Roadtrip Sardinië

Een rondreis door Gallura

Rondreis door Gallura in Sardinië

Gallura is een regio in het noordoosten van Sardinië en staat bekend om zijn wonderschone natuur. Bekend is de Costa Smeralda, een speeltuin voor de rich and famous. De meeste mensen zullen kiezen om de meest mooie stranden en baaien te bezoeken, terwijl het achterland ook fascinerende plekken heeft. Wij maakten een rondreis door Gallura.

Wij bezochten de streek in oktober wanneer het weer in Gallura mild is met veel zonnige dagen, net als in mei en juni. Dit zijn volgens ons de beste periodes, want de zomers kunnen heet zijn en vaak druk. Ontdek met ons deze prachtige streek.

Arzachena

Op slechts een paar kilometer afstand van de prachtige Costa Smeralda ligt het van oorsprong oude herdersdorp Arzachena. Het landelijke dorp is sinds 1960 ingrijpend veranderd, maar het centro storico is nog steeds een aantrekkelijke plek om te bezoeken. Sterker nog, wij waren compleet verrast.

Arzachena, opgericht rond 1776, is gebouwd rondom de kerk Santa Maria della Neve, oftewel de Heilige Maria van de Sneeuw, wat nogal een merkwaardige naam is voor een plaats aan een zonnige kustlijn. De centrale Piazza Risorgimento is ‘de huiskamer’ waar de lokale bevolking samenkomt. Het intieme plein ligt er verzorgd bij en wordt omringd door enkele bars en kleurrijke bloemen. Maar er is iets mooiers en interessanter in de directe omgeving.

rondreis door Gallura Sardinië Arzachena
rondreis door Gallura Sardinië

Nuraghi

In de omringende heuvels en valleien zijn talloze sporen van prehistorische nederzettingen gevonden. Unieke overblijfselen overleven nog steeds op Sardinië. Nuraghi worden ze genoemd. Het zijn kegelvormige gebouwen met een diameter tot 10m en een maximale hoogte van 18m, die het Nuraghische volk bouwden sinds 1800 v. Chr., aan het einde van de bronstijd.

Tot op de dag van vandaag blijft het een mysterie welk volk ze oprichtte. Ongeveer 7000 van deze mysterieuze ronde nuraghi woningen liggen verspreid over het eiland en komen nergens anders in de wereld voor. Deze bijenkorfachtige woningen dienden als woon- en wachttorens en hadden een defensieve functie.

rondreis door Gallura Sardinië Nuraghi

Wij bezochten Lu Coddu Vecchiu, dichtbij Arzachena. Vanwege de enorme afmetingen van sommige gebruikte stenen bij de graven, zijn er in de loop der tijd legendes ontstaan dat hier reuzen zouden zijn begraven. In werkelijkheid is er weinig bekend over de ceremoniën en rituelen die er hebben plaatsgevonden. Andere bekende nuraghi staan in Su Nuraxi (UNESCO) bij Barumini, Serra Orrios bij Dorgali en Palmavera bij Alghero.

rondreis door Gallura Sardinië

Een andere schat van de streek is de Vermentino di Gallura DOCG, de enige DOCG-benaming van Sardinië. Vermentino-wijnstokken hebben het in deze regio goed gedaan dankzij de granietbodem die rijk is aan kalium en het warme gematigde klimaat. Het druivenras vermentino heeft een Spaanse herkomst en kwam in de 14e eeuw vanuit Corsica in Sardinië terecht. In combinatie met verschillende kazen en vleeswaren is deze zachte witte wijn een ware traktatie.

En… een wijnfles moet worden verzegeld met een kurk. Hoe handig is het dat hier op Sardinië een kurkproductie plaatsvindt? Kurk is een schors dat verkregen wordt uit de kurkeik die minstens 25 tot 30 jaar oud is.  Een kurkeik kan 300 jaar oud worden en de oogst van de schors vindt slechts elke 9 à 10 jaar tijdens de zomermaanden. De extractie wordt nauwkeurig uitgevoerd, want zowel de schors als de boom mag niet worden beschadigd.

Costa Smaralda

Gallura en de plaats Arzachena zijn onlosmakelijk verbonden met een prachtige 88 km lange grillige kustlijn. Een opeenvolging van beschutte baaien en de meest mooie zandstranden, misschien wel van de wereld, zijn hier te vinden. Prachtige baaien worden gewassen door een zee van helder water dat kleurt in alle tinten van de regenboog. We hebben het over de beroemde Costa Smeralda.

