Roadtrip Umbrië

Een herfsttocht door de heuvels van Umbrië

Umbrië, Monteleone di Orvieto

Het is herfst. Het landschap is bedekt met rode en gele kleuren, porcini-gerechten verschijnen op menukaarten en het jachtseizoen is geopend. Dit is dé gelegenheid om vers wild te proeven en de traditionele sauzen gemaakt van wild zwijn of haas. Het is ook het moment dat nieuwe wijnen en olijfolie worden geproduceerd. Overal wordt de oogst binnengehaald en kun je meedoen met de diverse sagre van de streek.

Castiglione del Lago

Achter ons glinstert het water van Lago di Trasimeno in het zonlicht. We zijn in Castiglione del Lago, gelegen aan de westelijke oever van het meer. Het kleine stadje is gebouwd op een kalkstenen klif en werd gesticht door de Etrusken. Het wordt aan drie kanten omringd door water. Het historisch centrum is omgeven door dikke middeleeuwse muren met drie poorten. Het indrukwekkende kasteel Rocca del Leone, gebouwd in 1247, kijkt trots uit over het meer. Een wandeling is snel gemaakt en in de hoofdstraat zijn bars, restaurants en souvenirwinkels gevestigd.

We rijden in de richting van de heuvels. Lange schaduwen worden gecreëerd door de laaghangende zon. Wijnranken zijn prachtig goud gekleurd. We rijden door een streek waar veel Etruskische nederzettingen zaten en waar middeleeuwse dorpen overgingen van de ene feodale heer in de andere.

Città della Pieve

In de verte rijst het prachtige stadje Città della Pieve op en is bijna helemaal opgetrokken uit baksteen. We volgen de elegante hoofdstraat die zich een weg naar boven slingert en rijden via de robuuste Fortezza, uit 1326, de stad binnen. Opvallend is de bijzondere architectuur en het stedelijke patroon dat zich onderscheidt van andere Umbrische steden. Dit komt mede omdat in 1188 het stadje uitgeroepen werd tot een vrij district en zich losweekte van Perugia.

Città della Pieve wordt niet overladen door toeristen en is daarom plezierig om rond te dwalen in een wirwar van straatjes. De meeste mensen die hier komen zijn op zoek naar fresco’s van de beroemde schilder Pietro Vannucci, ook wel bekend als Perugino (ca. 1450), die hier geboren is. Aan de Piazza Plebiscito staat Perugino’s huis en de Cattedrale di SS Gervasio e Protasio. Beroemd is de straat Via Baciadonne, een van de smalste straten van Italië. Een bezoek aan de stad is pas compleet na het proeven van een lokaal product gemaakt met saffraan van Città della Pieve.

Bijzonder is de wereld onder de stad, waar het mogelijk is om een reis te maken tussen oude gevangenissen, crypten en tunnels.

Monteleone d’Orvieto

Umbrië wordt dan wel het ‘groene hart van Italië’ genoemd, maar de herfst maakt de regio bijzonder. Het is een fascinerende periode. De temperaturen zijn aangenaam en ’s morgens hangt er vaak wat ochtendnevel over de valleien, waardoor het een magische sfeer krijgt. De auto slingert zijn weg door de heuvels richting het slaperige kasteeldorp Monteleone di Orvieto. Het dorp en omgeving hebben we goed leren kennen, omdat we enkele jaren geleden hier een maand hebben doorgebracht.

Het kasteel werd in 1052 gesticht vanwege zijn strategische positie. Wanneer we door de Porta Nord over de Corso Vittorio Emanuele II het dorp binnenwandelen worden we terug gezogen in de tijd. Rondom de Piazza Pietro Bilancini staan prachtig gerestaureerde middeleeuwse huizen vergezeld met een mooie klokkentoren uit 1848. De waterput midden op het kleine plein maakt het pittoreske plaatje af. Ronddwalend komen we uit aan de noordkant waar we getrakteerd worden op een prachtig panorama van het omringende landschap.

Ficulle

Enkele kilometers verder ligt Ficulle, een ander oud gehucht dat altijd een belangrijk controlepunt was aan de Via Cassia. Nauwe geplaveide straatjes verbinden intieme pleintjes met elkaar. Het historisch centrum heeft de typische uitstraling van een middeleeuws dorp. Aan de rand van Ficulle bevindt zich een lokale bar, perfect voor een koffie of aperitief.

Orvieto

Onze eindbestemming is de stad Orvieto, gelegen hoog op een tufsteenplateau. De stad werd gesticht door de Etrusken en heette toen Velzna. Vervolgens werd het verwoest door de Romeinen en kwam het weer tot bloei in de Middeleeuwen. Hoewel de stad meer tijd verdient dan een dag om te leren kennen zullen we ons concentreren op het beste wat de stad te bieden heeft.

Dat Orvieto een rijk verleden heeft gehad, getuigen de vele monumenten. Verschillende pausen hadden zich hier gevestigd en zo werd in de 13e eeuw begonnen aan de bouw van een imposante Duomo, die maar liefst meer dan 300 jaar duurde. De prachtige gotische façade met zijn roosvenster, gouden tegels, mozaïeken en bas-reliëfs is buitengewoon indrukwekkend. De Duomo wordt beschouwd als een van de mooiste van Italië.

Een ander imposant gebouw is Palazzi dei Papi, opgedragen aan de pausen Martin IV en Boniface VIII.

Bijzonder is de magische sfeer onder de stad, gevuld met grotten en tunnels. Een deel van het ondergrondse labyrint kan worden bezocht. Wij daalden de trappen af van Pozzo di San Patrizio, een waterput die in de 16e eeuw werd voltooid om de stad van water te voorzien.

We maken een wandeling over de stadsmuur en kijken terug op een fantastische herfsttocht waar de meest mooie herfsttinten en oude dorpen met een rijk verleden de hoofdrol spelen. Wij maakten deze roadtrip medio oktober, maar natuurlijk is Umbrië in elk seizoen even mooi en interessant.

0 reacties op “Een herfsttocht door de heuvels van Umbrië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.