Sardinië Stedentrip

Bosa, het kleurrijkste stadje van Sardinië

Sardinië, Bosa
DiscoverCars.com

Wanneer we de rotsachtige heuvels en groene valleien van het binnenland achter ons laten, ligt daar tussen de heuvels aan de westkust van Sardinië, een kleurrijk panorama te wachten. In een prachtige omgeving aan de rivier de Temo ligt namelijk het Middeleeuwse stadje Bosa. Palmbomen wiegen in de wind en het zonlicht schittert tegen de fraaie pastelkleurige gevels van oude huizen en monumenten. Het Castello dei Malaspina torent hoog boven het stadje uit.

Hoewel het mogelijk is om direct naar het kasteel te rijden, kiezen wij ervoor om de auto te parkeren aan de Via Lungo Temo de Gasperi. Vanuit hier maken we een wandeling langs de rivier Temo waar vissersboten in de schaduw van enorme palmbomen liggen. Aan de overkant, de zuidelijke oever, kijken we uit over de wijk Saz Conzas met gebouwen die werden gebruikt als looierijen. Een geplaveide stenen brug verbindt de oevers met elkaar.

Het kasteel van Bosa

Vanaf de zuidelijke oever heb je een prachtig uitzicht op het kasteel, gebouwd in 1112 door de familie Malaspina om de westkust te beschermen tegen Saraceense piraten. Alleen de torens en buitenmuren staan nog overeind. Het loont de moeite om de muren te beklimmen, alleen al om de 14e -eeuwse kerk ‘Chiesa di Nostra Signora de Sos Regnos Altos’ te bewonderen. De kapel is versierd met een Catalaanse frescocyclus. Vanaf de muren heb je een magnifiek uitzicht op de rode daken van Bosa, de rivier de Temo en de San Pietrokerk.

Dorp Bosa op Sardinië

De hoofdstraat Corso Vittorio Emanuele II

Tijdens de Spaanse overheersing had Bosa de status van koninklijke stad en onderhield nauwe banden met het ‘vaste’ land. Bij een wandeling over de hoofdstraat Corso Vittorio Emanuele II, die evenwijdig loopt aan de rivier, komt het rijke erfgoed en charme pas goed tot uiting.

Aan de geplaveide hoofdstraat staan imposante palazzo’s met traditionele balkons. In diverse ateliers zitten goudsmeden gevestigd en wordt er kant geproduceerd. Cafés en terrassen aan de centrale Piazza Costituzione zitten gezellig vol. We nuttigen uiteraard een koffie en laten de mediterrane geest van het plaatsje op ons inwerken.

Dorp Bosa op Sardinië
Dorp Bosa op Sardinië

De oude wijk Sa Costa

In Bosa is het net of de tijd heeft stil gestaan, wat helemaal tot uiting komt in de oude wijk Sa Costa. Een doolhof van smalle straatjes, stenen trappen en huizen in alle kleuren van de regenboog, liggen genesteld onder het kasteel. De vrolijke pastelkleurige huizen doen wat denken aan Burano bij Venetië, maar als je goed kijkt zie je de Spaanse invloeden eruit springen.

Het erfgoed van de wijk is doordrenkt met charme waar de middeleeuwse geest van Sardinië nog steeds voortleeft. Wapperende was hangt aan de gevels te drogen, arbeidslieden werken op straat voor hun gevel en de woonkamer speelt zich af op de stoep. We kunnen er wel uren ronddwalen en het ene straatje is nog mooier dan de ander.

Dorp Bosa op Sardinië
Dorp Bosa op Sardinië
Dorp Bosa op Sardinië
Dorp Bosa op Sardinië

Culinaire tradities van Bosa

Bosa is ook een plek met culinaire tradities die je verwelkomt met een goed glas Malvasia. Wijngaarden liggen in de directe omgeving waar de witte Malvasiadruif goed gedijt. De zoete goudgele dessertwijn is een van de beste van Sardinië. De keuken is eenvoudig te noemen. Zeevruchten zijn volop aanwezig en specialiteiten zijn taglionlini al nero di seppia e frutti di mare en fregola alle vongele.

Omgeving van Bosa

Net buiten de stad ligt Bosa Marina, geliefd onder zon en zee aanbidders, maar het is ook een ideale plek voor een romantische wandeling wanneer de zon onder gaat in zee en de hemel kleurt in de meest mooie tinten. Langs de kust zijn prachtige ongerepte en afgelegen stranden goed bereikbaar. Een hoogtepunt is de weg langs de kust richting de stad Alghero. Keer op keer word je verrast op de meest mooie vergezichten over zee maar ook kalkstenen sculpturen, baaien en stranden.

Bosa is een perfecte bestemming om helemaal te onthaasten en te genieten van een mediterrane stad, waar de geest uit ver vervlogen tijden nog steeds in de straten aanwezig is.

Hotels in Bosa

 

1 reactie op “Bosa, het kleurrijkste stadje van Sardinië

  1. André van HAM

    Onbekend is onbemind.
    Andermaal sfeervolle foto’s.

    Dank hiervoor.

    AvH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.