Ligurië

Portofino parel van de Middellandse Zee

haven en baai van Portofino

Gevels van pastelkleurige huizen en een enorme verzameling van oude vissersboten en luxe jachten weerspiegelen in het heldere zeewater. Ooit een traditioneel Italiaans vissersdorp is Portofino uitgegroeid tot een exclusieve vakantiebestemming voor de internationale jetset. Kleurrijke huizen, omzoomd door groene bossen, liggen in een halve cirkel rond een kleine haven wat niet meer is dan een baai. Portofino is een van de meest iconische plekken van de regio Ligurië.

Deftige badplaats

Ondanks dat deze parel van de Middellandse Zee een speeltuin is van de rich and famous en druk wordt bezocht, is het zeker in het laagseizoen een Italiaanse topbestemming om te genieten van de natuurlijke en zeldzame schoonheid. Laat je niet afschrikken door de luxe jachten, want ze dragen bij aan de glamour van deze deftige badplaats. Ondanks de dure restaurants, elegante hotels en modieuze boetieks heeft het voormalig vissersdorp nog steeds zijn charme behouden.

Portofino Ligurië

Geschiedenis van Portofino

Oorspronkelijk werd de plaatst gesticht door de Romeinen en had het de naam Portus Delphini, vermoedelijk vanwege de aanwezigheid van dolfijnen in de baai. In de late 19e eeuw werd Portofino ontdekt door de Noord-Europese aristocratie die hier mede door het milde klimaat en spectaculaire ligging hun zomers doorbrachten. Tussen de groene vegetatie werden luxe villa’s gebouwd en een exclusieve vakantiebestemming van Europa was geboren. Portofino en omgeving heeft door de jaren heen de harten van veel bezoekers gestolen. Ongeveer na de jaren 50 van de vorige eeuw staat het vissersplaatsje synoniem voor glamour en luxe.

Kloppend hart van Portofino

Het kloppend hart is de met kinderkopjes geplaveide Piazza Martiri dell’Olivetta en wordt onder de lokale bevolking ook wel ‘La Piazzetta’ genoemd. Aan het plein staan huizen in Genuese stijl. De kleuren van het dorp steken fraai af tegen de diepblauwe zee en de groene vegetatie op de heuvels die achter het pittoreske plaatsje oprijzen. Rondom de piazzetta geniet men van een cappuccino, een goed glas wijn of een ijsje. Het dorp is compact en heeft slechts enkele historische monumenten.

De kerken en Castello Brown

Vanaf de haven kun je omhoog wandelen naar de kerk van San Giorgio, gebouwd op de fundamenten van een Romeins sanctuarium. Een andere kerk om te bezichtigen is de romaanse Chiesa di S. Martino. Hogerop bevindt zich Castello Brown, een oude vesting gebruikt ter verdediging van de haven. Door de eeuwen heen is Portofino altijd een strategische locatie geweest. In 1870 werd het een statige residentie van de Britse diplomaat Yeats Brown. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor bruiloften, partijen en als filmdecor.

Vuurtoren Punta del Capo

Wandelliefhebbers nemen het pad verder in de richting van de vuurtoren Punta del Capo en genieten van de prachtige omgeving en de heerlijke geur van de mediterrane vegetatie. Dit gebied is onderdeel van de Monte Portofino, sinds 1977 een regionaal natuurpark. Na het zien van adembenemende panorama’s is het geen wonder dat dit deel van de Ligurische Rivièra zo beroemd is geworden.

San Fruttuoso

Populair is de klim naar het vroegere benedictijnenklooster San Fruttuoso di Capodimonte, gelegen in het hart van het natuurpark. Tussen de dennen staat aan een klein smal strand de prachtige abdij. Dit beschutte paradijs is alleen te voet of per boot bereikbaar. Vanwege de geïsoleerde ligging en de prachtige omgeving doet het sprookjesachtig aan. De kleurcontrasten van het turquoise zeewater, het groen van de dennen en de lichte kleur van de monumentale abdij zijn om nooit meer te vergeten. In de baai staat een verzonken Christusbeeld en wordt als beschermer van vissers en duikers gezien. Het water is vol zeeleven en populair onder scubaduikers.

Portofino steelt ieders hart met zijn pastelkleurige huizen, azuurblauw zeewater en groene omgeving opgewarmd door de mediterrane zon. De sfeer van vervlogen tijden tussen luxe jachten, elegante hotels en modieuze boetieks zijn nog steeds tastbaar en voelbaar. De geuren en kleuren van Portofino en zijn indrukwekkende omgeving zal iedere bezoeker bekoren.

2 reacties op “Portofino parel van de Middellandse Zee

  1. Margot Thiesen

    Ben er paar jaar geleden geweest,Portofino ligt prachtig als wij er waen lagen de grote Luxe Yachten voor Anker en kon je vanop land de Luxe zien op deze Yachten maar ook het stadje heeft heel veel charme heel mooi om er rond te toeren en zeker de omgeving te verkennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.