Gardameer Roadtrip Trentino - Alto Adige Veneto

De provincieweg Gardesana Orientale

skyline van het dorp Sirmione aan het Gardameer

Het Gardameer! Of je omarmt het, of je rijdt er met een grote boog omheen. Dat is zo ongeveer wat wij altijd horen, maar diegene die het Lago di Garda vermijden missen wel wat. Het landschap rond het grootste meer van Italië is divers en gezegend met een mild klimaat. Vooral in het voor- en najaar wanneer er een zachte wind vanuit de bergen door de kleurrijke dorpen waait. Om te genieten van alle charme, maakten wij geregeld een ‘rondje Gardameer’, grotendeels over de Gardesana. Deze weg kun je in tweeën delen, namelijk de provincieweg Gardesana Orientale langs de oostoever en de Gardesana Occidentale langs de westoever.

Rij met ons mee over de fraaie provincieweg Gardesana Orientale, vanaf de voet van de Alpen langs de oostelijke oever naar het zuiden van het meer.

Torbole

We maken een wandeling door het mooie Torbole, een dorp dat onder Trentino valt en zich uitstrekt langs de oever van Benaco. De plaats is populair onder watersporters, want hier waait altijd een wind. Opvallend is dat de schoonheid van het dorp niet is aangetast door het groeiende aantal toeristen. Het centrum is nog steeds intiem en we passeren mooie pleinen, straatjes en prachtige uitzichten. Een wandeling langs de oever is een must en ideaal om helemaal te onthaasten. We vullen onze longen met frisse lucht, onze ogen volgen de contouren van de bergen en laten de mediterrane omgeving op ons inwerken.

@giovannini_cristina Torbole Gardameer
@giovannini_cristinaTorbole Gardameer
@olesia_rovenchuk Torbole, Gardameer, Trentino
@piermatax Torbole, Gardameer, Trentino
Gardameer-Torbole-Trentino
Gardameer-Torbole-Trentino Trentino
Gardameer-Torbole-Trentino-Alto-Adige
previous arrow
next arrow

Malcesine

De route gaat verder zuidwaarts en de Gardesana Orientale slingert langs het meer. Dankzij het milde klimaat biedt het natuurlijke landschap een rijke vegetatie. Hier gedijen de oleanders, magnolia, bougainville, maar ook de citroen- en olijfbomen. Pittoreske dorpjes passeren de revue en daar in de verte zien we Malcesine liggen, gedomineerd door een prachtig kasteel. Het Venetiaanse stadje wordt niet alleen bezocht vanwege zijn pittoreske straatjes, maar geeft de bezoekers ook toegang naar de Monte Baldo. Een moderne kabelbaan brengt je snel naar de top van de berg, waar je prachtige bergwandelingen kan maken. ’s Winters zijn de hellingen er bedekt met een dik pak sneeuw, terwijl je er zomers wandelt in een dik gekleurd bloementapijt.

Malcesine provincieweg Gardesana Orientale
provincieweg Gardesana Orientale Malcesine

Vaak hebben we rondgedwaald door de smalle straatjes die omhooglopen naar het kasteel van de Scaligers, gebouwd in de Middeleeuwen en gerenoveerd in 2008. Het heeft een enorme vesting en biedt een verbluffend uitzicht op het meer en Malcesine. Het glinsterende water van Lago di Garda, de wirwar van eeuwenoude straatjes, met op de achtergrond de hoge pieken van de bergen, doet sprookjesachtig aan.

Brenzone

Brenzone, een gemeente bestaande uit verschillende dorpen, ligt eveneens in de luwte van de Monte Baldo. Olijfboomgaarden sieren de hellingen en waar de bomen ouder en ouder worden maken we een stop, want vlak boven het gehucht Campo bevindt zich een bijzondere plaats. Stijl omhoog verbonden met geitenpaden ligt een oud verlaten borgho. Het middeleeuws dorp bestaat uit vervallen huizen en is voor een deel overwoekert door moeder natuur. Een paar lokalen hebben de moed verzameld om enkele ruïnes te renoveren. Om de renovatie te kunnen bekostigen, worden er koffie en wat lokale producten verkocht. Oude vergeten verhalen worden er verteld en voor we er erg in hebben vliegt de tijd voorbij.

provincieweg Gardesana Orientale

Torri del Benaco

Torri del Benaco behoort tot een van onze favoriete plaatsen aan het Gardameer. Zelfs in het drukke hoogseizoen is het een verademing om langs het gezellige haventje te lopen waar kleurrijke boten dicht naast elkaar liggen. Het oude vissersdorp ligt aan het begin van de zogeheten Olijven-riviera. Er staan weliswaar steeds minder olijfbomen, omdat de jongere generatie zich liever bezighoudt met andere zaken dan met de arbeidsintensieve olijfoogst.

Ondanks dat al eeuwenlang reizigers het Gardameer bezoeken, want rond de 15e eeuw stopten hier al pelgrims die vanuit het noorden naar het zuiden trokken, is Torri del Benaco bijna onaangetast door het toerisme. Dwalend door de straatjes lijkt het of de tijd hier heeft stilgestaan. Echter waakt vandaag de dag niemand meer over het kasteel dat gebouwd is in 1383. Tegenwoordig huisvest het een volkskundig museum.

