Gardameer Lombardije Veneto

Een strijdtoneel in de liefelijke Morene heuvels

De toren van San Martino della Battaglia in Lombardije

De Morene heuvels is een groen verborgen paradijs dat zich uitstrekt tussen de zuidelijke oevers van het Gardameer en de Po-vlakte in de provincie Mantua. In dit unieke landschap van heuvels en vlaktes bevinden zich prachtige dorpen, torens en kastelen omringd door wijngaarden, moerassen en kanalen.

Op steenworp afstand van enkele drukke plaatsen aan het Gardameer zoals Desenzano, Sirmione en Peschiera del Garda zijn de Morene heuvels een rustig gebied wat voor veel mensen onbekend is. Naast lekker eten en goede wijnen is het een fascinerende omgeving voor een dagje uit dichtbij het Gardameer.

Onstaan van de morene heuvels

Onze reis gaat door een glooiend landschap dat is ontstaan toen de Garda-gletsjer zich terugtrok en rostachtig puin van verschillende geologische tijdperken achterbleef. Tegenwoordig is het een vruchtbaar gebied met rijen wijnstokken, boom- en olijfgaarden, maar ook bossen, meertjes en moerassen die veel vogels trekken. Tevens was dit een bloederig strijdtoneel van militaire veldslagen.

Morene heuvels

Slag van Solferino

Door de eeuwen heen hebben verschillende beschavingen gevochten om deze streek, maar het is de Slag van Solferino die herinnert aan het verhaal van de eenwording van Italië. Net iets ten zuiden van Desenzano waren Solferino en San Martino tijdens de Tweede Onafhankelijksoorlog het toneel van een bloedige veldslag tussen het Frans-Piemontese leger en het Oostenrijkse leger.

Verschillende monumenten vertellen het verhaal van deze veldslag. Zo worden in drie kamers, in het Historisch Museum in Solferino, wapens en schilderijen tentoongesteld over de slag van 24 juni 1859. De San Pietro kerk herbergt duizenden schedels en botten van de gesneuvelden.

Veel mensen weten niet dat in Solferino ook het Rode Kruis is ontstaan. Het was Henry Dupant die zo geschrokken was van de vele duizenden gesneuvelde en gewonde soldaten, dat hij de bekenker is van wat wij tegenwoordig het Rode Kruis noemen. Samen met lokale vrouwen verzorgde hij de gewonde soldaten ongeacht aan welke kant van de strijd ze stonden.

Tot slot kun je in San Martino de 64 meter hoge toren bezoeken met een museum die de strijd doormiddel van onder andere schilderijen nog eens uitbeeldt. Vanaf de top heb je een adembenemend panorama over het omringende landschap. Tegenover de toren zit een uitmuntend restaurant die we graag aanraden te bezoeken als je van een verfijnde Italiaanse keuken houdt.

Kastelen in de Morene heuvels

Tegenwoordig is Solferino een slaperig dorp dat op een panoramische positie ligt en uitkijkt over de omringende vlakte. Het plaatsje ligt er nu vredig bij en ademt een al rust uit. Piazza Castello vormt sinds de middeleeuwen het kloppend hart. Opvallend is de karakteristieke spitsboogvormige koepel van de oude wachttoren en de mooie San Nicola kerk.

De Rocca di Solferino werd gebouwd in de 11e eeuw en verbouwd in de 16e eeuw tot woning door Cristierno Gonzaga. Ooit had het de bijnaam ‘de spion van Italië’ vanwege de strategische ligging.

Verder vind je in de omgeving enkele kastelen. Ze zijn onder andere een erfenis van de Gonzaga en Scaligeri nazaten die onderling vele vetes hebben uitgevochten. Zo valt het kasteel van Pozzolengo op, maar ook die van Monzambano, het Castello di Ponti sul Mincio en Castiglione delle Stiviere.

Een imposant bolwerk dat door de Scaligers werd gebouwd, daterend tussen 1100 en 1200, is die van Castellaro Lagusello, een van de mooiste dorpen van het gebied gelegen aan een hartvormig meertje. Het kleine gehucht staat op de lijst van ‘I Borghi più belli d’Italia’ en heeft een bijzonder mooi historisch centrum. Vanwege de belangrijke strategische ligging tussen Verona en Mantua heeft het plaatsje een leidende rol gespeeld tijdens diverse geschillen. Net als vroeger kun je het dorp betreden via de noordelijke poort met een imposante vierkante toren, ook wel de ‘klok’ genoemd. De straatjes leiden bezoekers langs prachtige oude middeleeuwse huizen.

Fietspad verbindt Peschiera del Garda met Mantua

Een mooi aangelegd fietspad verbindt Peschiera del Garda met Mantua en baant zijn weg langs de rivier de Mincio. Onderweg kom je langs Monzambano, een oude plaats in het hart van de heuvels en wordt omringd door cipressen, olijfbomen en wijngaarden.

Een paar kilometer verder kun je ronddwalen door het schilderachtige gehucht Borghetto sul Mincio. Zorgvuldig zijn de middeleeuwse huizen gerenoveerd en is een wandeling over de Visconti-brug en naar het kasteel een must, alleen al vanwege het fraaie uitzicht op het dorp, dat eveneens tot de mooiste van Italië behoort. Na een fietstocht of wandeling is het geen straf om neer te strijken op een van de terrassen aan het water voor een aperitief of lokaal hoogstandje. De beroemde tortellini di Valeggio worden hier de liefdesknopen genoemd omdat ze herinneren aan de knoop van een zijden zakdoek door twee geliefden. Ze zijn werkelijk onweerstaanbaar lekker.

Sigurtà Park

Tijdens de lente is het Sigurtà-tuinpark in Valeggio sul Mincio een must voor een bezoek, omdat dan in het 60 ha grote sierpark meer dan 1 miljoen tulpen bloeien. Naast het tulpentapijt wordt de schoonheid van het park verrijkt met andere kleurrijke bloemen. Ook is er een unieke collectie van 40.000 buxusbomen, een eik van meer dan 400 jaar oud en zijn er watertuinen en bloemenvijvers. Misschien een leuk weetje, er zijn zo’n 300 soorten Nederlandse tulpen te vinden.

Foto Parco Giardino Sigurtà

Wie denkt dat het vaak druk is aan het Gardameer, heeft voor een groot gedeelte gelijk. Maar wie goed kijkt en op onderzoek durft uit te gaan, zal zich verbazen over de nabijgelegen rustige streken van het grootste meer van Italië. We hebben al eens vertelt over het Alto Garda Bresciano Park, de Monte Baldo en voegen de Morene heuvels aan de lijst toe. Laat je verrassen door de mooie groene natuurlijke omgeving, de indrukwekkende geschiedenis en vooral het lekkere eten die de heuvels voortbrengen. Wij hebben dat in ieder geval meerdere keren gedaan.

0 reacties op “Een strijdtoneel in de liefelijke Morene heuvels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.