Roadtrip Sicilië

Segesta en omgeving

Segesta, Sicilië

Gelegen op een heuvel in een betoverend landschap staat de plechtige en imposante Dorische tempel van Segesta. De plaats Segesta lag hogerop, boven op de Monte Barbaro, en was een van de machtigste steden van het pre-Romeinse Sicilië. Het is de beroemdste archeologische plek in Noordwest-Sicilië.

In het archeologisch park werd ons medegedeeld dat op bepaalde dagen, wanneer de wind door de zuilen waait er een zachte toon te horen is, dat lijkt op een orgel. Helaas, toen wij de 5de -eeuwse tempel met zijn 36 zuilen bezochten was het windstil, maar de tempel en het amfitheater in combinatie met het prachtige landschap maakte op ons een diepe indruk.

Tegenwoordig is dit heuvellandschap niet meer bewoond, maar de legende vertelt dat in de oudheid zich hier de Elymiërs vestigden, nazaten van de Trojanen. De hoofdstad werd gebouwd in de heuvels rond Castellammare del Golfo. Op wonderbaarlijke wijze heeft de tempel door de eeuwen heen plunderingen en oorlogen overleeft en staat nog altijd, vrijwel compleet, op een afgelegen heuvel in een prachtige omgeving.

De Griekse periode van Segesta wordt gekenmerkt door vele conflicten en een onophoudelijke oorlog met Selinunte. Vervolgens werd de stad vernietigd door Agathocles, de tiran van Syracuse, aan het einde van de 4e eeuw v.Chr. Het werd hersteld door de Romeinen en uiteindelijk vernietigd door de Vandalen, een Germaans volk uit de 5e eeuw na Chr.

We maken een wandeling over het archeologische park en klimmen omhoog via een trap met aan weerszijde de prachtige Siciliaanse vegetatie. Het blijft nog steeds een raadsel. Waarom is er geen spoor te bekennen van het dak van de Dorische tempel en waar werden de rituelen gehouden, want ook het altaar ontbreekt? Het meest voor de hand liggend antwoord is dat de tempel nooit voltooid is, hoogst waarschijnlijk vanwege een oorlog met Selinunte.

Hogerop, op de noordelijke helling van de Monte Barbaro, is het amfitheater te bereiken met een pendelbus. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om te voet te gaan. Het Segesta’s theater is goed bewaard gebleven, al is het toneel helaas verwoest. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het prachtige Siciliaanse landschap. Het theater dateert waarschijnlijk uit de 4e – 3e eeuw v.Chr. en is opgebouwd uit kalksteen. Het podium was oorspronkelijk versierd met zuilen en pilaren.

Castellammare del Golfo

Castellammare del Golfo was de Griekse haven voor Segesta en Erice. Het stadje strekt zich uit rond het Normandisch Arabische kasteel, gebouwd op een uitloper met aan weerskanten zee. De charme van het plaatsje is in de loop van de tijd nooit veranderd. Wanneer je goed kijkt naar het monument, kun je verschillende stijlen terugvinden als gevolg van de verschillende bevolkingsgroepen die het eiland in de loop van de eeuwen hebben gedomineerd. Het waren de Grieken, Romeinen, Arabieren, Normandiërs en de Zwaben die heersten over Castellammare del Golfo. Elk van hen heeft het kasteel weer aangepast en zo een bijdrage geleverd aan de lange geschiedenis van het vissersplaatsje.

Castellammare del Golfo was onze uitvalsbasis voor het verkennen van Noordwest-Sicilië. We maakten geregeld een wandeling door het historisch centrum met tal van heilige plaatsen en sobere kerken. De pittoreske straatjes van de wijk Castri di la Terra, zijn een genot om doorheen te dwalen.

Niet ver van het stadscentrum vind je prachtige stranden. De mooiste zijn Cala Petrolo en Cala Marina. Ten westen zijn er zeegrotten, waarvan de belangrijkste Santa Margherita is die via zee te bereiken is. Binnen zijn muren beschilderd met enkele fresco’s van heilige afbeeldingen.

Riserva dello Zingaro en Scopello

Vanuit Castellammare del Golfo is het niet ver rijden naar het natuurreservaat Zingaro. Je kunt er komen via het dorpje Scopello. De autorit gaat gedeeltelijk langs de kust en je wordt getrakteerd op bijzondere uitzichten over de Siciliaanse kust.

Het dorp Scopello ontstond rond een 18e -eeuwse vesting en werd een van de grootste locaties voor de vangst van tonijn op Sicilië. Tegenwoordig wordt er niet meer gevist.

Het reservaat Riserva dello Zingaro ligt iets verderop. Het natuurpark bevat 4 bewegwijzerde voetpaden, waarvan de langste 19 km en de kortste 6 km is. De paden gaan langs de azuurblauwe zee, kleine inhammen en zandstranden. Prachtig is de vegetatie van olijfbomen, palmen, mastiekbomen en brem. Als je goed oplet kun je diverse roofvogels spotten als arenden, slechtvalken en misschien wel een steenarend.

Wat betreft de lokale gerechten is de ‘pisci d’ovo’, een omelet met brood en kaas, zeker aan te bevelen. Maar pasta met sardines en/of vissoep is natuurlijk ook een goede keuze met een lokale witte of rode wijn van Castellammare.

Wij genieten altijd volop, ver weg van de drukke hotspots. De combinatie van bijzondere archeologische vindplaatsen, historische vissersplaatsjes, natuurschoon en heerlijk eten maken Segesta en omgeving een fantastische Siciliaanse bestemming.

2 reacties op “Segesta en omgeving

  1. Margriet Buijs

    Zo fijn om te lezen. Zelf gaan we eind deze maand voor een roadtrip naar Sicilië. Je wilt niet weten hoeveel tips en aantekeningen ik al via jullie heb verzameld 😃

    Dank daarvoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.