Veneto

Het schiereiland Cavallino Treporti

Tussen de beroemde stad Venetië en de grote badplaats Jesolo vind je het schiereiland Cavallino Treporti. Voor ons is dit al jaren een bekende locatie in de Venetiaanse Lagune. De 15 km lange kustlijn strekt zich uit langs de Adriatische Zee. Het is vooral tijdens de zomermaanden dat de mooie zandstranden families trekt uit de hele wereld. Sinds 2006 wapperen hier de blauwe vlaggen vanwege schone stranden en de goede waterkwaliteit van het zeewater. Omdat de stranden uitermate geschikt zijn voor gezinnen met kinderen van 0 tot 18 jaar mag het ‘eiland’ ook de ‘Groene vlag’ hijsen.

Maar er is meer dan alleen waterpret aan zee. Het vruchtbare schiereiland heeft een fascinerend landschap. Naast fijne zandstranden zijn er duinen, dennenbossen, kwelders en grachten. De beste manier om het eiland te ontdekken is op de fiets. Wij maken geregeld een fietstocht naar het charmante Lio Piccolo. Het is een klein dorp dat omringd wordt door kwelders en wateren van de lagune. Een weg slingert zich door het prachtige landschap dat al tijdens het Romeinse Rijk bewoond wordt. Mozaïekvloeren onder twee Romeinse herenhuizen zijn hier het bewijs van.

Als je vroeg bent zie je zon opkomen uit zee, terwijl ’s avonds bij zonsondergang de lucht explodeert in de mooiste kleuren. Hier vind je rust en ga je helemaal op in de wonderschone natuur. De stilte en de geluiden van de natuur zullen je verrassen. Aan de horizon verschijnen hier en daar de contouren van viskwekerijen en boerderijen met kassen waar groente en fruit worden geteeld. Het enige wat je hoort is het gekabbel van water en watervogels die voortdurend op zoek zijn naar voedsel. Naast zeemeeuwen, reigers en aalscholvers zijn er ook flamingo’s die neerstrijken in dit natuurgebied.

In het lagunelandschap gaan natuur en geschiedenis harmonieus in elkaar op. Als we op de terugweg Lio Piccolo achter ons laten, zien we in de verte de scheve toren van Burano die trots neerkijkt op haar kleurrijke huizen. Met een beetje verbeelding zie je hoe hier eeuwenlang boeren in hun boten terugkeerden van de Rialtomarkt in Venetië waar ze hun producten verkochten. Her en der stonden huizen op houten palen, ook wel bekend als de ‘vissershutten’. Maar het eiland kende ook roerige tijden en daar zijn de forten, kazernes en bunkers getuige van. Deze militaire vestingwerken werden gebouwd tijdens de Oostenrijkse overheersing en de beide Wereldoorlogen om Venetië te beschermen.

De vele soorten groenten die verbouwd worden op het ‘eiland’, in combinatie met vers gevangen vis uit de lagune, zijn de basis ingrediënten van de heerlijke lokale keuken. Brodetto, fritto misto, sint-jakobsschelpen, mosselen, sardientjes met ui, maar ook asperges, radijs en artisjokken zijn enkele voorbeelden. Van vis tot vlees, van fruit tot groenten, er zijn tal van restaurants aanwezig die de lange traditie van de lokale eet- en wijncultuur aan tafel brengen. De uitstekende producten van het land, de zee en de lagune zijn om te watertanden.

Verdeeld over het schiereiland zijn er twaalf kleine gemeenschappen: Lio Grande, Ca‘Ballarin, Ca’Pasquali, Ca’savio, Ca’di Valle, Ca’ Vio, Cavallino, Lio Piccolo, Mesole, Punta Sabbioni, Saccagnana en Treporti. In veel van deze plaatsjes zitten verschillende uitstekende campings gevestigd, waarvan enkele tot de grootste van Italië behoren.
Camping Marina di Venezia behoort tot een van deze hoogwaardige campings en wordt zelfs volgens Duitse reisprogramma’s benoemd als beste van Europa. De service van deze 5 sterren camping is van het hoogste niveau en trekt al 60 jaar mensen uit alle winstreken van de wereld.

Het is niet verwonderlijk dat het Cavallino Treporti schiereiland al jarenlang veel bezoekers trekt. Het lagunelandschap en de prachtige kustlijn met uitstekende faciliteiten zijn enkele aspecten voor een topbestemming. Dit alles op korte afstand van de prachtige stad Venetië, want met een halfuur varen sta je op Piazza San Marco of vind je je weg naar een van de andere eilanden. Diegene die op zoek zijn voor een vakantie met het hele gezin waarbij zon, zee, strand en cultuur belangrijk zijn, is dit schiereiland een snel gemaakte keuze.

2 reacties op “Het schiereiland Cavallino Treporti

  1. André Smeeman

    Geweldige beschrijving van de mogelijkheden hier in onze Lagune. Perfect beschreven.
    Met de fiets, zoals omschreven, gewoon genieten en………………..tot rust komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.