Friuli-Venezia Giulia

Sacile een stadje met Venetiaanse allure

canaal in Sacile in Italië
DiscoverCars.com

Sacile staat bekend om zijn Venetiaanse sfeer. De geschiedenis van dit pittoreske Friulaanse stadje is nauw verweven met de beroemde stad Venetië. Sacile wordt niet voor niets ‘de tuin van de Serenissima’ genoemd. Elegante gebouwen weerspiegelen in het heldere water van kleine grachtjes die in verbinding staan met de rivier de Livenza. Het is een stadje die je ver van de gebaande paden wegvoert te midden van een betoverend landschap van de provincie Pordenone in de regio Friuli-Venezia Giulia.

Korte geschiedenis van Sacile

In het Friulisch dialect wordt Sacile Sacîl genoemd. Het historisch centrum behoort tot een van de mooiste in het westelijk deel van Friuli en is uitgesproken Venetiaans. Het stedenbouwkundig plan ontstond toen de Venetiaanse Republiek haar Gouden Eeuw beleefde rond 1420 en zo de basis legde voor de zogenaamde stadspoort van Friuli. Vanwege ruimtegebrek in Venetië in de 16e eeuw bouwden veel rijke families villa’s in het achterland en zo ook in Sacile dat gemakkelijk bereikbaar was via de rivier de Livenza. Prachtige tuinen en parken werden er aangelegd en kreeg Sacile al snel de naam ‘de tuin van Venetië’.

Sacile  Friuli-Venezia Giulia

Historisch centrum

Het stadje is gebouwd op twee eilanden in de rivier de Livenza. Langs de oevers staan prachtige statige herenhuizen met voordeuren gebouwd aan de straat- en waterkant. De sfeer en harmonie zijn kenmerkend voor een ‘waterstad’. De gevels van prachtige pallazi, maar ook de vele treurwilgen weerspiegelen in het schone water. Wandelend langs het snelstromend water en over de vele bruggen zoeken we onze weg door het historisch centrum.

Piazza del Popolo

De Livenza heeft altijd een belangrijke rol gespeeld. De waterweg was medeverantwoordelijk voor de economische groei onder de heerschappij van de Serenissima-republiek. Koopvaardijschepen die hun handelswaar tussen Noord-Europa en Venetië vervoerden maakten hier vaak een stop om handel te kunnen drijven op Piazza del Popolo. Het gevolg is dat rijke kooplieden elegante statige herenhuizen rondom het plein bouwden. Decoratieve motieven in renaissance- en barokstijl sieren de gevels. De piazza is onregelmatig van vorm en wordt omlijst door prachtige portieken in Venetiaanse stijl.

Tegenwoordig is Piazza del Popolo nog steeds het kloppend hart van het stadje waar tradities en activiteiten het hele jaar door samenkomen. De kleine ambachtelijke winkels, bars en restaurants die er zijn gevestigd maken het plein bruisend. Het is een aangename plek om neer te strijken op een terras en het leven van de Friulanen aan je voorbij te zien gaan. We doen ons hier te goed aan overheerlijk streekproducten. De keuken staat bekend om zijn eenvoudige gerechten. Heerlijk is de pitina, een soort gehaktbal gemaakt van gerookt vlees. Ten zuiden van het stadje liggen wijngaarden verantwoordelijk voor de productie van uitzonderlijk lekkere wijnen waar je al dat lekkers mee kan wegspoelen.

Enkele hoogtepunten van Sacile

  • De renaissance kathedraal van San Nicolò daterend uit 1400.
  • De kleine kerk Madonna della Pieta die uitkijkt over de rivier en dateert uit de 17e eeuw.
  • De kerk van San Gregorio gesticht in de 16e eeuw.
  • Het Ragazzoni paleis uit de 15e eeuw.

Voor ons is Sacile een heerlijk stadje om rond te dwalen in steegjes, onder schaduwrijke portieken, over bruggetjes en te flaneren over fraaie pleinen. Al eeuwenlang geniet men hier van het goede leven en dat is op de dag van vandaag nog steeds voelbaar. Sacile is een plek om authentiek Italië te beleven. De beste manier om het goede Friulaanse leven te ontdekken.

Hotels in Pordenone

Booking.com

2 reacties op “Sacile een stadje met Venetiaanse allure

  1. Eveline van Koppen

    Dit gaat op de bucket list! dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.