Cultuur & Lifestyle Lazio

Het Colosseum en de gladiatoren

DiscoverCars.com

Heeft het Colosseum nog een introductie nodig? Ik denk het niet, want iedereen in de wereld kent wel het grootste amfitheater uit het Romeinse Rijk. Op 7 juli 2007 werd het Colosseum tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen gekozen. Het is veruit het meest bezochte Italiaanse monument, samen met het nabij gelegen Forum Romanum. Het Colosseum heeft ook op ons een grote indruk gemaakt. Wanneer je rondwandelt door dit imposante monument, gaan beelden spreken van gladiatoren met uitbundige Romeinen uit een ver verleden.

De bouw van het amfitheater begon in de 1ste eeuw na Chr. en kreeg de naam het Flavium Amfitheater. Pas later in de middeleeuwen kreeg het de naam Colosseum. Verondersteld wordt dat de naam verwijst naar het kolossale standbeeld van keizer Nero dat vroeger naast het amfitheater heeft gestaan.

Historische waarde

Hoewel het Colosseum niet meer zo groot is zoals wij die kennen, is het nog steeds een imposant bouwwerk. Het monument heeft vele veranderingen doorstaan. Een blikseminslag en een paar grote aardbevingen hebben voor veel schade gezorgd. In een latere periode werden grote stukken steen maar ook marmer gebruikt, voor de bouw van nieuwe paleizen en voor de Sint-Pieter Basiliek. Pas in de 18de eeuw werd aan de plundering een halt toegeroepen, omdat men inzag hoe belangrijk de historische waarde was van het gebouw.

Het Colosseum werd gebouwd om de mensen in het Romeinse Rijk te vermaken. Er werden voornamelijk gladiatoren gevechten georganiseerd. Zij vochten tegen elkaar, maar ook tegen wilde dieren.

The Colosseum

Gladiatorengevechten in het Colosseum

Door de films ‘Spartacus’ en ‘Gladiator’ wordt door Hollywood ons een beeld geschetst hoe mannen in het oude Rome vochten tot de dood. De Romeinen waren gefascineerd van dit bloederige entertainment. Aanvankelijk werden munera (gladiatorengevechten) gehouden door adellijke families als onderdeel van begrafenisrituelen om overledenen te eren. Het vergieten van bloed werd gezien als een offer aan de nagedachtenis van de elite mannen na hun dood. Later verloor het deze religieuze betekenis en werden ze gehouden in opdracht van keizers voor het grote publiek.

Gladiatoren waren meestal krijgsgevangen, veroordeelde misdadigers, slaven en vrijwilligers. Soms kwam het voor dat vrouwen vochten als gladiatoren. Als een gladiator gewond was, stak hij zijn wijsvinger in de lucht en smeekte om genade. Het publiek kon aangeven of de gladiator gedood moest worden met het teken pollice verso (met gedraaide duim). Of de duim daarbij gedraaid werd naar de borst, signaal voor het steken, naar boven of naar beneden, is geen uitgemaakte zaak. De beslissing voor genade of de dood lag uiteindelijk niet bij het publiek, maar bij de keizer.

Colosseum  Rome Lazio
Foto diego.cuzzolin

Goed doorvoed, strenge opleiding en de beste medische zorg

Als je denkt dat gladiatoren altijd tot de dood moesten vechten, dan heb je het mis. Ze werden beschouwd als kostbaar en daardoor waren ze goed doorvoed, ondergingen een strenge opleiding en kregen de beste medische zorg. Er waren verschillende soorten gladiatoren, ieder met een eigen soort wapen en verschillende vechttechnieken.

De gevechten of de spelen, zoals ze in de Romeinse periode heetten, waren populair onder het volk. Sommige spelen duurden dagen. Meestal werden de spelen geopend met gevechten tussen gladiatoren en wilde dieren. Er vonden duels plaats, maar ook waarbij honderden tegelijk tegen elkaar vochten. Keizer Trajanus heeft ooit spelen georganiseerd die 117 dagen duurden waarbij 5.000 gladiatoren aan deelnamen. Zoals je nu ook bekende mensen hebt waar het publiek gek op is, gold dat ook toen voor gladiatoren. Ze waren populair vanwege hun moed, vaardigheid en in sommige gevallen om hun ‘good looking’. Hoewel de meeste gladiatoren stierven tijdens een gevecht, overleefden sommige hun beroep en haalden hun pensioenleeftijd. Rond 400 na Chr. werden de spelen verboden, deels vanwege de forse investeringen die er mee gemoeid waren.

Ben je in de buurt en heb je het Colosseum nog niet eerder bezocht, wandel dan zeker naar binnen. Het geeft een unieke mogelijkheid om een kleine impressie op te doen uit een indrukwekkend verleden.

Hoteltips in Rome

Booking.com
Booking.com

0 reacties op “Het Colosseum en de gladiatoren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.