Geen categorie

Wat eet Italië met kerst?

Natale, of Kerstmis, is een van de meest geliefde feestdagen in Italië. De steden en dorpen zijn uitbundig versierd met kerstverlichting en de kerstsfeer is overal duidelijk aanwezig. De kerstfestiviteiten duren van 24 december tot 6 januari. Familiebijeenkomsten zijn het belangrijkste onderdeel van Natale. Dit is de tijd van het jaar waarin families rond de tafel, a tavola, bij elkaar komen met veel heerlijk eten en drinken. Maar wat eet Italië met kerst?

Natale is een van de momenten van het jaar waarin oude tradities samenkomen. De dagen worden doorgebracht in de keuken en urenlang aan tafel, met gerechten die al generaties lang op dezelfde manier worden bereid. Lange familiegesprekken worden onderbroken door het geluid van het kraken van walnoten, amandelen, hazelnoten en de schelpen die in de openhaard worden gegooid.

Wat zetten de Italianen met kerst op tafel?

Maar wat zetten de Italianen met kerst op tafel? Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig. Er wordt namelijk in Italië niet één typisch kerstgerecht gegeten. Elke regio heeft zijn eigen traditionele gerechten tijdens het kerstdiner. De keuken weerspiegelt de kenmerken en smaken van de lokale regio. Het enige dat de Italianen gemeen hebben tijdens kerst is dat de hele familie bij elkaar komt en aan een goed gedekte tafel vol lekkernijen zit. De lijst van de typische kerstgerechten is lang en geeft de rijkdom van de Italiaanse eetcultuur weer.

eet Italië met kerst Natale

Iedereen interpreteert de traditie van het kerstdiner op zijn of haar manier, maar meestal zijn ze bereid volgens de recepten van nonna. De maaltijden bestaan tegenwoordig uit 3 gangen, maar van oudsher waren het er veel meer. Er zijn een aantal overeenkomsten die vrijwel door heel Italië gelijk zijn.

Kerstavond

Op kerstavond is het diner vaak een lichte maaltijd zonder vlees. Dit diner gaat vooraf aan de nachtmis. In de koudere en meer landelijke regio’s wordt de Mis vaak thuis opgevolgd door warme chocolademelk met koekjes of een plak panettone. We zullen niet alle regio’s benoemen, want dan wordt de lijst wel erg lang, maar de meeste gerechten zijn normaal gesproken op basis van vis, bijvoorbeeld carpaccio di pesce spada (zwaardvis), tonno of salmone, insalata di mare of di polpo (zeevruchten of octopus salade).

Als eerste gang wordt in de regio’s Lombardije, Piemonte en Emilia-Romagna, agnolotti (pasta) gevuld met ricotta en spinazie of pompoen geserveerd. Dit wordt meestal opgediend met boter, salie en Parmezaanse kaas. In Piemonte wordt ook vaak de glorieuze bagna cauda gegeten. Anguilla of capitone (paling) is een zeer traditioneel gerecht, hoewel het steeds minder populair is.

Tegenwoordig wordt er vaak baccalà, octopus of schaaldieren op tafel gezet. In delen van Sicilië zijn de involtini (rollade van zwaardvis) populair. Dit gerecht bestaat uit ingrediënten van paneermeel, jus d’orange, pinoli, rozijnen, dragon, gember, knoflook, peterselie en basilicum.

Kerstlunch

De Kerstlunch is een van de belangrijkste maaltijden rond Natale en kan uren duren. De familie met de mooiste en grootste tafel is vaak de gastheer. De allerbeste tafelkleden worden uitgekozen, samen met het antieke servies van oma en de kostbare kristallen glazen.

Voorafgaand wordt er een klassieke antipasto van vlees, gegarneerd met olijven en kaas geserveerd. Vervolgens wordt er in het noorden van de laars lasagne, cannelloni met verschillende vullingen of pasta in brodo (pasta in bouillon) gevuld met bijvoorbeeld pompoen gegeten. In midden Italië is Paticcio al forno, een gebakken pasta vol verrassingen, populair. De pasta gerechten worden opgevolgd door gebraden kalfsvlees, gestoofd rundvlees of gebraden kip.

Dan is er nog het dessert. De verscheidenheid aan zoetigheden is groot, maar natuurlijk worden zoete broodjes zoals panettone en pandora door heel Italië gegeten.

Santo Stefano’s lunch op 26 december

Deze lunch is zeker zo belangrijk. De maaltijd zal minder uitgebreid zijn, maar even zo goed voorbereid. Verschillende soorten antipasti worden geserveerd en de restjes van de vorige dagen. Jongere generaties serveren een aantal ongewone pastagerechten of proberen bijvoorbeeld een nieuwe exotische soep. Restaurants zijn ook populair en bieden een verfrissende verandering van dagen in de keuken staan.

Wat zet jij op tafel met kerst?

BUON NATALE! FIJNE KERSTDAGEN!

Booking.com

0 reacties op “Wat eet Italië met kerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.