Gardameer Lombardije

De zoete luiheid van Gargnano

Gargnano, Gardameer, Lombardije
DiscoverCars.com

Door de eeuwen heen hebben schrijvers vol lof over het Gardameer geschreven. Het was D.H. Lawrence die enkele maanden in Gargnano woonde.

‘De bergen zijn donkerblauw… de lucht glinstert… het licht brandt goud. Er zijn wijngaarden, olijfbomen en citroentuinen aan de andere kant van de heuvel. Er is een mooi pleintje, waar de Italianen roddelen en de vissers hun boten uit het water halen. Alles is te mooi om waar te zijn en helemaal niet toeristisch’ – D.H. Lawrence, in zijn brief aan Edward Garrett (16 september 1912).

En zo is het nog steeds!

Een verzameling frazione

Gargnano ligt tussen olijf- en citroenboomgaarden en bestaat uit een verzameling frazione (wijken). Het prachtige dorp strekt zich uit langs de westelijke oever van het Gardameer. In de haven en smalle steegjes hangt een bijzondere sfeer, die je nergens anders tegen komt rondom het beroemde Gardameer.

Het charmante dorp beschikt over een van de mooiste historische centra van het Gardameer. De kronkelende straatjes, maar ook de pleintjes en het omringende landschap is door de jaren heen nauwelijks veranderd. Dankzij de ligging is het dorp vrijwel onaangetast door het toerisme, want voor je er erg in hebt ben je er al voorbijgereden. Terwijl het overal druk is rondom het Gardameer is het een verademing wanneer je door dit rustige dorp loopt.

Gargnano Gardameer
Gargnano Gardameer
Gargnano Gardameer

Wandeling door Gargnano

Onze wandeling begint bij de kloostergang van een 13e -eeuws franciscanenklooster met ernaast de barokke San Francescokerk. De versieringen van citrusvruchten verwijzen naar de citroenteelt die de franciscanen introduceerden in de 13e eeuw. Limonaie zijn speciale terrassen voor citroenbomen en werden in de 17e eeuw aangelegd om deze te beschermen tijdens de wintermaanden. Eind 20ste eeuw stopte men met de citroenteelt, maar verspreid over de heuvels zijn de structuren van de limonaie nog steeds zichtbaar. Enkele in de omgeving zijn geopend voor het publiek.

Jachthaventje van Gargnano

Onze wandeling gaat naar beneden, richting het mooie plein van Gargnano en het jachthaventje, waar pittoreske en romantische kenmerken van een oud vissersdorp goed behouden zijn gebleven.  Winkels en restaurants liggen niet ver van de waterkant. De mooie promenade nodigt ons uit om verder te wandelen.

We passeren het 16e -eeuwse Palazzo Comunale waar kanonskogelgaten in de muren zijn terug te zien. Het zijn stille getuigen van de Onafhankelijkheidsoorlog tegen Oostenrijk in 1866. Verderop richting het oosten staat het fraaie Palazzo Feltrinelli, maar wij lopen verder richting iets verkoelends, want in een olijfboomgaard ligt het strand van Gargnano. Tijdens warme zomerdagen is dit de plek waar men neerstrijkt om te relaxen en enigszins te ontsnappen aan de zinderende hitte.

Romaanse kapel San Giacomo di Calino

In het omliggende landschap zijn veel wandelpaden en het is de moeite waard om door te wandelen naar de romaanse kapel San Giacomo di Calino. Deze 11de -eeuwse kerk is een van de oudste rondom het Gardameer en staat op een betoverende en magische plek. Het enige wat we horen is het kabbelende water van het meer en vogels die uit volle borst zingen. De wandeling terug gaat langs oude paden, geurige tuinen, boom- en olijfgaarden. We worden her en der getrakteerd op prachtige vergezichten over het Gardameer.

Gargnano Gardameer

Villa Feltrinelli

Dat deze streek een rijk verleden heeft gehad getuigen de prachtige villa’s in lybertystijl, waarvan de meeste nu zijn omgebouwd tot hotels. Een tophotel is de luxueuze Villa Feltrinelli, waar tijdens de Republiek van Salò de fascistenleider Mussolini en zijn gezin in heeft gewoond.

Terug in het haventje van Gargnano strijken we neer voor een aperitief en genieten we van een prachtige zonsondergang. Een lunch of diner verdient om te blijven hangen, vooral verse vis uit het meer is om te watertanden. Vergeet niet de kazen en olijfolie van de streek te proeven, evenals de kappertjes die het landschap met hun bloemen versieren.

Gargnano Gardameer
Gargnano Gardameer

Charmante wijk Villa

Een bezoek aan Gargano is niet compleet na een wandeling door de charmante wijk Villa. Een kasseien straatje brengt je naar een klein pittoresk haventje met een gezellige bar. Vanaf hier kijken we terug op een van die heerlijke dagen aan het Gardameer. Het charmante dorp biedt bezoekers een prachtige plek vol geschiedenis met historische villa’s, palazzo’s, kerken, tuinen en citroenboomgaarden.

Gargnano, met zijn mediterrane sfeer, brengt iedere bezoeker in totale ontspanning. Het ongehaaste leven en het Italiaanse dolce far niente zorgen ervoor dat je het dagelijkse drukke leven voor een tijdje doet vergeten. De zoete luiheid van Gargnano is een van die weinige plaatsen waar je helemaal kunt onthaasten. Niet verder vertellen, want we houden dit grote geheim graag voor ons zelf!

Hotels in Gargnano

Booking.com

3 reacties op “De zoete luiheid van Gargnano

  1. Helaas nog niet geweest misschien volgend jaar, heel leuk artikel bedankt

  2. Mary-Ann Drentje

    60 Jaar geleden heb ik hier met mijn beste vriendin een 6-weekse cursus Italiaans gevolgd. We hadden een studiebeurs gekregen van de Universiteit van Milaan, die in Gargnano zomercursussen organiseerde. Heerlijke tijd gehad daar en veel bijgeleerd (maar niet op de cursus, maar van de Milanezen die daar hun zomerhuizen hadden).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.