Keukenpraat

Wat eet Italië met Pasen?

Pasen is een belangrijk religieus feest voor Italië en daar horen natuurlijk traditionele gerechten bij. Historisch gezien is Pasen het einde van 40 dagen vasten. Vlees, boter, eieren en andere producten werden niet gegeten. Hoewel de vastentijd niet meer zo strikt nageleefd wordt, betekent Pasen nog steeds een overvloed aan lekker eten. Maar wat eet Italië met Pasen?

Van noord naar zuid, van oost naar west worden er traditionele paasmaaltijden geserveerd die van regio tot regio verschillend zijn. Echter maken eieren en lamsvlees bijna altijd deel uit van de viering, hetzij als onderdeel van de paasmaaltijd of als geschenk, denk aan chocolade-eieren.

We zetten enkele lekkernijen op een rij.

Colomba

De colomba is een vast onderdeel van Italiaans Pasen. De cake is duif-vormig en staat symbool voor de vrede. Bedekt met hazelnoot- of amandelglazuur zijn ze overal te koop. De lekkerste zijn natuurlijk van de bakker. De colomba wordt meestal verrijkt met rozijnen en gekonfijt fruit, maar er zijn ook variaties met chocolade en vanillecrème. Op Sicilië aten we ze zelfs gemaakt met pistacchio.

wat eet Italië met Pasen Colomba

Casatiello Napoletano

In Lazio en Campania is de casatiello Napoletano populair. Het is een cake gemaakt met kaas, pancetta, salami en eieren. De cake symboliseert de doornenkroon van Christus en wordt al sinds de 17e eeuw gemaakt. Traditioneel wordt dit lekkernij gegeten op de avond van de heilige zaterdag, maar kan daarna ook nog gegeten worden.

wat eet Italië met Pasen casatiello napoletano

Torta al formaggio

In Midden-Italië maakt men van meel, eieren, pecorino en parmigiano de pizza di pasqua of ook wel torta al formaggio genoemd. Een hartige taart uit Ligurië en Piemonte is torta pasqualina en wordt volgens een oud recept gemaakt met onder andere artisjokken, eieren en marjolein of andere kruiden. Het gerecht dateert uit de 15e eeuw en komt oorspronkelijk uit Genua.

wat eet Italië met Pasen
Torta Pasqualina Foto @sicilianicreativi

Brodetto pasquale

Pasen zou geen Pasen zijn zonder eieren. Ze symboliseren het leven, vruchtbaarheid en vernieuwing. Geverfde eieren geven kleur aan het buffet. Verder worden ze verwerkt als ingrediënt in soepen en traditionele paastaarten. Ook bekend is de brodetto pasquale, vergelijkbaar met een frittata, afkomstig uit de zuidelijke regio Basilicata.  

Een eenvoudige antipasto zou fellata di pasqua kunnen zijn, oftewel salami met gekookte eieren.

En dan zijn er natuurlijk nog de grote en kleine chocolade-eieren. Heerlijk zijn ze en gemaakt van pure chocolade bedekt met gekonfijt suikerglazuur.

Lamsvlees

Traditioneel bestaat het hoofdgerecht van de paasmaaltijd uit lamsvlees. Het lam symboliseert het leven, maar staat ook symbool voor zuiverheid, zachtheid en er wordt vrede mee afgedwongen. Lamskoteletten, lamsribben of gestoofd lam staat op menig Italiaanse paastafel. Het vlees wordt vergezeld met verse groenten van het seizoen, zoals artisjokken, asperges, bonen en cichorei.

Pastiera Napoletana

Als dolce zou de zoete pastiera napoletana, afkomstig uit Campania en delen van Calabrië en Lazio, geserveerd kunnen worden. Het is waarschijnlijk het meest bekende Italiaanse paasdessert, gemaakt met onder andere een vulling van ricotta en gekonfijte citrusvruchten. Natuurlijk zijn er huishoudens die de huiskamers vullen met geuren van een eigengemaakte crostata, oftewel een jamtaart.

wat eet Italië met Pasen
Pastiera Napoletana foto @cuochinprogress

Booking.com

0 reacties op “Wat eet Italië met Pasen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.