Piemonte Roadtrip

Le Langhe, een streek voor fijnproevers

Wijnranken en heuvels van Le Langhe in Piemonte

Le Langhe is een van de mooiste streken van de regio Piemonte en wordt gekenmerkt door een harmonieus landschap van glooiende heuvels vol wijngaarden bezaaid met charmante heuveldorpjes en middeleeuwse kastelen. Dit gebied is wereldberoemd om zijn wijnproductie, maar heeft met zijn gastronomie ook een ereplaats behaald. Het is een land waar gedresseerde honden op ‘jacht’ gaan naar kostbare truffels, maar het zijn ook de kazen die de provincie Cuneo op de kaart hebben gezet. Het gebied ontleent zich uitstekend voor een autotrip. Wij maakten een reis door het ongerepte landschap, langs patriciërs huizen, kerken, kastelen en wandelden door middeleeuwse straten.

Le Langhe UNESCO-Werelderfgoed

Het wijnlandschap van Le Langhe, maar ook het aangrenzende Monferrato- en het Roero-gebied, is sinds 2014 UNESCO-Werelderfgoed. In het Piemontese verwijst de term langa naar heuvel en juist in dit uitgestrekte heuvellandschap worden al eeuwenlang kostbare wijnen verbouwd, namelijk de Barolo, Barbaresco, Nebbiolo, Dolcetto en Barbera.

Le Langhe Piemonte
Le Langhe Piemonte
Le Langhe Piemonte

Alba en Barolo

Het hart van de Langhe bestaat uit twee symbolische stadjes: Alba en Barolo. De eerstgenoemde is een bedrijvige middeleeuwse stad met ooit een skyline van meer dan 100 torens. Tegenwoordig staan er nog maar een paar die te vinden zijn rondom de Piazza Duomo. In de straten tussen de karakteristieke torenhuizen zitten uitstekende restaurants om culinaire specialiteiten en de uitstekende wijnen van het gebied te proeven. Beroemd zijn de truffel- en wijnbeurzen die worden bezocht door bezoekers uit de gehele wereld.

Le Langhe Piemonte

Koning van de wijnen

Barolo ligt niet ver van Alba en geeft zijn naam aan de ‘koning van de wijnen’. Onze route leidde ons door een schilderachtige omgeving met eindeloze wijngaarden. De geschiedenis van de Barolo-wijn wordt verteld in het wijnmuseum, gevestigd in Castello di Barolo. Maar het zijn ook zeker de charmante straatjes en pleintjes die een bezoek waard zijn. Vanaf verschillende punten kun je genieten van adembenemende panorama’s over de omringende heuvels.

Le Langhe Piemonte Barolo
Le Langhe Piemonte Barolo
Le Langhe Piemonte Bra

De vele kastelen, torens en kleine forten van het gebied vertellen een lange geschiedenis van diverse vetes die er werden uitgevochten. Ze zijn terug te vinden in tal van dorpjes en stadjes. Een trekpleister is de 16e -eeuwse Castello van Grinzane Cavour waar astronomische bedragen worden betaald tijdens de wereldberoemde witte truffelveiling. Ooit werd het bewoond door Graaf Camillo Benso di Cavour, de belangrijkste grondlegger van de Italiaanse eenwording.

Slowfoodbeweging

Naast wijn, truffels, kazen en vleeswaren is er nog meer lekkers te vinden. In de vruchtbare heuvels zijn het de hazelnoot- en kastanjebomen, maar ook fruitboomgaarden die uitstekend gedijen. Het is het mooie plaatsje Bra waar de slowfoodbeweging is ontstaan, een beweging die tegen de opkomst van de fastfoodketens is en het belang van lokale duurzame seizoensproducten promoot. In de mooie straten zitten veel goede restaurants gevestigd en serveren overheerlijke streekgerechten. Proef zeker de tajarin all’uovo of de agnolotti del plin met een overheerlijke saus of met boter en sali. Gestoofd vlees van Barolo en Bra-worst zijn niet te versmaden en als dessert is bunet zeker aan te bevelen.

La Morra

In het indrukwekkende wijnlandschap bevinden zich tal van mooie traditionele dorpen. La Morra is daar een van, gelegen op de top van een heuvel op een paar kilometer van Alba verwijderd. Een klim naar boven naar Piazzo Castello beloont je met mooie uitzichten. Het toerisme is explosief gegroeid en heeft het aanzien veranderd. In de straten zitten sfeervolle cafés en bars. Het kan er soms behoorlijk druk zijn. Wie rust zoekt en van de natuur houdt kan een netwerk van wandelpaden betreden.

Le Langhe Piemonte

Neive

Neive, genomineerd door de organisatie ‘I borghi più belli d’Italia’ als een van de mooiste dorpen van Italië, was voor ons een hoogtepunt. Het historisch centrum klimt tegen de heuvel omhoog en heeft zijn middeleeuws karakter behouden. Steile straatjes leiden je langs prachtige huizen en monumenten. Prachtige villa’s duiden op een rijk verleden.

Le Langhe Piemonte Neive
Le Langhe Piemonte Neive
Le Langhe Piemonte

Zonder haast reizen we door naar het kleine wijndorp Barbaresco en zien rijen wijnstokken aan ons voorbij gaan. We laten de kleuren en geuren op ons inwerken en begrijpen dat Le Langhe een populair gebied is. Niet alleen vanwege de natuurlijke schoonheid en de mooie dorpen, maar ook voor de smaken die de streek voortbrengt. Daarom is het een aantrekkelijk gebied voor iedereen die van culinaire hoogtepunten houdt in combinatie met aantrekkelijke Italiaanse stadjes en dorpen.

Beste activiteiten in Le Langhe die direct te boeken zijn

Hotels in Le Langhe

Booking.com

2 reacties op “Le Langhe, een streek voor fijnproevers

 1. Gemma van Gorkum

  goedemorgen,
  dank voor elke week leuke verhalen en mooie foto’s.
  We hebben het plan een fietstoer te maken door de Langhe en denken aan mei of september.
  Kunnen jullie iets zeggen over hoe het weer daar dan is, voorzover er over het weer iets zinnigs te zeggen is. Liever niet te warm/heet, niet warmer dan zo 23 gr.
  Alvast dank,
  Gemma van Gorkum

  • Buongiorno Gemma,
   Leuk te horen dat u onze blogs iedere week ontvangt.
   Het blijft natuurlijk lastig om een weersvoorspelling te doen, maar de maanden mei en september zijn over het algemeen niet warm/heet. Als u van zo’n 23 graden houdt, zou ik voor mei kiezen. September is dan over het algemeen warmer.
   Groet Pieter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.