Torri del Benaco provincieweg Gardesana Orientale
Torri del Benaco provincieweg Gardesana Orientale

Punta San Vigilio

In het hart van de Olijven-riviera vinden we een van die pareltjes van het Gardameer. Op een schiereiland vind je het mooie Punta San Vigilio waar een tussenstop voor een koffie of aperitief een aanrader is. Aan een klein binnenhaventje in een prachtige ambiance met uitzicht over het diepblauwe meer, waar tijd geen rol speelt, ervaar je het eenvoudige ‘Italiaanse dolce far niente’. Of ga liggen op het mooie strand van Baia delle Sirene omzoomd met olijfbomen en geniet van de rust en de natuurlijke omgeving.

Punta San Vigilio aan het Gardameer

Bardolino

Wie kent Bardolino niet? Al is het alleen al vanwege de beroemde wijn die ook zo heet en hier in de heuvels wordt verbouwd. Er zijn mensen die van wijngaard naar wijngaard rijden, genietend van elke wijnproeverij. Bardolino Superiore heeft de DOCG-status. Net iets buiten het oude centrum vind je enkele moderne hotels, waaronder het luxueuze Colorhotel waar we ons maar al te graag laten verwennen door uitermate vriendelijk personeel. Naast luxe kamers is er een modern zwembad en nog veel belangrijker het fantastische restaurant ‘La Veranda del Color’, erkend Michelin restaurant 2019.

provincieweg Gardesana Orientale Bardolino
provincieweg Gardesana Orientale Bardolino

Lazise

Lazise is een plaatsje dat zich onderscheidt van andere plaatsen aan het meer, want het centro storico wordt volledig omringd door een oude stadsmuur uit 1370. We maken een korte wandeling door het middeleeuwse plaatsje en volgen de smalle straatjes. We passeren het Dogana Veneta, een belastinghuisje, een erfenis van de 400 jaar durende overheersing door de Venetianen. Daarna brengen een bezoek aan de romaanse kerk San Nicolò versierd met fresco’s uit de 13e eeuw. Na een koffie rijden we verder over de provinciale weg waar enkele grote pretparken als Caneva Aquapark en Gardaland zijn gevestigd.  Wie meer kiest voor natuurschoon, gaat naar Parco Giardino Sigurtà, een 50 ha groot natuurpark compleet ingericht met siertuinen.

provincieweg Gardesana Orientale Lazise
Lazise provincieweg Gardesana Orientale

Peschiera del Garda

Voorbij de beroemde speeltuinen ligt Peschiera del Garda. Twee jaar lang hebben wij doorgebracht in dit sfeervolle plaatsje dat aan de zuidelijke oever van het meer ligt. Dicht opeengepakte huizen staan langs smalle geplaveide straatjes, waar vooral ’s avonds druk geflaneerd wordt wanneer de temperaturen steeds verder omhoogschieten. Sinds 2017 staat de vijfhoekige verdedigingswal, gebouwd in de 16e eeuw in opdracht van de Venetianen, op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Wij fietsten maar al te graag vanuit Peschiera langs de rivier de Mincio naar het pittoreske Borghetto sul Mincio. In het dorp kun je de beste tortellini eten van de omgeving. Voor nu kiezen we voor Vecchio Mulino Beach, waar gewaagde moderne Italiaanse gerechten op de kaart staan. In een uiterst prettige ambiance met vriendelijk personeel genieten wij altijd keer op keer van een uitstekende lunch of diner.

Peschiera del Garda provincieweg Gardesana Orientale
provincieweg Gardesana Orientale brug bij Peschiera del Garda

Sirmione

Het schiereiland Sirmione werd al door de Romeinen bezocht, vanwege de warme zwavelhoudende bronnen. Het prachtige plaatsje is al lang geen oase van rust meer, want het wordt overspoeld door toeristen. In het voor- en najaar kun je de kronkelende straatjes van het historisch centrum, de Rocca Scaligera en Grotte di Catullo beter verkennen. Nee, wij kiezen er liever voor om landinwaarts de toren van San Martino della Battaglia te bezoeken of de rustige authentieke dorpen Castellaro Lagusello en Solferino.

Sirmione provincieweg Gardesana Orientale
Sirmione provincieweg Gardesana Orientale
Sirmione provincieweg Gardesana Orientale

Desenzano

Eerlijk is eerlijk, Desenzano hebben wij altijd een beetje links laten liggen, terwijl het een mooi oud gedeelte heeft met levendige cafés en goede restaurants. Het plaatsje verdient meer aandacht, maar ach, er is ook zoveel te doen en moois te bezichtigen rond de ‘grote plas’. Wij zijn altijd weer verrast over hoeveel er te ontdekken is. Nee, uitgekeken zijn wij nog steeds niet op het mooie Lago di Garda.

Desenzano del Garda Gardameer
Descenzano del Garda provincieweg Gardesana Orientale

Tip: Een rondje om het Gardameer is in een dag goed te doen, maar in het hoogseizoen raden we dat liever af, omdat de provincieweg dan bijna dag en nacht vaststaat.

2 reacties op “De provincieweg Gardesana Orientale

  1. Om het drukke verkeer te vermijden, is het wellicht een idee om -als hij straks af is- het fietspad bovenlangs het meer te fietsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.