Lombardije Roadtrip

Het Comomeer in twee dagen

Varenna

Het diepblauwe water van het Comomeer was al een toevluchtsoord voor de Romeinen waar ze verkoeling zochten tijdens de hete zomermaanden. Door de eeuwen heen is er weinig veranderd. De aristocratie en rijke mensen hebben het meer altijd weten te vinden en is al meer dan 100 jaar een beroemde toeristische hotspot van Italië. Gelegen in de regio Lombardije in Noord-Italië, niet ver van de grote drukke stad Milaan, is het Comomeer een paradijs om te onthaasten voor zowel buitenlandse toeristen als de Italiaan zelf. Ontdek het Comomeer in twee dagen.

Hotel La Perla in Tremezzina

Wanneer we de Zwitserse grens passeren en over slingerwegen het Comomeer bereiken worden we betoverd door een onvergetelijk uitzicht. Met de vorm van een omgekeerde Y wordt het meer omringd door een prachtig landschap, weelderige natuur, charmante bergdorpen en romantische villa’s met hun betoverende tuinen. Het is het decor waar we de komende dagen in zullen doorbrengen. Vanuit een alleraardigst Hotel La Perla in Tremezzina, dat al tientallen jaren gerund wordt door dezelfde familie, verkennen wij in twee dagen het Comomeer.

Comomeer in twee dagen

Reizen per boot

Overal zijn opstapplaatsen om de boot te kunnen pakken naar verschillende bestemmingen rond het meer. Vanuit Tremezzo reizen we per boot en zonder auto naar het slaperige dorp Varenna. We passeren het beroemde Grand Hotel Tremezzo en Villa Carlotta. Deze villa was een huwelijksgeschenk van een Pruisische prinses aan haar dochter, prinses Carlotta van Nassau. Eind 17e eeuw werd de villa gebouwd en verrijkt met waardevolle kunstwerken, zoals beelden van Antonio Canova. Bijzonder is de fraai aangelegde tuin met een weids uitzicht over het meer. Maar liefst 150 verschillende soorten azalea’s bloeien in april en mei tegen een achtergrond van torenhoge rhododendrons.

Comomeer in twee dagen

Varenna

Aan de oostkust van het meer zien we Varenna schitteren in het zonlicht. Het kleine dorp bestaande uit felgekleurde huizen met op de achtergrond steile bergen doet sprookjesachtig aan. Via een promenade langs de oever wandelen we het van oorsprong oude vissersdorp in. Hoewel Varenna klein is heeft het een overvloed aan 19e -eeuwse villa’s en kerken. Oude huizen staan dicht op elkaar gepakt en steile kasseien straatjes met trappen leiden ons van het ene doorkijkje naar het andere.

Comomeer in twee dagen Varenna
Comomeer in twee dagen Varenna
Comomeer in twee dagen Varenna
Comomeer in twee dagen Varenna

Na wat beklimmingen bereiken we Piazza San Giorgio met de 13e -eeuwse parochiekerk en kapel van San Giovanni Battista uit de 10e eeuw met prachtige fresco’s. Aan het plein zijn barretjes en restaurants gevestigd. Het is aangenaam vertoeven hier en een stuk rustiger dan beneden bij het haventje.

Comomeer in twee dagen Varenna
Comomeer in twee dagen Varenna
Comomeer in twee dagen Varenna

Opmerkelijk is villa Monastero, gebouwd op de plek waar ooit een 13de -eeuwse cisterciënzerklooster stond. Fraai ingericht zijn de diverse vertrekken, maar het is vooral de prachtige tuin die een bezoek waard is. De bijna verticale botanische tuin bestaat uit een verzameling van zeldzame plantensoorten. Een wandeling over de paden en langs terrassen die in de schaduw van cipressen, citrusbomen en oleanders liggen is een must.

Comomeer in twee dagen Varenna

Een andere prachtig villa met eveneens een wonderschone tuin is Villa Cipressi. De naam van de villa verwijst naar de oude cipressen die nog steeds in de tuin staan. Tegenwoordig huisvest Villa Cipressi een luxehotel.

Tot slot klimmen we naar het 13e -eeuwse Castello di Vezio waar we worden beloond met een panoramisch uitzicht. Met de ruige Alpen op de achtergrond is het Comomeer met zijn charmante dorpen en schitterende villa’s een fantastische bestemming.

