Veneto

Bezoek het Carnaval in Venetië

Blauwe Venetiaans carnavalskostuums
DiscoverCars.com

Het Carnaval in Venetië is ongetwijfeld het meest bekende evenement ter wereld. Dit feest trekt al sinds mensenheugenis toeristen aan. Al sinds 1296 is het een officiële feestdag wanneer op Vastenavond, voor het begin van de vastentijd, de Venetianen massaal gaan feesten. Nog steeds viert men te midden van glitter, schitterende kostuums en de meest mooie maskers dit indrukwekkende feest.

Het barokke feest werd aangemoedigd om het dagelijks leven even te ontvluchten. In 1797 kwam er een eind aan het festival en kwam er ook een verbod op het dragen van maskers. Pas twee eeuwen later werd het feest nieuw leven ingeblazen en trekt het miljoenen bezoekers.

Venetiaanse maskers, shows en optochten

In de 18e eeuw behaalde het Carnaval van Venetië zijn hoogtepunt. Men droeg prachtige jurken met oude stoffen, wijde rokken en witte pruiken. Met het dragen van maskers was men in staat om zich anoniem te bewegen. Op deze manier kon men identiteit en sociale status verbergen. Tijdens carnaval was iedereen gelijk ongeacht of je nu man, vrouw, rijk of arm was.

Het samenstellen van kostuums en maskers is een vak apart, waarbij kleermakers en ambachtslieden alles uit de kast halen voor het beste resultaat. De mascherari, oftewel de maskermakers, hebben hun eigen wetten en gilde. De kleurrijke Venetiaanse maskers worden gekenmerkt door hun sierlijke vormen. Officieel mocht men ze alleen dragen om middernacht op Vastenavond. Later werd dit losgelaten en worden ze ook gedragen op Hemelvaart en tijdens andere feestdagen in de wintermaanden. Goud en zilver waren favoriete kleuren uit de barok. Ze werden volop gebruikt bij de versiering.

Carnaval in Venetië Veneto

Het Dogenbal

Beroemd is het Dogenbal en voor sommige het hoogtepunt van de gehele viering. Het bal wordt sinds 1994 gehouden in het 15e -eeuwse Venetiaanse Palazzo Pisani Moretti aan het Canal Grande. Uitgedost in glitter en kostuums neemt men een sprong terug in de tijd naar de 18e eeuw. Het gemaskerd bal wordt compleet nagebootst met gastronomische maaltijden en entertainment, met optredens van muzikanten, operazangers en andere artiesten.

Waterprocessie

Wie de gehele viering heeft meegemaakt, weet dat de festiviteiten meestal beginnen met een vuurwerkshow op de Rio di Cannaregio. Op de opeenvolgende dagen vinden er optochten plaats met gondels en kan men zich de ogen uitkijken naar de meest mooie kostuums. De traditionele ‘waterprocessie’ is uitzonderlijk. Honderden gondels en uitgedoste praalwagens varen door de hoofdgrachten van de waterstad. 

Van al het kijken krijg je trek en is het tijd voor het proeven van de Venetiaanse keuken. Wij zijn gek op cicchetti en verse vis uit de lagune. Maar proef ook zeker de smaken van de Italiaanse carnaval, zoals fritole.

Carnaval in Venetië Veneto

Festa delle Marie

Ieder jaar, meestal op Piazza San Marco, kan men deelnemen aan de wedstrijd voor het mooiste masker. Traditioneel is het Festa delle Marie met een processie. Dit gebruik wordt al eeuwenlang gehouden, toen de armste meisjes voor hun bruiloft zich met juwelen versierden en zich in de meest mooie kleding hulden. Op Vastenavond wordt de mooiste Maria gekroond.

De vlucht van de engel

De oude Venetiaanse paleizen gaven onderdak aan wervelende feesten en in de straatjes en op pleinen werden voorstellingen gegeven. Het kloppend hart is Piazza San Marco, waar de ‘vlucht van de engel’ plaatsvindt. Bij deze gelegenheid daalt Maria neer vanuit de klokkentoren over de menigte. En tijdens de ‘vlucht van de leeuw’, het symbool van de stad, wordt het feest officieel afgesloten.

Carnaval in Venetië Veneto

Kortom Carnaval van Venetië is een waar spektakel, rijk aan geschiedenis en tradities. Het is een moment om jezelf onder te dompelen in de barokke sfeer van een tijdloos feest. Naast alle pracht en praal kun je genieten van al het goede wat Venetië te bieden heeft. Maar weet wel dat deze periode het hoogseizoen van Venetië is. Daarom is het verstandig om op tijd te reserveren.

Dus schrik niet van de menigte, maar zet een masker op en wees getuige van een uniek schouwspel.

Booking.com

0 reacties op “Bezoek het Carnaval in Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.