Stedentrip Veneto

Treviso

Treviso, Veneto
DiscoverCars.com

Treviso is de charmante hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt halverwege Venetië en de Dolomieten. Het stadje wordt ook wel ‘klein Venetië’ genoemd, vanwege zijn grachten en Venetiaanse huizen die recht uit het water lijken op te stijgen. Maar wie een wandeling door Treviso maakt komt er al snel achter dat het stadje niet te vergelijken is met de lagune stad. Vanwege zijn beroemde buurman wordt Treviso vaak over het hoofd gezien, maar de rustige atmosfeer, talloze watertjes, arcades en prachtige monumenten zijn een bezoek waard. Portici, piazza’s en grachten begeleiden je door de geschiedenis van de stad.

Wanneer we vanuit de Venetiaanse Lagune Treviso naderen, worden we verwelkomd door talloze wijnranken. Verschillende keren hebben we het beroemde Castello di Roncade bezocht, een villa omgeven door middeleeuwse muren, waar uitstekende wijnen worden geproduceerd. Naast wijnproeven kun je er een rondleiding krijgen in dit prachtige complex. De geschiedenis gaat terug naar een doge van Venetië die er gewoond heeft. Het erfgoed is goed bewaard gebleven en tegenwoordig worden er 350.000 flessen wijn geproduceerd. Tip: combineer de rondleiding en proeverij met een lunch en je middag kan niet meer stuk. (website: Castello di Roncade)

Castello di Roncade

We parkeerden de auto buiten de 15e -eeuwse stadsmuren die het historisch centrum van Treviso omringen. Het waren de Romeinen die voor het eerst de stad versterkten in combinatie met de rivier de Sile. De huidige muren werden door de Venetianen gebouwd en de gevleugelde leeuwen bij de stadspoorten getuigen hiervan. Onze wandeling richting het hart van de stad gaat door mooie straten die worden omzoomd door goed onderhouden gebouwen. We passeerden tal van designwinkels, trendy cafés en goede restaurants.

Het hart van Treviso ligt rondom Piazza dei Signori. Het plein wordt omringd door prachtige monumenten. Hier vind je het Palazzo della Prefettura met zijn hoge klokkentoren, het Palazzo Pretorio en Palazzo dei Trecento. Vele gebouwen zijn helaas gebombardeerd tijdens de WOII, maar weer herbouwd met behoud van de arcades, waardoor het plein een elegante sfeer heeft. Op een van de terrassen nuttigden we een cappuccino en zien de lokale bevolking aan ons voorbij gaan. Aan de Via Calmaggiore, de hoofdstraat van de stad, staan mooie huizen uit de 15e en 16e eeuw. Deze straat verbindt de grote piazza met Piazza del Duomo, waar een kathedraal staat met een neoklassieke gevel. De kerk is bekleed met meesterwerken van Titiaan. De kathedraal is gebouwd in de 15e en 16e eeuw op de plaats van een eerdere kerk. De crypte van de oorspronkelijke kerk, daterend uit de 11e en 12e eeuw, kan bezichtigd worden. Andere kunstwerken van grote meesters als Bellini, Lotto, Bassano, en Titiaan zijn te bezichtigen in de voormalige Santa Caterina kerk en klooster, dat nu een museum is.

Wij vinden de wijk Buranelli, ook wel ‘klein Burano’ genoemd, een aangename plek in deze stad. Tot halverwege de 19e eeuw waren er hier drie kleine eilandjes te vinden, waar vissers van de Venetiaanse eilanden hun vangst verkochten. De drie eilanden werden samengevoegd en zo ontstond Isola della Peschiera, de vismarkt. De levendige markt wordt omringd door elegante gebouwen en is misschien wel de meest sfeervolle bezienswaardigheid van de stad. Groente en fruit zijn te koop op Piazza del Grano. Langs de rivier loopt een pad met schaduwrijke bomen waar het zomers heerlijk vertoeven is. Neem plaats op een van de bankjes aan de kleine grachten die schilderachtig door de stad stromen. Wandel over de bruggen en aanschouw de weerspiegelingen van balkons en Venetiaanse gebouwen in het heldere water. Hoor het water stromen dat wordt gebruikt voor het aandrijven van watermolens.

Treviso is een aangename stad om in rond te lopen. Het heeft uitstekende bars en restaurants om de lokale keuken te proeven. Een leuk feitje is dat het Italiaanse dessert tiramisu hier bedacht is. Het is ook de bakermat van radicchio (rode cichorei) en pasta e fagioli (pasta bonensoep). Tevens is Treviso een goede uitvalsbasis om de omgeving te verkennen en bijvoorbeeld de sprankelende Prosecco te proeven aan de Strada del Prosecco. In de heuvels van Conegliano en Valdobbiadene kun je prachtige wandelingen of fietstochten maken. Nog geen uur rijden van Treviso liggen mooie zandstranden aan de Adriatische kust. Kun je geen genoeg krijgen van kunst en cultuur, dan is een dagtocht naar Venetië, Vicenza, Padua en Triëst zo gemaakt. Kortom Treviso heeft veel te bieden, zeker voor degene die drukke toeristische hotspots willen vermijden.

2 reacties op “Treviso

  1. Treviso is inderdaad een heerlijke stad, je komt er als slaapplaats om Venetië te bezoeken en hebt vervolgens de neiging helemaal niet meer naar Venetië te hoeven gaan! Ik herinner me ook de prachtige stadswal waarom je heerlijk kunt flaneren! Groet vanuit Ortigia Siracusa Henk Strating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.