Bellagio

Een van de mooiste plaatsen aan het meer is Bellagio en wordt niet voor niets ‘de parel van het Comomeer’ genoemd. Het ligt op een schilderachtige locatie op de punt van het voorgebergte dat uitsteekt in het meer. Het elegante plaatsje is al eeuwenlang geliefd bij toeristen. In het centrum, ook wel de borgo genoemd, verdwalen we in een wirwar van steile smalle straatjes. Tussen kleurrijke boetieks, hotels, bars en restaurants staan statige villa’s met weelderige tuinen.

Bellagio Comomeer in twee dagen
Bellagio Comomeer in twee dagen

Bellagio is een plek waar elementen uit de tijd van de Milanese aristocratie zich in een snel tempo opvolgen. Het is een van de duurdere plekken aan het meer, maar absoluut een bezoek waard voor een wandeling langs de promenade of naar de dichtbijgelegen gehuchten op de hellingen boven de borgo.

We vervolgen de autoweg langs het meer en laten de indrukwekkende omgeving op ons inwerken. Het is niet alleen de natuurlijke schoonheid die ons overdonderd maar ook de majestueuze villa’s die we passeren. De weg slingert door gehuchten richting Nesso waar een bijzondere plek op ons ligt te wachten.

Nesso

Het pittoreske Nesso wordt door een kloof in tweeën gesplitst en wie een rondwandeling maakt door het historisch centrum waant zich meteen honderden jaren terug in de tijd. Oude huizen, steegjes en doorgangen maken Nesso uiterst charmant. In restaurants worden lokale gerechten geserveerd als polenta en vers gevangen vis uit het meer. Het verborgen juweel van Nesso vinden we beneden aan de oever. Via meer dan 340 traptreden dalen we af en worden we voortdurend getrakteerd op prachtige uitzichten op het diepblauwe meer.

Eenmaal beneden gaan we af op het geluid van de waterval die uit de enorme kloof naar beneden dondert in het meer. We zijn bij de beroemde Nesso-kloof, bekend als Orrido di Nesso, een aangename bijzondere locatie die we niet snel zullen vergeten. Met het geluid van moedernatuur op de achtergrond genieten we vanaf de oude romaanse brug Ponte della Civera van de schilderachtige omgeving.

Nesso Comomeer in twee dagen
Nesso Comomeer in twee dagen
Nesso Comomeer in twee dagen

Como

Zo rustig als Nesso is, zo bruisend is het elegante stadje Como, gelegen in het zuiden aan de westelijke tak van het meer. Het historisch centrum is een mix van verschillende architectonische stijlen en zijn het bewijs van een lange geschiedenis. Zo zijn er overblijfselen uit de Romeinse tijd zoals de kalkstenen zuilen in het portico van de Volta Lyceum, delen van de oude stadsmuur, Porta Pretoria en de kasseien straatjes. Verder zijn er romaanse, barokke en neoclassictische gebouwen. De kathedraal Santa Maria Maggiore heeft gotische en renaissance elementen. De stad heeft een middeleeuwse wijk en prachtige winkels.

Maar er is meer dan alleen architectonische schoonheid. De sfeer is buitengewoon aangenaam en een wandeling over de boulevard en door de kleine straatjes is zeker aan te bevelen. Het centrum is compact en grotendeels autovrij. Historische monumenten staan rond de Piazza Duomo die wordt gedomineerd door de kathedraal uit de 14e eeuw. Wij eten wat en drinken een kopje koffie op Piazza San Fedele, een klein marktplein met middeleeuwse kleurrijke huizen en de romaanse basiliek van San Fedele, daterend uit 1120.

Como Comomeer in twee dagen
Como Comomeer in twee dagen
 Comomeer in twee dagen

Como was vroeger een zijdestad en je kunt nog steeds zijdeproducten kopen. Wie meer wil wandelen rond Como neemt de kabelbaan naar het dorpje Brunate, 750 meter gelegen boven het provinciestadje. Het maken van panoramische foto’s is gegarandeerd.

Argegno

Een karakteristiek middeleeuws dorp is Argegno. Het intieme en tijdloze karakter zijn kenmerken zoals vele dorpen en gehuchten rondom het meer hebben. Dit dorp wordt door de rivier de Telo in tweeën gedeeld. Een wandeling door de oude borgo brengt ons langs verschillende historische bezienswaardigheden zoals een oude Romeinse brug. De smalle steegjes en trappen zijn verleidelijk om te volgen. Opvallend is de hoeveelheid aan restaurants en bars die met name aan de waterkant zijn gevestigd. We volgen het pad langs het meer en komen uit bij de kerk van Santissima Trinità die uit 1632 dateert.

