Gardameer Roadtrip Trentino - Alto Adige

Trentino’s toegangspoort tot het Gardameer

Uitzicht op het Gardameer vanaf Riva del Garda

Het Gardameer, het grootste meer van Italië, wordt omringd door drie regio’s: Lombardije, Veneto en Trentino-Alto Adige. De ‘grote plas’ wordt omgeven door heuvels, maar de noordoever wordt beschermd door een hoge bergketen en lijkt het landschap meer op een fjord. Vanwege de ligging en de hoge bergen is het klimaat er bijzonder mild. Al sinds de 19e eeuw was Riva del Garda populair onder Europese aristocraten. Tegenwoordig trekt het toeristen uit de hele wereld.

Ontdek samen met ons het noordelijk deel van het Gardameer dat bij Trentino hoort, het domein van watersporters, mountainbikers, wandelaars en bergbeklimmers. Maar het is ook een streek dat zich kenmerkt met kastelen, middeleeuwse gehuchten en kleurrijke plaatsjes. Opvallend is hoe goed het mediterrane klimaat zich mengt met het Alpengebied. De bergen, van meer dan 2000 meter hoogte, bieden bescherming en vanwege het milde klimaat vind je er een grote verscheidenheid aan weelderige mediterrane vegetatie. Olijfbomen, magnolia’s, palmbomen en oleanders geven kleur aan de omgeving.

Riva del Garda

Riva del Garda is de grootste plaats en wordt ook wel ‘Trentino’s toegangspoort tot het Gardameer’ genoemd. Statige herenhuizen en grote piazza’s getuigen van een rijk verleden. Tijdens de middeleeuwen was Riva een haven voor machtige prins-bisschopdommen, maar het waren de Oostenrijkers die in meer dan honderd jaar (1810 – 1918) het stadje tot leven brachten.

De Rocca van Riva del Garda, het middeleeuws kasteel, werd gebouwd in 1124 om de stad te verdedigen. Tijdens de Renaissance veranderde het in een sierlijk patriciërs huis en gedurende het Oostenrijkse bewind werd het aangepast tot zoals het er nu uitziet. Wij laten het kasteel met slotgracht achter ons en wandelen langs de oever. Het uitzicht over het meer is werkelijk prachtig.

Verderop bevindt zich Piazza 3 Novembre, een van de mooiste pleinen en wordt omgeven door gebouwen in Lombardisch – Venetiaanse stijl en vormt het kloppend hart van Riva. Voor een spectaculair uitzicht moet je bij de 34 meter hoge Torre Apponale zijn, het symbool van het stadje. Wij strijken neer op een van de vele terrassen voor een koffie en laten de aangename sfeer van Riva op ons inwerken.

Booking.com

Arco

Ongeveer 5km landinwaarts ligt het fraaie plaatsje Arco dat vroeger een bekend kuuroord was onder groothertogen. Net als in Riva zijn het ook hier de Oostenrijkers die hun stempel gedrukt hebben op de architectuur en stratenplan. Bekend om zijn mooie tuinen, kerken en prachtige gebouwen is een wandeling door de mooie straatjes en piazza’s een must.

Arco komt helemaal tot leven tijdens het beroemde Hapsburger carnaval. De straten worden omgetoverd naar de tijd van de late 19e eeuw compleet met parades, muzikanten en een gala. Natuurlijk horen daar gerechten bij volgens oude traditionele recepten.

Terwijl de zon hoog aan de hemel staat en het een graad of 25 is, volgen wij de wandelroute die naar het kasteel gaat. Het is een hele klim, stijl omhoog langs een olijfgaard, maar wij worden beloond met een spectaculair uitzicht op Arco en de omringende omgeving met in de verte het Gardameer.

Het Castello di Arco is een van de vele kastelen die de streek rijk is. Voor diegene die geen genoeg kunnen krijgen van kastelen kunnen hun hart ophalen, want nog geen 20 kilometer verderop kun je het Castello di Drena bij Dro bezichtigen. Aan het meer van Toblino staat een van de beroemdste kastelen van Trentino. Het kasteel met dezelfde naam als het meertje is bekend om zijn unieke locatie en prachtige omgeving.

Vanwege het microklimaat en vruchtbare grond is de streek uitstekend geschikt voor wijnbouw. Onderweg passeren wij wijngaarden die onder andere verantwoordelijk zijn voor de productie van de zoete dessertwijn Vino Santo Trentino. De druiven worden eerst op houten roosters gedroogd, daarna geperst om vervolgens drie jaar te rijpen in eikenhouten vaten.

Booking.com

Canale di Tenno en Lago di Tenno

Wij zetten koers naar een bijzonder klein meertje, een turquoise meertje dat Tenno heet en door groene bossen wordt omringd. We maken een wandeling rondom deze turquoise diamant en rusten uit op een smal zandstrandje. De natuurlijke omgeving is werkelijk adembenemend mooi. In de directe omgeving zijn de waterval Cascata del Varone en de grot Grotta Cascata Varone te bezichtigen.

Onze trip sluiten we af in het middeleeuwse gehucht Canale di Tenno, daterend uit 1211, dat onveranderd is gebleven. We wandelen door eeuwenoude geplaveide straatjes met zijn karakteristieke architectuur bestaande uit grijze stenen huizen, bogen en onderdoorgangen. Het gehucht telt 50 inwoners, maar omdat het tot een van de mooiste dorpen van Italië behoort, trekt het veel dagjesmensen.

Tijdens een wandeling over de Sentiero del Salt kijken we terug op een prachtige trip waar statige monumenten, imposante kastelen en middeleeuwse steegjes de revue passeren. Palmbomen, olijf- en citroenbomen wiegen in de wind. Op sommige plaatsen lijkt het net of de zee dichtbij is, maar de ruige bergen herinneren ons eraan dat we niet ver van de Dolomieten van Trentino-Alto Adige zijn.

0 reacties op “Trentino’s toegangspoort tot het Gardameer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.