Friuli-Venezia Giulia Stedentrip

Ontdek de historische stad Triëst in 48 uur

Friuli-Venezia Giulia, Triëst
DiscoverCars.com

We staan op Piazza dell’Unità d’Italia, het is het grootste plein van Europa met een uitzicht op zee. Nergens anders vind je zo’n groot plein dat gelegen is aan zee en omringd wordt door grote statige monumenten uit een rijk verleden. We zijn in Triëst, een havenstad gelegen in het uiterste noordoosten van Italië, in de regio Friuli-Venezia Giulia. Deze historische grensstad behoorde lange tijd tot het Habsburgse Rijk en dat is overal op straat, maar ook in de cultuur en gastronomie terug te vinden. Wij gaan maar al te graag naar deze kosmopolitische stad waar een ‘mitteleuropese’ sfeer hangt.

Dag 1

Piazza dell’Unita d’Italia

Natuurlijk begin je eerst aan een wandeling door het centrum. Ons startpunt is steevast ‘de woonkamer van Triëst’, oftewel Piazza dell’Unita d’Italia. Het plein biedt een weids uitzicht op zee en wordt geflankeerd door majestueuze monumenten, gebouwd tijdens het Habsburgersbewind. Het lijkt meer of je in een stad als Wenen bent, dan in een Italiaanse hoofdstad.

Caffé degli Specci mag niet overgeslagen worden. Het koffiehuis dateert uit 1839 en weerspiegelt een belangrijk cultureel onderdeel van de stad, namelijk de historische koffiehuizen die wijzen op een glorieus verleden. Het zijn verzamelplaatsen waar men samenkomt om te praten en te drinken. Beroemde schrijvers als James Joyce en Rainer Maria Rilke, die in Triëst hebben gewoond, waren er vaak te vinden.

Triëst

We wandelen naar de fontein van de Vier Continenten dat tegenover de ingang van het stadhuis staat en laten de gemoedelijke stadsfeer op ons inwerken. De charme van de stad heeft Triëst te danken aan de vele verschillende volkeren die deze grensstad hebben gecreëerd. Natuurlijk hebben de Habsburgers een flinke stempel op deze stad gedrukt. Omdat de stad na Genua de op één na belangrijkste havenstad van Italië werd, ontstond er een smeltkroes van diverse culturen uit Oost- en West-Europa. Dit is terug te zien in de prachtige gebouwen in allerlei stijlen van verschillende periodes. Het is een mix van Romeinse, art- nouveau en classicistische architectuur. Niet te vergeten de grote diversiteit aan godshuizen.

Triëst
Triëst
Triëst
Triëst

Natuurlijk is de keuken ook een mix afkomstig uit het Middellands zeegebied, Centraal-Europa en Slavische landen. Gerechten als goulash en ham in een korst zijn overheerlijk. Diverse gnocchi staan op het menu, waarvan gnocchi di prugne (pruimengnocchi) een aanrader is. Lasagne al papavero (papaverlasagne) is een ander goede keuze. Wanneer frico, een gefrituurd gerecht bestaande uit Montasio-kaas, uien en aardappelen, op het menu staat, nemen wij dat maar al te graag. Visgerechten lijken op die uit Venetië, zoals diverse schaal- en schelpdieren en i sardoni in savor. De gerechten worden nog lekkerder met een lokale wijn als Terrano, Malvasia en Refosco. Als dessert maak je ons gelukkig met een apfelstrudel, notencake, krapfen of fritole, een soort kleine pannenkoek.

Canal Grande

We wandelen door de statige straten naar het Canal Grande, gegraven tussen 1754 en 1756, zodat schepen makkelijk hun goederen konden lossen in de stad. In het kanaal liggen kleurrijke vissersboten te wachten om uit te varen. Aan het Canal Grande staan prachtige oude herenhuizen waar tegenwoordig veel restaurants en bars zijn gevestigd. Op de brug staat het beeld van de beroemde Ierse schrijver James Joyce.

Triëst
Triëst

San Giusto

De middag brengen we door in San Giusto, een middeleeuwse wijk hooggelegen op een heuvel met dezelfde naam. We passeren het Romeins amfitheater, gebouwd rond 30 v. Chr. door keizer Augustus en beklimmen de trap naar boven. We dwalen door geplaveide nauwe straatjes dat ooit het hart van Tergeste was, een oude Romeinse stad. Hier vind je Romeinse overblijfselen, een oude burcht, middeleeuwse kerken, tuinen en prachtige vergezichten over het achterland en de stad. Iets verderop naar beneden staat de Arco di Riccardo nog steeds overeind. De oude stadspoort werd in 33 v.Chr. gebouwd in opdracht van Ceasar.