Comomeer Argegno

Iets verder noordwaarts langs de westelijke oever bereiken we een van de beroemdste villa’s van het meer, Villa Balbianello in Lenno.

Villa Balbianello

Gelegen op de rand van een bosrijke landtong staat de statige Villa Balbianello. Filmliefhebbers herkennen de locatie uit de James Bondfilm Casino Royale of Star Wars. Kardinaal Durini was degene die zijn droom verwezenlijkte door hier zijn villa te bouwen op een weelderige plek waar hij zich kon terugtrekken. Het resultaat is een majestueuze elegante villa omringd door prachtige natuur.

De okergele villa ligt in de schaduw van een dichtbeboste heuvel, met twee baaien aan elke kant in een schitterende afzondering. Het allermooist is de loggia en het magnifieke uitzicht over het meer waar je de zon achter de bergen kunt zien ondergaan. De klassiek Italiaanse tuin is een ander hoogtepunt, compleet met buxus- en laurierhagen, pergola’s, blauweregen en diverse klimplanten. Van eind april tot half juni weerspiegelen bloeiende azalea’s en rododendrons in het meer.

Villa Balbianello Comomeer in twee dagen

Tremezzo

Onze eindbestemming van deze indrukwekkende rondreis rond het meer is in Tremezzo en staat eveneens bekend om zijn imposante villa’s en hotels. Ze werden gebouwd tussen de 18e en 19e eeuw. Grand Hotel Tremezzo is zeer luxueus en beroemd om zijn zwembad gebouwd in het meer. Het historisch centrum is heel klein en bestaat eigenlijk uit een paar smalle steegjes. Aan de oever vind je restaurants en bars.

De meeste bezoekers komen naar Tremezzo voor enkele villa’s waarvan Villa Carlotta het bekendst is. Deze residentie werd in de 17e eeuw gebouwd en is genoemd naar prinses Carlotta van Pruisen die het in 1843 als huwelijksgeschenk kreeg. De grote tuin van deze neoklassieke villa is adembenemend. Er is een Italiaanse en een Engelse tuin. Ieder seizoen heeft zijn charme, maar bijzonder mooi is de voorjaarsbloei van de azalea’s en rododendrons.

Comomeer in twee dagen Villa Carlotta

Wij rijden heuvelopwaarts terug naar ons hotel dat hoger gelegen ligt op de heuvel. Vanaf het hotelterras met een schitterend uitzicht op het kobaltblauwe meer kijken we terug op een fascinerende rondreis. De route kronkelde langs oude dorpen en slaperige gehuchten, maar ook het levendige stadje Como. Grandioze villa’s gebouwd in de afgelopen eeuwen door aristocraten en rijke families gingen aan ons voorbij. De ene tuin nog mooier dan de ander maakte een grote indruk. Omgeven door een oogverblindend landschap maakt het Comomeer tot een paradijselijke bestemming om vaker terug te keren.

8 reacties op “Het Comomeer in twee dagen

 1. Uiterst ongepaste reclame nu Italië zo in de grote problemen zit.

 2. Wilko de Feij

  Beste heren,
  Omdat ik jullie prachtige verslagen nog eens aan het doornemen was, kwam ik ook bovenstaande reacties tegen.
  Ik schrok van de negatieve opmerkingen als zou jullie verslag ongepast zijn. Dit lijkt mij een vorm van drogredenering. Het tegendeel is immers waar. Ondanks de problemen in Italië (en de rest van de wereld) mogen we niet de charme van het land een tijdje buitensluiten. Juist bij het zien van al dit moois, verlangen we des te meer om weer naar Italië te kunnen gaan. Hoe meer mensen dit wensen, en vervolgens het land bezoeken, hoe beter voor de Italiaanse economie!

 3. Ingrid van der Ent

  Wat een prachtige route! Dank voor jullie wekelijkse nieuwsbrief hebben .
  Hotel La Perla, dank voor dit, is ook onze uitvalbasis. Echt geen reclame! Alhoewel….Italië doet het vele malen beter doet wat Corona betreft. Het is overal perfect geregeld! En niemand, maar dan ook niemand stribbelt tegen. Of je nou een thermometer op je voorhoofd krijgt, je naam en telefoonnummer moet achter laten. Bravo!

  • Grazie mille Ingrid. Fijn dat u genoten heeft van zowel Hotel La Perla als van de route. Dat horen we natuurlijk maar al te graat!
   Lago di Como is zo mooi met tal van charmante dorpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.