Emilia-Romagna Le Marche Stedentrip

San Marino lijkt wel een miniatuurrepubliek

DiscoverCars.com

In Italië liggen officieel twee onafhankelijke staatjes: Vaticaanstad en San Marino. De miniatuurrepubliek San Marino is de oudste republiek van Europa en ligt op de kliffen van de Monte Titano. De heilige monnik Marinus stichtte de staat in de 4de eeuw om aan de religieuze vervolgingen van keizer Diocletianus te ontkomen. Met 32.000 inwoners is het ondanks zijn onafhankelijke status gewoon een deel van Italië. De Republiek heeft zijn eigen munt, postzegels, leger(tje) en voetbalelftal. Sinds 2008 staat San Marino en Monte Titano op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

San Marino het oude land van de vrijheid

Wanneer we de republiek binnenrijden worden we verwelkomd met de woorden ‘San Marino antica terra della libertà’ (letterlijk vertaald: San Marino het oude land van de vrijheid). De auto navigeert via steile slingerwegen naar boven, want de oude middeleeuwse stad Borgo Maggiore ligt op de top van de berg.

San Marino
Foto brocelind

Omringd door de Italiaanse regio’s Emilia-Romagna en Le Marche ligt deze republiek dichtbij de Adriatische Zee. De grenzen liggen op het breedst slechts 12 km uit elkaar. Door de ligging en het centro storico is het net of je een sprookje binnenwandelt.

Symbool van San Marino

Voor een spectaculair uitzicht over het omringende groene heuvellandschap moet je bij de drie torens zijn. Deze drie torens zijn het indrukwekkende symbool van San Marino en hebben door de eeuwen heen de republiek verdedigd voor vrijheid en onafhankelijkheid. Een wandeling ernaar toe gaat langs het mooie Parco Naturale. De eerste toren is de grootste en oudste en werd tot 1975 nog gebruikt als gevangenis. De tweede toren is in de 13de eeuw gebouwd en staat op de resten van een Romeins fort. Dit is het hoogste punt van de Monte Titano. Geloof ons, je moet geen hoogtevrees hebben! Indrukwekkend is het, hoe men in die tijd zo’n bouwwerk op deze steile helling kon neerzetten.

San Marino
San Marino
San Marino
San Marino

Aan de Piazza Domus Plebis staat de Basilica di San Marino. De basiliek werd gebouwd op de oude resten van een Romeinse kerk en dateert uit 1836.

Wissel van de wacht

Via smalle geplaveide straatjes kom je uit op Piazza della Libertà en het Palazzo Publico, een minipaleis voor een minirepubliek. Hier kun je de fascinerende wissel van de wacht aanschouwen, die van april tot september elk half uur tussen 8.00 en 18.00 uur plaatsvindt. De onafhankelijke staat heeft een 1000 man sterk leger, een van de kleinste ter wereld.

Keuken van San Marino

De keuken van San Marino is eenvoudig en heerlijk. De smaken zijn een mix uit de naburige regio’s. Traditioneel zijn de piadine broodjes, torta tre monti (chocolade hazelnoot cake), faggioli con le cotiche (soep met bonen en speck) en een stoofpot van konijn. Een lokale wijn is Tilus.

In de charmante oude stad zijn honderden winkels van souvenirshops tot chique boetieks gevestigd. Verder beschikt de stad over een breed scala aan musea zoals het San Francesco museum, museum van moderne en hedendaagse kunst, State museum, torture museum enz. De vele werken in de diverse musea zijn perfect bewaard gebleven en vertellen het verhaal van deze oude republiek.

San Marino

Wij hebben genoten van San Marino. De republiek is een traktatie voor degene die van middeleeuwse sfeer, prachtige panorama’s, monumenten en een heerlijke keuken houden. Wij keren zeker terug en dan rond de kerstdagen, want dan wordt de aangename sfeer in de straten nog eens versterkt door karakteristieke kerstmarkten en prachtige kerstverlichting.

Hotels in San Marino

Booking.com

3 reacties op “San Marino lijkt wel een miniatuurrepubliek

  1. Elly en jan auwen

    Wat was het weer geweldig mannen! Jan en ik genieten elke week van jullie foto’s en verhalen er bij Dank !,,,Van de winter lekker bij ons op Terschelling aan de stamppot??? Liefs van ons twee.

  2. Tinka Pothaar

    Wat een leuk en interessant stukje! Nooit geweten dat er kerstmarktjes worden gehouden! Bedankt….Ciaoooo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.