Geen categorie

Voorjaar in Italië

DiscoverCars.com

De laatste 10 jaar begon ons Italië avontuur meestal begin maart wanneer de dagtemperaturen steeds een beetje warmer werden. In april is de lente op de meeste plaatsen volop aanwezig. Zeker in Midden- en Zuid-Italië zijn de dagtemperaturen aangenaam met vaak zonnige dagen.  Hoewel er af en toe een regenbui kan vallen is het een genot om in april en mei door het land te reizen. De dagen worden langer en konden we al een voorproefje nemen op de zomer. Het voorjaar in Italië is een uitstekende periode voor een onvergetelijke vakantie.

Conero Riviera

De natuur ontwaakt uit zijn winterslaap en het landschap verandert in een prachtig kleurenpalet. Vele malen hebben we het voorjaar doorgebracht in Numana en maakten we schitterende fietstochten en wandelingen door de glooiende heuvels van het achterland van de Conero Riviera. Het landschap is dan bezaaid met viooltjes, krokussen, rode klaprozen en andere lentebloemen. De tinten van de natuurlijke schoonheid variëren van rood tot paars tot okergeel.

Niet alleen de natuur ontwaakt, maar ook de lokale bevolking. De opstart van het toeristenseizoen komt langzaam op gang. Horeca, hotels en campings beginnen aan de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak. Tijdens onze dagelijkse passeggiata van Numana naar Marcelli zagen we de snelle vorderingen van de opbouw van restaurants en strandbars.

Eetfestivals gedurende het voorjaar in Italië

Het voorjaar is een feest voor alle zintuigen. Niet alleen lentegeuren en -geluiden van moeder natuur, maar ook voor de diverse smaken afkomstig van het land. Zo zijn april en mei uitstekende maanden voor de fijnproevers. Diverse eetfestivals worden er gehouden ter ere van seizoensgebonden groenten, zoals artisjokken en overheerlijke asperges.

Wie het fraaie Bassano del Grappa, regio Veneto, in dit seizoen bezoekt weet waar we het over hebben. Hier groeien de lekkerste witte asperges van het hele land. Ze worden met bosjes verkocht en gebruikt in tal van recepten. Wat hebben wij ze vaak gegeten, gekookt met hardgekookte eieren of als hoofdingrediënt in een romige risotto. De bekende romanesco artisjokken worden veelvuldig gebruikt in traditionele gerechten in en rondom Rome. Ze zijn rond van vorm, waardoor ze afwijken van andere soorten uit andere regio’s. Vooral de zoete smaak is typerend voor deze lekkernij.

Strandvakanties tijdens het voorjaar in Italië

Strandweer wordt meestal geassocieerd met de zomer en natuurlijk is het dan heter en ideaal voor zon, zee en strand, maar het voorjaar biedt ook mogelijkheden voor strandplezier. Vaak genoeg zagen wij in april op beschutte stranden mensen genieten van de eerste warme zonnestralen. Na een wandeling door de mediterrane natuur van de ruige kustlijn van Sardinië is het bijkomen op een verlaten baai, met uitzicht op een schitterende turquoise zee, absoluut geen straf.

Paradijslijk zijn ook de stranden en baaien van het eiland Elba die in het vroege voorjaar heerlijk rustig zijn. Net als de populaire stranden van Le Marche. ’s Zomers druk, maar in het voorjaar helemaal voor jezelf of met een paar lokale Italiaanse families. Voor een duik in het water wacht men liever, afhankelijk van de locatie, tot later in de lente of begin zomer.

Voorjaar in Italië

Zuid-Italië

Mooie herinneringen hebben we van lentewandelingen bij de kustlijn van Riserva dello Zingaro, een natuurreservaat aan de noordwestkust van Sicilië. Wandelpaden slingeren langs de diepblauwe zee en brengen je naar stille inhammen en prachtige strandjes. Dit zonovergoten eiland is zomers erg heet en zijn de temperaturen van dit jaargetijde bijzonder aangenaam. Zo ook voor een citytrip naar Palermo, maar dat geld natuurlijk voor alle steden. Kunst en cultuur terugvinden in Italiaanse straten met overheerlijk eten of een aperitief op een mooi plein en het lokale leven aan je voorbij zien gaan is toch het ultieme wat wij tijdens een stadstrip wil zien en ervaren.

We hebben genoten van de Normandische schatten in Palermo en Cefalù. Het barokke Lecce wordt niet voor niets het Florence van het zuiden genoemd. Architectonische meesterwerken sieren het centrum. In Napels overlappen verschillende periodes uit de geschiedenis en is het watertanden bij al het lekkers wat er op iedere straathoek wordt verkocht. Ook zijn de gangbare steden als Rome, Florence en de waterstad Venetië aanlokkelijk voor een bezoek. Er zijn dan minder of geen rijen bij musea of voorstellingen en het vinden van een mooie tafel in een restaurant of terras is snel gedaan.

Voorjaar in Italië
Voorjaar in Italië

Minder toeristen in het voorseizoen

Minder toeristen is een ander voordeel in het voorseizoen. Het imposante landschap van Toscane met zijn glooiende heuvels, pittoreske dorpen en kunststeden is dan net zo mooi als in de zomer. Natuurlijk kom je toeristen tegen, maar lang niet zoveel. Dit geldt voor bijna alle drukke Italiaanse hotspots.

Wij weten dat er mensen zijn die met een grote boog om het Gardameer heenrijden. Jammer, want juist in deze periode is het er bijzonder mooi en prettig. Genietend met een ijsje in een van de kleurrijke dorpen is bijzonder ontspannend. Flaneer langs het glinsterende water, eet verse vis onder een olijfboom of maak een spannende autotrip over een van de spectaculairste wegen van Italië. Er is zoveel te doen dat wij er nog lang niet zijn uitgekeken.

Voorjaar in Italië

Als laatste en zeker niet onbelangrijk, zijn het de lagere prijzen die het voorjaar zo aantrekkelijk maakt. Hotels, B&B ’s en campings zijn stukken goedkoper. Hetzelfde product voor een lagere prijs. Wie wil dat niet?

Waar kijken jullie op terug of hopen jullie volgend jaar rond deze tijd naar toe te gaan?

Booking.com

2 reacties op “Voorjaar in Italië

  1. Veerle De Ridder

    Na 17 jaar Italië vaart het ons enorm dit jaar niet te kunnen gaan. Onze plannen van dit jaar zullen we zeker volgend jaar verwezenlijken. Italië blijft onze favoriete bestemming en hopelijk kunnen we nog veel mooie nieuwe plaatsen ontdekken.

  2. Riet Scheepen

    Heerlijk om even een paar prachtige foto’s te zien en zo uit mn kamer te genieten van dat prachtige Italie.ik denk niet dat ik er nog echt naar toe kan maar geniet zó van jullie foto’s en reisverslagen! Ik hoop dat jullie en vele anderen er weer gauw naar toe kunnen! Fijn weekend en blijf gezond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.