Triëst

Dag 2

Miramare

We laten de indrukwekkende gevels van Triëst achter ons en volgen de lange boulevard richting het beroemdste kasteel van Triëst, Castello Miramare. Dit monument werd gebouwd tussen 1855 en 1860 in opdracht van Ferdinand Maximiliaan van Habsburg. Het resultaat is een mix van gotische, middeleeuwse en Weens classicistische stijlen. Het is niet alleen het charmante sprookjeskasteel met elegante vertrekken dat ons trekt, maar ook de omringende omgeving en de prachtige kasteeltuin. Dit park is 22 hectare groot en kijkt uit over de Golf van Triëst. Het bestaat uit bijzondere bomen en sculpturen. De omgeving valt onder het natuurreservaat van Miramare, een beschermd gebied rondom de kaap van het kasteel.

Triëst

Voor een ander indrukwekkend kasteel reis je enkele kilometers verder naar Castello Duino voor de meest spectaculaire vergezichten. Men kan er een wandeltocht maken over het Rilkepad, vernoemd naar de schrijver die hier enige tijd heeft gewoond.

Wanneer de temperaturen in de zomer omhoogschieten is de lange boulevard langs de kust een trekpleister voor de inwoners van de stad. Men ligt overal te genieten van zon en zee. Een andere geliefde plaats is Muggia, een kleine stad net voor de grens met Slovenië, of voor de jeugd het strand van Barcola.

Grotta Gigante

Ongeveer 20 kilometer van het oude stadscentrum ligt een enorme grot waar men een rondleiding kan krijgen die 50 minuten duurt. Tot 2010 noemde het Guiness Book of Records Grotta Gigante de grootste grot ter wereld open voor toeristen.  Indrukwekkend zijn de prachtige ondergrondse kamers die tot wel 98 meter hoog, 76 meter breed en 167 meter lang zijn. Bezaaid met stalactieten en stalagmieten zijn er te bewonderen in allerlei kleuren.

Bora

Tijdens ons bezoek staat de zon hoog aan de hemel en is het aangenaam vertoeven op een zomerse dag. Kijk niet raar op wanneer je Triëst en omgeving bezoekt in de winter of het voorjaar wanneer de Bora opsteekt. Deze ijskoude wind met soms wel windsnelheden van 100 km per uur raast langs de kust. Meestal houdt deze noordenwind drie dagen aan. Aan huismuren zitten grepen en kettingen die voorkomen dat je wordt weggeblazen.

Wij sluiten ons bezoek af met een wandeling langs de haven. De brede boulevard, die de Adriatische Zee met de stad scheidt, gaat langs vier grote pieren en de lange golfbreker van de oude haven. We passeren het ene plein na het ander en het fraaie Canal Grande. Toeristen en de lokale bevolking komen samen om naar de zonsondergang te kijken vanaf de lange Molo Audace, een pier die zich 250 meter uitstrekt in zee. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht op zee en Triëst, die de haven omsluit. Het is net een amfitheater met als podium de Adriatische zee.

Triëst

Wie Triëst voor het eerst bezoekt, zal net als wij aangenaam worden verrast. De levendige stad met vriendelijke inwoners heeft prachtige monumenten, een gezellige cafécultuur en heerlijk eten. In twee dagen is deze havenstad met een heel eigen charme goed te ontdekken. Mooie kunst, een rijke cultuur en gastronomie staan garant voor enkele onvergetelijke dagen in Triëst.

Hotels in Triëst

Booking.com

4 reacties op “Ontdek de historische stad Triëst in 48 uur

  1. Eric Vitruvius

    Een mooi reisverslag. Informatief, smaakvolle foto’s, toegenkelijk geschreven zonder opdringerig te worden. Complimenten!

  2. Een prachtige verrassende stad waar ik onlangs 3 weken heb doorgebracht om de Italiaanse taal ‘op te poetsen’ en een onbekend deel van Italië te ontdekken. Het was geweldig; een stad waar ik me thuis voelde, fijne mensen, heerlijk eten, warme sfeer……en veel meer!

  3. Een prachtige verrassende stad waar ik onlangs 3 weken heb doorgebracht om de Italiaanse taal ‘op te poetsen’ en een onbekend deel van Italië te ontdekken. Het was geweldig; een stad waar ik me thuis voelde, fijne mensen, heerlijk eten, warme sfeer……en veel meer!

    Ik zou daar graag met ‘mijn’ SeniorProfs een paar inspirerende dagen doorbrengen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.