Toscane

Mooie landschappen in Toscane

wijnranken en heuvels in Chianti in Toscane

Toscane is beroemd over de hele wereld. De Italiaanse regio is trots op zijn historische steden en charmante dorpen. Iconisch en divers zijn de prachtige landschappen en fascineren iedere bezoeker door de verbazingwekkende schoonheid. Een reis door glooiende heuvels en vruchtbare valleien met een rijke vegetatie en aangenaam klimaat geven onvergetelijke herinneringen. De regio strekt zich uit van de hoge toppen van de Apuaanse Alpen naar de met wijngaarden bedekte heuvels van Chianti tot de kust met prachtige stranden en de ongerepte Maremma streek.

Toscane roept romantische beelden op van pittoreske heuvelstadjes met middeleeuwse torens, heuvels met wijngaarden, kronkelende wegen omzoomd met cipressen en velden met zonnebloemen. De regio heeft veel gezichten. Laat je net als ons betoveren door de natuurlijke schoonheid van de volgende Toscaanse landschappen. De een zoals moedernatuur het geboetseerd heeft, de ander door mensenhanden geschapen.

Garfagnana

Ten noorden van het Toscaanse stadje Lucca, gelegen tussen de Apennijnen en de ruige Apuaanse Alpen, bevindt zich de Garfagnana vallei. Deze groene vallei met dichte bossen en rustige meren ligt een beetje weggestopt en wordt omgeven door grillige bergtoppen. De weg van Castelnuovo di Garfagnana naar Caréggine slingert zich door een van de mooiste kastanjebossen van Toscane.

Een reis door Garfagnana is een streling voor elk zintuig. Kronkelende weggetjes leiden naar afgelegen plaatsen. De eeuwenoude dorpjes en gehuchten, waar het ritme van de dag een paar slagen langzamer gaat, zijn door de tijd onveranderd gebleven. Ze worden omarmd door beukenbomen, cipressen, wijn- en olijfboomgaarden. De oude plaats Barga is goed bewaard gebleven en de Duivelsbrug van Borgo a Mozzano is een opmerkelijk middeleeuws bouwwerk.

Chianti

Ten noorden van Siena bevindt zich het centrum van de Chiantistreek met wijngaarden die zich kilometers uitstrekken tot aan de horizon. Hier worden je smaakpapillen verwend met de wereldberoemde chiantiwijnen. De Chianti Classico staat te boek als een van de beste Italiaanse wijn. Al eeuwenlang weten levensgenieters hun weg te vinden naar deze streek.

De opeenvolging van groene tinten is het resultaat van een aaneenschakeling van wijn- en olijfboomgaarden die groeien op de vruchtbare heuvels. Boerderijen, villa’s, kastelen en kloosters liggen verscholen tussen de vegetatie. Middeleeuwse wijndorpen verklappen hun eeuwenoude geschiedenis.

Bijzonder mooi is de legendarische wijnroute tussen Florence en Siena. De ruim 70 km lange weg slingert door een betoverende omgeving van een zacht glooiend landschap en passeert onder ander Castellina in Chianti, Greve in Chianti en Radda in Chianti. 

Val d’Orcia

De kleuren van Val d’Orcia zijn iconisch. Het dromerig landschap staat vol met lieflijke boerderijen, landhuizen, middeleeuwse gehuchten, kerken en kastelen. Graanvelden en wijngaarden sieren het schilderachtige landschap dat door mensenhanden is aangelegd. Soms lijkt het net of je kijkt naar een levend schilderij waarvan de schilder zorgvuldig zijn compositie en kleuren heeft uitgedacht.

Het landschap van Val d’Orcia, met zijn versterkte dorpen en kleine steden, heeft menig kunstenaar geïnspireerd. Het ideale landschap van de Renaissance staat sinds 2004 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en strekt zich uit van Siena tot aan de Monte Amiata. Enkele bekende plaatsen in deze streek zijn Pienza, Montalcino, San Quirico d’Orcia en Bagno Vignoni. 

Maremma

Lange tijd was de Maremma, een streek in het meest zuidelijke deel van Toscane, een onbegaanbaar moeraslandschap. Ondanks dat het gebied al werd bewoond door de Etrusken, was dit eeuwenlang het domein van bandieten en malariamuggen. Hoewel de Romeinen hier al een uitgebreid drainagesysteem hadden aangelegd, is het na decennialange verwaarlozing, pas na 1930 opnieuw drooggelegd. Bandieten maakten plaats voor de butteri, de beroemde cowboys van het gebied, die hun veestapel van langhoornrunderen door de streek drijven.

Het landschap van het Parco Naturale della Maremma is onder andere ontstaan door herbebossing met pijnbomen en kurkeiken. Nieuwe bewoners als damherten, reeën, dassen, zwijnen en wilde paarden leven in het gebied. Natuurliefhebbers bezoeken Parco dell’Uccellina, een verborgen oase met een weelderige vegetatie waar veel vogels leven. Hier zijn flora en fauna perfect met elkaar in evenwicht.

Liefhebbers van archeologie en architectuur kunnen ook hun hart ophalen in de Maremma. Er zijn prehistorische vondsten, Romeinse ruïnes en prachtige historische dorpen waarvan vele gesticht door de Etrusken. Iedere keer worden wij omvergeblazen door de indrukwekkende tufstenen plaatsen als Pitigliano, Sovana en Sorano.

Elba

Isola d’Elba staat garant voor gouden stranden en kristalhelder zeewater en maakt deel uit van het Nationaal Park van de Toscaanse Archipel. Het is het grootste maritieme park van Europa. De grillige kustlijn is rijk aan prachtige baaien en vergezichten. Een belangrijke historische gebeurtenis was toen Napoleon in 1814 naar deze plek werd verbannen.

Het eiland bestaat uit een landschap van groene heuvels, mediterrane flora en wijngaarden. De meeste dorpen bieden een magnifiek uitzicht op zee. De zee heeft een grote aantrekkingskracht op duikers en snorkelaars. Andere kiezen voor een boottocht langs kliffen en grotten. Wandelaars laten zich omringen door tropische kleuren en geuren van moeder natuur.

Naast een tal van aantrekkelijke steden en dorpen is het de veelzijdigheid en aaneenschakeling van wisselende landschappen wat Toscane zo aantrekt. Dat realiseer je, als jezelf over die kronkelende weggetjes rijdt en omgeven wordt door de betoverende schoonheid waar deze regio zo beroemd om is.

0 reacties op “Mooie landschappen in Toscane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.