Umbrië

Bevagna, een tijdloze schatkist van Umbrië

pleintje en restaurant in het dorp Bevagna Umbrië
DiscoverCars.com

In het groene hart van de regio Umbrië, in de provincie Perugia, ligt in een vallei tussen rivieren het oude stadje Bevagna. Omarmd door imposante stadsmuren en omringd door een weelderig landschap is het een van de kostbare juwelen van de regio. Een bezoek aan Bevagna betekent een reis door de tijd. Tussen oude stenen huizen, geplaveide straten en piazza’s hangt tot op de dag van vandaag een eeuwige middeleeuwse sfeer. Op elke hoek in deze kostbare schatkist is een stukje geschiedenis te ontdekken en geclassificeerd tot een van de ‘Borghi piu belli d’Italia’.

Korte geschiedenis van Bevagna

Gelegen aan de oude Via Flaminia, de Romeinse weg van Rome naar het huidige Rimini, werd Bevagna gesticht door de Romeinen. Toen, met de naam Mevania, kende het stadje in het keizerlijk tijdperk een welvarende periode. Na de val van het Romeinse Rijk had het door de eeuwen heen geregeld te maken met plunderingen en gewelddadige invallen. Ondanks enkele fatale momenten in de lange geschiedenis, zijn er toch veel historische monumenten bewaard gebleven, waarvan de enorme Romeinse erfenis op veel historici een grote aantrekkingskracht hebben.

Bevagna Umbrië

Historisch centrum van Bevagna

We starten onze wandeling op Piazza Garibaldi, gelegen op het hoogste punt van het dorp. Aan het eind van de 13e eeuw werd hier de kerk en het klooster van San Francesco gebouwd. Op enkele minuten lopen bevindt zich, midden in het hart van Bevagna, Piazza Silvestri. Met zijn harmonieus en tevens onregelmatige vorm is het een van de mooiste en meest schilderachtige pleinen van de streek. Meteen in het oog springend is de 19e -eeuwse fontein. Het plein wordt omringd door prachtige palazzo’s. Fraai is het 13e -eeuwse Palazzo dei Consoli, gebouwd in gotische stijl. Een trap leidt naar een grote loggia bedekt met kruisgewelven. Binnen herbergt het een theater.

Daarnaast kijken maar liefst drie kerken neer op de piazza. Een architectonisch juweel is de San Silvestro kerk, een van de belangrijkste religieuze monumenten van het plaatsje. Het werd gebouwd aan het einde van 1100 in Romaanse stijl. De San Michele kerk werd gebouwd aan het einde van de 12e eeuw. Verschillende fresco’s uit de 14e eeuw zijn te bewonderen in de San Domenico kerk, gebouwd in 1291.

Een pittoreske plaats, waar de tijd lijkt te vertragen, is bij de brug die de rivier de Clitunno overspant. Dit was de oude openbare wasplaats. De rivier mondt uit in een kleine waterval in de Teverone en vervolgt zijn weg in de Umbrische vallei.

Wij vinden het altijd heerlijk om te verdwalen in de oude straatjes en ons te laten verrassen met wat op ons pad komt. Op iedere hoek en in ieder straatje duikt het verleden op. Bijzonder fraai is een wandeling langs de originele stadsmuren met enkele imposante torens die Bevagna omringen. Grotendeels zijn ze bovenop de Romeinse muren gebouwd.

Bevagna
Bevagna

Romeinse overblijfselen

Een belangrijk historisch erfgoed dateert uit de Romeinse periode. Overblijfselen van een tempel die later werd omgevormd tot de Madonna della Neve kerk is hier een getuige van. Verder is er een Romeins vloermozaïek uit de 2e eeuw te bewonderen van wat ooit een badcomplex was. En in het bovenste deel van Bevagna staan huizen gebouwd in een halve cirkel en herinnert ons aan een Romeins theater.

Bevagna

Feesten

Net als in heel Umbrië is Bevagna een plaats van tradities. Zo komt de middeleeuwse sfeer helemaal terug tijdens de Mercato delle Gaite, wanneer gekostumeerde personages uit de 13e en 14e eeuw ieder jaar in juni tot leven komen. Tijdens deze gelegenheid is het mogelijk om tussen de middeleeuwse ambachten gastronomische hoogstandjes te proeven. Met kerst is de levende kerststal met figuren in middeleeuwse kostuums een grote trekpleister. 

ITA_9999_m

Kortom Bevagna is een waar openluchtmuseum waar je kunt genieten van het Umbrische leven. Het is een plek waar de inwoners je met open armen ontvangen en je trakteren op gastronomische hoogstandjes en een fascinerend erfgoed.

Hotels in Bevagna

Booking.com

1 reactie op “Bevagna, een tijdloze schatkist van Umbrië

  1. Jan Nijenhof

    Heerlijk! Om Bevagna weer eens terug te zien. Door de beschrijving wandel ik weer door het oude stadje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.