Abruzzo

Santo Stefano di Sessanio, een autenthiek hersteld dorp

Santo Stefano di Sessanio, Abruzzo

Het bijzondere Santo Stefano di Sessanio, gelegen in de regio Abruzzo, is een van de vele dorpen van de Apennijnen die door een massale emigratie werd verlaten. Vanaf de 19e eeuw trokken veel mensen weg, op zoek naar een beter bestaan in grote steden of andere delen van de wereld. Het was de Italiaans- Zweedse projectontwikkelaar Daniele Kihlgren die halverwege de 20ste eeuw voor een wedergeboorte van dit dorp zorgde. Tegenwoordig is het een van de mooiste dorpen in de Abruzzo, dat de kenmerken van de middeleeuwen heeft weten te behouden.

We volgen de prachtige autoweg door Campo Imperatore, een hoogvlakte dat allesbehalve doet denken aan Italië. De inwoners van deze streek noemen het ook wel ‘klein Tibet’. De weg slingert zich door het fascinerende landschap over een uitgestrekte vlakte en hoge bergtoppen. Bij meertjes staan koeien en schapen te grazen. Het moet de weg zijn die de projectontwikkelaar destijds ook heeft gemaakt en het verlaten heuveldorp Santo Stefano di Sesannio op zijn route tegenkwam. Er woonden toen nog maar 100 inwoners van de oorspronkelijke 3000. Hij trof nergens moderne gebouwen en voorzieningen aan en was zo onder de indruk, dat hij een kwart van alle huizen opkocht.

Tijdens onze wandeling door de kronkelige staatjes is goed te zien hoe de restauratie volgens traditionele bouwmethoden is toegepast. Moderne voorzieningen zijn aan het oog onttrokken en architecturale en historische elementen zijn goed bewaard gebleven. Uiteindelijk heeft hij het getransformeerd tot een ‘albergo diffuso’, oftewel een hotel met kamers en vertrekken verspreidt door het dorp. In totaal bestaat het hotel uit 32 huizen, waarvan enkele zijn verkocht als privéwoning.

Al slenterend door de huizendoolhof voelt onze ontdekkingstocht als een reis terug in de tijd. Het dorp is rond het jaar 1000 gebouwd en bestaat uit hoge kalkstenen huizen, steile trappen en geplaveide straatjes. Achter iedere hoek wacht een nieuwe verrassing. Het was de familie Medici die glans bracht aan het dorp met de bouw van elegante arcades, glasramen en fraaie balkons. De toegangspoort tot het dorpsplein draagt nog steeds het familiewapen van de Medici. Hoewel er geen echte verdedigingsmuren zijn, wordt het dorp naadloos omringd door muren van gebouwen. Vanaf verschillend punten heb je de meest mooie uitzichten op het omringende ruige berglandschap.

Helaas werden twee van de meest waardevolle monumenten door een aardbeving in 2009 verwoest. De Medici-toren en de 17e -eeuwse kerk van de Madonna del Lago hadden het zwaar te verduren, terwijl de meeste andere gebouwen het min of meer overleefd hebben.

Door de wederopbouw trokken er meer mensen naar het dorp en nieuw leven werd Santo Stefano ingeblazen. We passeren ambachtswinkeltjes, barretjes en restaurantjes waar het goed vertoeven is. Proef de lokale linzensoep, een specialiteit van de streek. Het dorp staat bekend om zijn linzen en worden in de omgeving op 1300 meter hoogte verbouwd. Verder worden er likeuren, kruidenthee, toiletartikelen en linnengoed gemaakt door de ‘nieuwe’ bewoners.

Rocca Calascio

Iets verderop, midden in de ruige natuur bevindt zich de beroemde Rocca Calascio, gebruikt als locatie voor de films ‘Ladyhawke’ en ‘The name of the rose’. Het kasteel zou rond het jaar 1000 zijn gebouwd, waar in de 15de eeuw vier ronde torens aan zijn toegevoegd. De wandeling er naartoe is werkelijk spectaculair mooi.

Santo Stefano di Sessanio en omgeving heeft diepe indruk op ons gemaakt. Het ligt ver weg van alle drukte en hectiek. Hier zijn geen toeristenmenu’s en schreeuwde souvenirwinkels te vinden. Het is een plek midden in het ongerepte berglandschap van de Abruzzo, waar authenticiteit op nummer 1 staat. 

4 reacties op “Santo Stefano di Sessanio, een autenthiek hersteld dorp

  1. Heerlijk om de week mee te beginnen! Ik ben fan!

  2. Altijd mooie reisverslagen! Complimenten! Schitterende fotos! Mooie teksten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.