Roadtrip Trentino - Alto Adige

Een culinaire dolomietentocht

Alto Adige,val di funes

Zuid-Tirol of Alto Adige is een fascinerend gebied. Tot de eerste wereldoorlog behoorde dit gebied tot Oostenrijk en werd in 1919 toegevoegd aan Italië. Tot op de dag van vandaag heeft het gebied zijn Alpine persoonlijkheid behouden. Duits is nog steeds de meest gesproken taal. De richtingsborden zijn tweetalig en veel recepten hebben namen die duidelijk verwijzen naar hun Oostenrijkse oorsprong. De geschiedenis, cultuur en gastronomie van de regio worden gekenmerkt en beïnvloed door de majestueuze Dolomieten. Wij maakten een avontuurlijke en culinaire dolomietentocht door een prachtig landschap van besneeuwde bergtoppen, weelderige plateaus en valleien bezaaid met schilderachtige dorpen. De route brengt ons langs grote hoogten en heerlijke haute cuisine.

Strada del Vino, het oudste wijngebied in de Duitstalige regio

La strada del vino, weinstrasse, in Zuid-Tirol bij het plaatsje Caldaro, is een van de oudste wijnroutes in Italië en tevens ons startpunt. De weg loopt parallel aan de Adige vallei. In dit gebied is meer dan 80% van al de wijngaarden uit deze regio te vinden. De vallei is bezaaid met wijnkelders, waar je de heerlijkste wijnen kunt proeven.

De Alto Adige mag dan wel een van de kleinste wijnregio’s van Italië zijn, er worden hier meer DOC-wijnen geproduceerd dan waar ook. Deze wijnen worden gemaakt van lokale druivensoorten zoals Vernatsch, Lagrein en Gewürtstraminer. De oogst gebeurt met de hand en er worden maar een paar duizend flessen per jaar geproduceerd. Door de groeiende populariteit en vraag naar soorten als Pino Grigio en Chardonnay neemt de productie van witte wijnen sterk toe. Dit gaat helaas wel ten koste van de traditionele rode wijnen. In het plaatsje Caldaro kun je wijnen in elke prijsklasse vinden.

Geoparc Bletterback

Via een prachtige route van kronkelwegen is Geoparc Bletterback, gelegen aan de zuidwestelijke uitlopers van de Dolomieten, onze volgende stop. Na een bezoek aan het bezoekerscentrum maakten we een wandeling door dit prachtige natuurpark. In het Geoparc is te zien hoe door de eeuwen heen de Dolomieten zijn ontstaan. Ook zijn er sporen van prehistorische reptielen in de fossielenkloof. Er zijn verschillende routes uitgestippeld op moeilijkheidsgraad en lengte. Wandelschoenen zijn geen overbodige luxe.

Val di Fiemme en Val di Fassa

We rijden door de prachtige valleien Val di Fiemme en Val di Fassa. De groene weilanden met op de achtergrond de ruige bergen zijn adembenemend mooi. Val di Fassa is in de winter een beroemd skigebied, maar in het voorjaar en zomer een prachtig wandelgebied. Met stoeltjesliften word je op 2000 meter hoogte gebracht, waar je tussen de toppen kunt wandelen. Lopen van hut naar hut is populair. Vroeger werden ze gebruikt door de bewoners om niet door moerasgebied te hoeven reizen. Tegenwoordig kun je er heerlijk eten en drinken in een prachtige omgeving.

Lago di Carezza, een betoverend meer

Via haarspeldbochten gaan we hoger en hoger het gebergte op en zetten koers richting Bolzano. Vergezichten veranderen continu. Het kale berglandschap maakt plaats voor naaldbossen. Onderweg kom je hier het beroemde Lago di Carezza of in het Duits Karersee tegen.

Lago di Carezza is beroemd vanwege zijn kristalheldere groene water. Rondom het meer liggen uitgestrekte naaldbossen en de toppen van de Latemar torenen er op de achtergrond bovenuit. Het bijzondere meer wordt gevoed door onderaardse bronnen. De grote van het meer is afhankelijk van de seizoenen en verandert mee van kleur.

Bolzano, de stad gelegen in het hart van de Italiaanse Alpen

Onze laatste bestemming van deze indrukwekkende tocht is Bolzano, gelegen in het hart van de Italiaanse Alpen. In de stad, dat in het Duits Bozen wordt genoemd, genieten de inwoners van de frisse berglucht en de schoonheid van het omringende landschap.

Bolzano heeft een prachtig historisch centrum met gezellige straatjes vol pastelkleurige gebouwen en historische pleinen, waarvan Piazza Walther de bekendste is. Wij strijken neer op een van de vele gezellige terrassen om te gaan genieten van de plaatselijke specialiteiten.

Traditionele Alpengerechten zijn een mix van Oostenrijkse, Zwitserse en Italiaanse ingrediënten. De keuken is absoluut een aanrader voor de echte eetliefhebbers. In de gehele regio zijn er uitstekende restaurants en geen andere regio in Italië heeft zoveel Michelinsterren.

Op het menu staat onder andere goulash, gebraden hertenvlees, zuurkool met speck en een keuze uit verschillende polenta’s. Wij gaan voor Schlutzkrapfen, ravioli gevuld met spinazie en kaas, en Knödel in gorgonzolasaus. Het dessert is de beroemde strudel, gevuld met appel, noten en rozijnen. Wij likken onze vingers erbij af.

Wie van natuurschoon houdt, in combinatie met een verfijnde keuken, komt tijdens deze reis helemaal aan zijn trekken. Kronkelwegen langs wijngaarden zijn ademend mooi en nodigen uit voor het proeven van beroemde wijnen. De haarspeldbochten dwars door de Dolomieten zijn spannend en gaan langs mooie wandelroutes. De verfijnde gastronomie is een traktatie voor de tong.

Booking.com

1 reactie op “Een culinaire dolomietentocht

  1. Mooi artikel Pieter! Ik krijg honger als ik naar de foto’s kijk ha ha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.