Veneto

Caorle, parel aan de Adriatische Zee

Pleintje van Caorle

Er zijn mensen die beweren dat je onbewust beïnvloed wordt door de kleuren om je heen. Wij geloven ook dat bepaalde kleuren emoties oproepen. Zo zou rood stimulerend en activerend werken. Deze kleur verhoogt de hartslag en ademhaling, terwijl groen juist rust geeft. Handig natuurlijk om zo rekening te houden bij het schilderen van je huis en het samenstellen van je interieur. Of de inwoners van het kleurrijke plaatsje Caorle, regio Veneto, hierbij ook over nagedacht hebben?

Wij maakten onlangs een wandeling door Caorle, ook wel bekend als ‘de parel van de Adriatische Zee’. Soms doet het denken aan het kleurrijke Burano, gelegen in de Venetiaanse Lagune, maar wie goed oplet ziet wel degelijk verschillen.

Het centro storico is een opeenvolging van zuurstokgekleurde huizen, allemaal in verschillende kleuren. Men zegt dat vroeger vissers hun huizen in felle kleuren schilderden, zodat men bij mist, die vooral in de windermaanden opsteekt, huizen sneller herkenbaar waren bij terugkomst van zee. Dit verhaal wordt ook in Burano verteld, maar een mogelijk is ook dat men verf gebruikte dat voorhanden was. Tegenwoordig wordt het in stand gehouden voor het toerisme waar de meeste inwoners van Caorle hun geld mee verdienen.

Het zijn niet alleen de pastelkleuren van de huizen die Caorle zo charmant maakt, maar ook de ligging aan de diepblauwe Adriatische Zee en het groenrijke gebied rondom het stadje. Wanneer we door de straatjes dwalen komen aroma’s van heerlijke gerechten ons tegemoet en staat de zon hoog aan de hemel. Het zijn deze ingrediënten die Caorle tot een geliefde vakantiebestemming maakt voor de vele toeristen die hier zomers naar toe komen. Families uit alle windstreken genieten vooral van zon, zee en strand. Kilometers zandstrand strekt zich uit langs de kust, zowel naar het zuidwesten als het noordoosten van Caorle.

Onze wandeling begint in de haven, waar net diverse vissersboten terugkeren van zee. Vissers repareren hun netten en vers gevangen vis wordt schoongemaakt. Meeuwen schreeuwen en azen op wat overboord wordt gegooid.

Vanuit de haven is het historisch centrum makkelijk te vinden. We wandelen over de Rio Terra, bezaaid met bars, winkels en restaurants. Wij maken een stop bij ‘la botega del gelato’ waar al decennialang het beste ijs wordt gemaakt en verkocht.

Het centrum is compact en we wandelen door een wirwar van smalle straatjes die kleine piazza’s met elkaar verbindt. De geschiedenis van het plaatsje gaat ver terug, wat terug te zien is als je een blik werpt op de Duomo, die bijna 1000 jaar oud is, en de aangrenzende Byzantijnse klokkentoren. Opmerkelijk is de cilindrische vorm van de toren met een kegelvormig dak.

Iets verderop staat direct aan zee een andere kerk, de Madonna dell’Angelo, gebouwd in de 6e eeuw. We wandelen over de promenade in de richting van dit typisch klassiek Venetiaans heiligdom dat omringd wordt door witte kalkrotsen. Opvallend zijn de fraaie sculpturen die om de twee jaar in juli door kunstenaars van over de hele wereld worden uitgehouwen uit de rotsblokken. Vanaf de punt kijken we uit over het aanliggende strand waar een wandeling gemaakt kan worden tot aan Porto Falconera.

In 1727 werd Caorle getroffen door een overstroming en het vissersdorp werd door de zee weggevaagd, maar de Madonna dell’Angelo heeft het wonderbaarlijk overleefd. Bij de ingang van de kerk is een klein marmeren kruis te zien als herinnering aan deze gebeurtenis.

De beste tijd om Caorle te bezoeken is van juni tot september, wanneer de watertemperatuur van de Adriatische Zee boven de 20 graden komt. De voornamelijk droge zomers met af en toe een onweersbui zijn typerend voor deze streek. In de directe omgeving zijn prachtige plaatsen te bezoeken zoals Portogruaro en het Romeinse Concordia Sagittaria. Mooi is de stad Treviso of het verder gelegen Venetië met de eilanden. Wie richting de regio Friuli-Venezia Giulia opgaat, kiest vaak voor de stad Triëst en de indrukwekkende kustlijn met diverse kastelen.

Of het nu de vrolijke kleuren zijn, de mediterrane sfeer of het heerlijke eten. Caorle heeft alle ingrediënten in huis voor een zonnige vakantie of zoals voor ons een onvergetelijke middag.

0 reacties op “Caorle, parel aan de Adriatische Zee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.