Het was prins Aga Khan die hier in de jaren 60 van de vorige eeuw een peperduur vakantieoord ontwikkelde. Het centrum is Porto Cervo, een badplaats en jachthaven voor de rijken der aarde. Maar de Costa Smeralda is toegankelijk voor iedereen. De stranden zijn openbaar en eten en drinken is op veel plaatsen goed betaalbaar.

rondreis door Gallura Sardinië  Costa Smaralda

Wanneer je de kustlijn westwaarts blijft volgen kom je uiteindelijk uit in het schilderachtige Palau dat uitkijkt op La Maddalena, bereikbaar binnen 20 minuten met een veerboot. Verderop is deze kust met witte stranden en duinen populair onder wind- en kitesurfers. Felgekleurde zeilen sieren de smaragdgroene zee rond Isola dei Gabbiani (eiland van zeemeeuwen). Mediterrane winden waaien hier ongehinderd over de baaien, waardoor professionals en beginners uit de hele wereld iedere zomer surfen over de golven bij Porto Pollo, Porto Liscia, Porto Pozzo, Santa Teresa di Gallura en Isola dei Gabbiani.

Parco Nazionale dell’Arcipelago di La Maddalena

Palau is de poort naar de Maddalena-archipel, een 12.000 ha groot nationaal park omvat ongeveer 60 eilanden, waarvan 7 grotere eilanden (Maddalena, Caprera, Santo Stefano, Spargi, Budelli, Razzoli en Santa Maria). De twee grootste, Maddalena en Caprera, worden bewoond en zijn door een brug met elkaar verbonden. De Maddalena-archipel is de grootste archipel van Gallura en een ongerept wonder in de Middellandse Zee.

Het schilderachtige dorp La Maddalena, vernoemd naar de archipel, kreeg zijn naam omdat het water net zo helder en blauw is als de kleur van Madonna’s mantel. Het leven concentreert zich op de Piazza Garibaldi en rond de Piazza Umberto I. De sfeer voelt uitermate goed en de terrassen zitten vol. Terwijl de zon ons opwarmt genieten we van een koffie en een plaatselijke dolce in de oude haven, waar het aangenaam vertoeven is. De met stenen geplaveide straatjes lopen in de richting naar de parochiekerk Santa Maria Maddalena.

La Maddalena rondreis door Gallura
rondreis door Gallura La Maddalena

Een 20 km schilderachtige route

De auto slingert zich een weg langs de 20 km schilderachtige route die over het eiland gaat. Onze ogen volgen de weelderige vegetatie van het ruige landschap met op de achtergrond de diepblauwe kleur van de zee. Getrakteerd op de fantastische uitzichten van de verschillende eilanden, ongerepte stranden en een duik in het turquoiseblauwe water, is Maddalena absoluut een van de hoogtepunten aan de noordkust van Sardinië.

Het ene natuurlijke wonder na het andere gaat aan je voorbij. Bij Punta Tegge, met een prachtig zandstrand en gladde rotsen, is het geen straf om er een dag te moeten doorbrengen. Verder liggen er in het noorden witte zandstranden omringd door rotsen, Cala Lunga en Cala Trinità. Andere stille baaien zijn Abbatoggia en Cala d’Inferno.

rondreis door Gallura

Caprera

Het was de legendarische held Garibaldi die in 1849 naar het eiland Caprera vluchtte. Verscholen tussen geurende struiken, beschut door dennen, olijfbomen en steeneiken heeft hij hier de laatste 26 jaar van zijn leven doorgebracht. Het huis van Giuseppe Garibaldi, vereerd als de vader van de Italiaanse staat voor zijn leiderschap in de strijd voor Italiaanse eenheid en onafhankelijkheid, is een nationaal monument. Het trekt bezoekers uit heel Italië, maar ook wandelaars en fietsers komen hier graag naar toe. De ongerepte groene omgeving is omgeven door baaien, de een nog mooier dan de ander.

