Stedentrip

Ondergewaardeerde Italiaanse steden die een bezoek waard zijn

Piazza De Ferrari in Genua

Italië heeft onmiskenbaar veel indrukwekkende Italiaanse bestemmingen die wereldberoemd zijn. Rome, Florence en Venetië hebben geen uitleg nodig. Deze historische steden hebben een grote aantrekkingskracht en trekken jaarlijks veel bezoekers. Maar er zijn meer steden die een bezichtiging waard zijn met al het moois en lekkers wat het land van ‘la dolce vita’ te bieden heeft. Wij tippen maar al te graag enkele ondergewaardeerde Italiaanse steden.

Buiten de gebaande paden zijn er tal van Italiaanse steden die rijk zijn aan geschiedenis en charme. We kunnen een lange lijst opsommen, maar om het enigszins beknopt te houden, benoemen we 5 steden die nauwelijks aan bod komen in toeristische brochures en boeken. Ze zijn naar onze mening absoluut een bezoek waard. Ze hebben ons in ieder geval beloond met een spectaculaire en een ruime keus van bezienswaardigheden, voor meer dan alleen een dagje uit.

Triëst

Triëst is de hoofdstad van de regio Friuli-Venezia Giulia en ligt bijna tegen de grens met Slovenië. Eeuwenlang is de havenstad een belangrijk kruispunt geweest van verschillende culturen en beschavingen. Lange tijd was het de op twee na grootste stad van het Habsburgse Rijk, na Wenen en Praag. Duidelijk zijn de Oostenrijkse- Hongaarse en Sloveense invloeden te zien in de straten. De neoklassieke wijk rondom het mooie Canal Grande met zijn levendige cafés biedt fraaie doorkijkjes. Piazza dell’Unità dell’Italia is een schitterend plein met uitzicht op zee. Architectonische pareltjes flankeren deze huiskamer van de stad.

Triëst heeft een geheel eigen cultuur en zoals kenners zeggen een verfijnde kosmopolitische sfeer waar je meerdere dialecten en talen op straat hoort. Città Vecchia met zijn kronkelende geplaveide straatjes en middeleeuwse huizen heeft een heel andere sfeer en wie verder op onderzoek gaat stuit vanzelf op vondsten uit het Romeinse Rijk, zoals een 2000 jaar oud theater. Zaligmakend zijn de heerlijke geneugten die de stad biedt.

Genua

Een andere belangrijke havenstad is Genua, de geboorteplaats van Christoffel Columbus. Voor ons was de stad vaak een tussenstop om vanuit hier de veerboot naar Sicilië te nemen. Het aquarium van Genua is de grootste van Europa en een bezoek waard, maar de stad heeft natuurlijk veel meer te bieden. Laat je betoveren door de schoonheid van haar adellijke paleizen aan de elegante Via Garibaldi. Deze straat werd gebouwd in 1550 met talrijke gebouwen in renaissance en barokstijl. De architecturale harmonie die de straat kenmerkt en de pracht van de gebouwen staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het is gemakkelijk om te verdwalen in de straatjes die omhoogklimmen tegen de achterliggende heuvels. Gedesoriënteerd door de hoge gebouwen is het de geur van de zee in een labyrint van straatjes die je eraan herinnert dat je aan de kust bent. De stad dankt zijn sfeer aan zijn verleden als maritieme republiek. De prachtige architecturale rijkdom is het gevolg van deze geschiedenis. Het was vooral de adel en rijke handelaren die de stad sierden met indrukwekkende gebouwen en monumenten waarvan Piazza De Ferrari het centrum vormde. Via XX Settembre is nog steeds de belangrijkste verkeersader van de stad met zijn mooie winkels.

Foto @piero2673

Ravenna

Opvallend is dat Ravenna niet vaak wordt benoemd in toeristische reisboeken. De stad, gelegen in de regio Emilia-Romagna, is alleen al vanwege zijn beroemde en buitengewone Byzantijnse mozaïeken een bezoek waard. Dankzij de ligging werd Ravenna maar liefst drie keer uitgekozen als hoofdstad. Eerst die van het West-Romeinse Rijk, daarna van het Ostrogotische Keizerrijk en vervolgens het Byzantijnse Keizerrijk.

De mozaïeken komen tot leven in vroegchristelijke kerken. Deze verzameling van kunstwerken zijn van zeldzame schoonheid, uniek voor Italië en de rest van de wereld. Sinds 1996 staan de gebedshuizen op de UNESCO-lijst. Bijzonder fraai is de Basilica di San Vitale, Basilica di Sant’Apollinare Nuovo en het kruisvormige mausoleum van Galla Placidia.

De verschillende monumenten liggen verspreid door de stad en bieden de mogelijkheid om de kronkelige straten en mooie pleinen te verkennen. De Via Cavour is een mooie winkelstraat die leidt naar de Piazza Andrea Costa en de overdekte markt met bloemen en allerlei streekproducten.

Ancona

De havenstad Ancona heeft een historisch centrum dat rijk is aan monumenten en een eeuwenoude geschiedenis heeft. Het waren de oude Grieken die de stad in 387 stichtte en het de naam Ankon gaven, wat in het Grieks ‘elleboog’ betekent, vanwege de vorm van het voorgebergte waarop het staat. Door zijn bijzondere geografische ligging wordt de stad zowel in het oosten als het westen omringd door de Adriatische Zee.

De ligging aan zee heeft ervoor gezorgd dat het tweeduizend jaar lang een belangrijke stad is geweest en daardoor vele monumenten van verschillende periodes herbergt. Van overblijfselen uit het Romeinse Rijk tot middeleeuwse kerken en van renaissance gebouwen tot indrukwekkende oorlogsmonumenten zijn er te bezichtigen. Piazza del Plebiscito is de ‘huiskamer’ van de stad en wordt overzien door belangrijke historische gebouwen en een 15e -eeuws regeringsgebouw.

Gelegen op de noordelijke uitlopers van het voorgebergte van de Conero bevindt Ancona zich op steenworp afstand van een van de mooiste natuurgebieden langs de Adriatische kust. De Monte Conero is voor ons een jaarlijks thuiskomen met zijn prachtige natuur en beschikt over de mooiste baaien en stranden.

Palermo

Palermo strekt zich uit langs een grote inham aan de voet van de berg Pellegrino en was ooit een van de meest bloeiende steden van het Middellandse Zeegebied. Deze fascinerende Siciliaanse stad heeft een rijk erfgoed geërfd uit de Arabische, Normandische en Spaanse periode. Zijn duizendjarige geschiedenis heeft een opmerkelijk artistiek en architectonisch nalatenschap opgeleverd met in het bijzonder een mix van Arabisch- Romaans en Byzantijnse decoraties.

Een wandeling door het historisch centrum is een feest voor al je zintuigen. Artistieke en architecturale hoogtepunten volgen zich snel op. Barokke kerken, Normandische paleizen, neoklassieke gebouwen en levendige markten zijn kenmerkend voor de stad met al zijn contrasten. Maar ook het Siciliaanse eten is verrukkelijk. In het bijzonder willen we vermelden de streetfood. Waar je ook bent overal kun je overheerlijke snacks eten. Van panelle tot arancine tot cannoli, ze verleiden iedereen met hun volle smaken.

Welke stad zou jij hieraan toevoegen?

0 reacties op “Ondergewaardeerde Italiaanse steden die een bezoek waard zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.