over de stad en de markten.

Padua stad in de Italiaanse regio Veneto
Padua stad in de Italiaanse regio Veneto
Padua stad in de Italiaanse regio Veneto
Padua stad in de Italiaanse regio Veneto
Padua stad in de Italiaanse regio Veneto
Padua stad in de Italiaanse regio Veneto

Prato della Valle

Padua heeft het grootste plein van Italië. Prato della Valle is een groen park, omringd door een gracht en omzoomd door twee ringen met 78 standbeelden. De individuele standbeelden zijn van vooraanstaande burgers van Padua. De Prato della Valle dankt zijn ovale vorm aan een oud Romeins theater. Het plein en het park is een mooie open ruimte in het centrum van de stad en de grote ervan is indrukwekkend.

Padua stad in de Italiaanse regio Veneto
Padua stad in de Italiaanse regio Veneto
Padua stad in de Italiaanse regio Veneto

Historische cafés van Padua

Zowel aan de piazza’s als in de vele straatjes zijn bijzondere winkeltjes, cafés, osteria’s en ouderwetse wijnlokalen gevestigd. Caffé Pedrocchi, bekend als het café zonder deuren, is zeker een bezoek waard. Dit historisch 19de -eeuws café, dat lijkt op een classicistische tempel, was 24 uur open en werd bezocht door alle sociale klassen, van intellectuelen tot kunstenaars tot reizigers en studenten.

Basiliek van Sint Antonio

Een van de meest bekende heiligen in Italië is Sant’Antonio en geboren in Padua. Natuurlijk is er een kerk gewijd aan deze heilige. De basiliek van Sint Antonio is prachtig met zijn 8 koepels, waarvan er één is gekroond met een gouden engel. Dagelijks wordt de basiliek bezocht door pelgrims en toegewijde bezoekers. Het interieur van de basiliek is majestueus en staat vol met kunstwerken van beroemde schilders en beeldhouwers, zoals Donatello, Giotto, Sansovino en Tiziano. De pelgrims bezoeken zowel het graf van Sant’Antonio als een kapel waar de overblijfselen van de heilige worden bewaard.

Padua stad in de Italiaanse regio Veneto

Oudste botanische tuin van Europa

De op een na oudste universiteit van Italië, opgericht in 1222, is gehuisvest in het Palazzo Bo. Opmerkelijk is het standbeeld van Lucrezia Cornaro Piscopia. Zij was de eerste vrouw op de wereld die afstudeerde aan een universiteit. Verder is er via een rondleiding, Galileo’s tribune en een 16de -eeuwse operatiekamer te bezoeken. De oudste botanische tuin van Europa, sinds 1545, is ook in deze stad te bewonderen. Het bevat een belangrijke collectie van planten en medische kruiden en staat daarom op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Tip: bezoek de Cappella degli Scrovegni voor Giotto’s fresco’s.

Hotels in Padua

Booking.com

0 reacties op “Padua, een slimme stad in de schaduw van Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.