Santa Teresa Gallura

Helemaal aan de noordpunt van Sardinië ligt het fraaie plaatsje Santa Teresa Gallura, dat over een rotsachtige kust uitkijkt. Het werd in 1808 gesticht door koning Vitorio Emanuele I van Savoye waar ooit het dorp Longosardo stond, dat omgedoopt werd naar zijn vrouw, Maria Teresa.

rondreis door Gallura

Een wandeling is snel gemaakt door het kleine centrum. Het middelpunt is de Piazza Vittorio Emanuele, omzoomd door restaurantjes, bars en winkels. Vanaf het plein is het een klein stukje lopen naar Torre de Longosardo, een 16e -eeuws Spaanse wachttoren dat uitkijkt over de Straat van Bonifacio naar Corsica.

De grootste trekpleister blijft de zee, want aan de rand van Santa Teresa Gallura ligt het mooie Rena Bianca strand. Een strook met fijn wit zand en kristalhelder water dat in allerlei kleuren schittert in het warme zonlicht. Andere mooie stranden zijn La Marmorata, Cala Balcaccia en Santa Reparata, waar duikers graag komen. Wij vervolgen onze route westwaarts in de richting van Capo Testa, het meest noordelijke punt van Sardinië.

Capo Testa

Op de punt van het schiereiland Capo Testa staat een witte vuurtoren die niet alleen schepen veilig door de Straat van Bonifacio tussen Corsica en Sardinië moet begeleiden, maar tegenwoordig ook toeristen trekt. En dat is niet voor niets.

Ook wij worden aangetrokken door de prachtige granieten kliffen. Grote brokken graniet, waar de Romeinen Rome mee bouwden, zijn in de loop der tijd in allerlei vormen en maten geërodeerd. Gecharmeerd door het landschap en de witte vuurtoren met op de achtergrond een strakblauwe lucht en omgeven door rotsen is het niet moeilijk om prachtige plaatjes te schieten.

rondreis door Gallura Vuurtoren van Capo Testa Sardinië

Tip: trek goede wandelschoenen met profiel aan, want je zal snel door talloze rotsformaties willen dwalen.

Aan de westkant van Capo Testa ligt een vallei dat lijkt op een maanlandschap en vandaar de naam Valle della Luna, vallei van de maan, kreeg. Enorme granieten formaties wisselen zich af met gladde rosten. Tussen de brokken steen groeit hier en daar wat struikgewas, heide en hoge dunnen grassoorten waaien in de wind. De vallei leidt naar de zee waar golven meedogenloos tegen de kliffen beuken. In de jaren 70 van de vorige eeuw was de vallei een populaire plek onder hippies.

Rondom Capo Testa zijn enkele prachtige zandstranden en beschutte baaien te vinden. Ze vormen een schril contrast met het ruige landschap van brokken steen die door weer en wind gevormd zijn, waardoor de meest prachtige formaties zijn ontstaan.

rondreis door Gallura
rondreis door Gallura
rondreis door Gallura

Rena Majori

We laten het mooie Capo Testa en het vriendelijke plaatsje Santa Teresa Gallura achter ons en rijden langs de kust verder westwaarts, naar onze eindbestemming. Achter een schaduwrijk dennenbos ligt het prachtige landschap van Rena Majori. Een prachtig wit zandstrand glijdt weg in de lichtblauwe zee dat omzoomd wordt door rotsen van graniet. Het water voor deze kust, met zijn heldere kleuren en vol met vis, is favoriet onder duikers en snorkelaars. Gelukkig wordt deze plek zelden drukbezocht, ondanks dat het favoriet is voor film- en reclameopnames.

Strand bij Rena Majori Sardinië

Neem je het smalle pad, dat langs de kliffen loopt, dan kom je in een waar paradijs terecht. Ook hier ligt een prachtig wit fijn zandstrand te wachten dat wordt beschermd door een enorm dennenbos. Het is even klimmen en klauteren, wat overigens helemaal niet erg is, want het is een wandeling waar je keer op keer wordt beloond op verbluffende vergezichten over zee en de prachtige mediterrane natuur.

Rena Majori Sardnië

Eenmaal op het strand konden we het niet weerstaan om onze schoenen uit te trekken en het fijne zand onder onze voeten te voelen. We kijken terug op een prachtige tocht door een fascinerende streek. Iedere keer word je omvergeblazen door een schilderachtige omgeving waar grote granieten rotsen, turquoise zeewater, eilanden en beschutte stranden een hoofdrol spelen. Ja, wij zijn verliefd geworden op de streek Gallura en zijn nog lang niet uitgekeken.

0 reacties op “Een rondreis door Gallura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.