Friuli-Venezia Giulia Trentino - Alto Adige Veneto

Dolomieten als kathedralen van de wereld

De Dolomieten zijn een van de meest imposante bergketens ter wereld. Steile rotswanden, weelderige alpenweide, diepblauwe meren en de eeuwige sneeuw op de bergtoppen zijn kenmerkend voor dit gebergte. De Dolomieten strekken zich uit over enkele provincies van drie noordelijke Italiaanse regio’s: Trentino-Alto Adige, Veneto en Friuli-Venezia Giulia. Gehuchten liggen in oeroude bossen en beroemde bergpassen verbinden stadjes en bergdorpjes waar legendes en tradities eeuwenoud zijn. Ieder seizoen is het er even mooi en verandert het landschap steeds weer in een nieuw decor. Dit is het domein van kasteelheren, alpinisten, wandelaars, mountainbikers en wintersporters.

UNESCO-Werelderfgoed

Er gaat voor ons niets boven de Dolomieten als het gaat om een avontuurlijke en gastronomische reis. Diverse tochten hebben we door dit gebergte gemaakt dat te boek staat als een van de mooiste berglandschappen ter wereld. Het heeft niet voor niets in 2009 de status van UNESCO-Werelderfgoed gekregen. Maar liefst negen rotsformaties staan op de lijst, waarvan de Marmolada de koningin is.

Dolomieten

Vernoemd naar de Franse geoloog Déodat de Dolomieu

Het bergmassief bereikt een hoogte van meer dan 3000 meter boven zeeniveau en is vernoemd naar de Franse geoloog en wetenschapper Déodat de Dolomieu. Tijdens een reis door dit bergmassief ontdekte hij in 1789 een onbekend mineraal dat vervolgens de naam ‘Dolomiet’ kreeg. Kenmerkend is de heldere bleke kleur en daarom worden de bleke bergen ook wel ‘lis montes pàlyes’ in het Ladinisch dialect genoemd, een taal die naast Duits en Italiaans in de Dolomieten wordt gesproken.

De inwoners van de Dolomieten

Sommige dorpen en gehuchten zijn ouder dan het antieke Rome. Niet alleen de Kelten, maar ook de Etrusken hebben op de hoger gelegen alpenweide geleefd. Het grondgebied is door de eeuwen heen altijd een strijdtoneel geweest van machthebbers. Hoe arm en hard het leven gedurende de eeuwen ook was, inwoners zijn altijd trouw geweest aan hun grondgebied. Van generatie op generatie hebben ze hun cultuur en tradities doorgegeven waar tegenwoordig toeristen het hele jaar door volop van genieten.

Buitenactiviteiten

Het berglandschap biedt vakantiegangers een scala aan mogelijkheden om vooral actief bezig te zijn. Het is een paradijs voor berg- en wintersporters. Maar als de sneeuw gesmolten is vinden wandelaars en mountainbikers hun weg door een ruig afwisselend landschap. Wij trokken er geregeld op uit om er spectaculaire roadtrips te maken. Met een brede glimlach van oor tot oor en met een stoot adrenaline door ons lijf, slingerden we over haarspeldbochten langs de meest mooie bergpanorama’s.

Trentino-Alto Adige

Een onvergetelijk moment was in Val di Funes, regio Trentino-Alto Adige. Gelegen in een glooiend weidelandschap steekt op de achtergrond van Funes de torenspitsen van het Puez Odle-masief omhoog. Het is een van de meest pittoreske valleien van de Dolomieten. Het dorp en schilderachtige kerken liggen in een buitengewoon betoverend landschap dat wel op een ansichtkaart lijkt.

Prachtige wandelpaden bieden je de mogelijkheid om jezelf helemaal onder te dompelen in de wonderschone natuur. Net als rondom het prachtige, maar ijskoude gletsjermeer Lago di Carezza, dat vanwege de vele kleurscharkeringen ook wel het ‘Lago dell’Arcobaleno’, oftewel ‘het meer van de regenboog’ wordt genoemd. Wandelingen over de stille zomerweiden bij Alpe di Siusi zijn uniek en beroemd.

Het natuurpark valt binnen de grenzen van de provincie Bolzano. De gelijknamige provinciehoofdstad heeft ook wel de bijnaam ‘deur van de Dolomieten’. Het trekt veel toeristen vanwege een mooi historisch centrum en al de goede geneugten van het leven. Rondom Bolzano waakten eeuwenlang kastelen en forten over het omringende grondgebied.

Veneto

Belluno, gelegen in de bergprovincie die ook wel Bellunese genoemd wordt, is een andere charmante alpine provinciehoofdstad. De bergprovincie maakt deel uit van de regio Veneto waar majestueuze bergpieken omhoogrijzen en de hemel lijken aan te raken. Bergdorpen, gehuchten en skioorden wisselen zich af.

Beroemd is Cortina d’Ampezzo en wordt niet voor niets de ‘parel van de Dolomieten’ genoemd. Het ligt in een spectaculaire vallei omgeven door bergmassieven zoals Tofane en Cristallo. Ooit was het de meest trendy skiplaats van Italië en trok het vooral de jetset. Tegenwoordig hoef je niet rijk te zijn om hier te kunnen skiën of wandelen. Betaalbaar zijn de stoeltjesliften naar de beroemde rotsformatie Cinque Torri waar je beloond wordt op een waanzinnig uitzicht.

In een ongerepte omgeving liggen turquoise meren, zoals bij de plaatsjes Auronzo di Cadore en Misurina waarbij de bergpieken weerspiegelen in het heldere water. Vul je longen met de frisse gezonde berglucht en laat je verwonderen door het smaragdgroene of diepblauwe water omringd door een bekoorlijk landschap.

Friuli-Venzia Giulia

Minder bekend zijn de Friuli Dolomieten. Ook hier is het landschap voortdurend onderhevig aan erosie en de enorme krachten van moedernatuur waardoor het steeds verandert. Rode tinten kleuren de rotsen bij zonsopgang en -ondergang. Groene alpenweide gaan naadloos over in dichte bossen waar onder andere gemzen, steenbokken en steenarenden leven.

We volgden een panoramische route van de middeleeuwse dorpen Erto en Casso naar het kristalheldere bergmeer Lago di Barcis waar bergwanden recht in het water lijken te duiken. In de ongerepte natuur liggen kilometerslange wandelpaden voor trektochten, die avonturiers naar verschillende hoogtes brengt. De typische bergarchitectuur is te bewonderen in Poffabro, misschien wel een van de mooiste bergdorpen van deze streek. Tussen de oude stenenhuizen, houten bordessen, bogen en portieken is de tijd stil blijven staan.

De Dolomieten met zijn bergpieken, die tot adembenemende hoogtes rijzen, zijn een droombestemming voor elke avonturier. De natuurlijke ruige schoonheid zal ieder bezoeker in elk seizoen betoveren.

1 reactie op “Dolomieten als kathedralen van de wereld

  1. Weer een mooi stuk, misschien komende zomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.