Basilicata Le Marche Sicilië Stedentrip

3 oogverblindende steden van Italië

skyline en huizen van Matera

De witte dorpjes en steden van Italië zijn niet alleen oogverblindend mooi, maar ook oogverblindend door de lichte en witte kleur van de gebouwen. Het dragen van een zonnebril is geen overbodige luxe. Het is geen wonder dat de meeste ‘città bianche’ te vinden zijn in Zuid-Italië, waar men zich op alle mogelijke manieren probeert te beschermen tegen de brandende zomerse zon.  Topaanvoerder is de regio Puglia. Als we op zoek gaan naar oogverblindende steden van Italië met een interessant historisch centrum, komen we onder andere uit op de volgende drie steden.

Ascoli Piceno

De eerste lichte stad, op weg naar het zuiden, vinden we in de regio Le Marche met zijn prachtige kustlijn en het rustieke achterland. De stad Ascoli Piceno, omringd door bergen en natuurparken, is gesticht door de Piceni bevolking. Volgens een legende door een specht (picchio) geleid naar deze plek.

Het historisch centrum wordt gekenmerkt door een overvloed aan travertijn. Deze lichte steensoort is niet alleen gebruikt als bouwmateriaal, maar ook voor het plaveien van de straten. Sinds de oudheid wordt travertijn gebruikt dat in de omgeving wordt gewonnen. Het oude stadscentrum kent een mix van stijlen die in de mooie en rijke architectuur is terug te vinden.

oogverblindende steden van Italië Ascoli Piceno Le Marche

Het hart van de stad is Piazza del Popolo en is misschien voor ons wel een van de mooiste pleinen van Italië. De piazza is een prachtig juweel dat geflankeerd wordt door prestigieuze gebouwen opgetrokken in renaissancestijl. Het Palazzo dei Capitani, de San Francesco kerk en het historische Caffè Meletti vormen tezamen een prachtig rijk decor. Iets verderop bevindt zich het oudste plein van de stad, Piazza Arringo met eveneens elegante gebouwen.

De stad floreerde in de Middeleeuwen en bestaat uit een netwerk van straten die prachtige pleinen met elkaar verbindt. Een opeenvolging van monumenten uit de Romeinse periode, de Middeleeuwen en de Renaissance volgen elkaar in een snel tempo op en vertellen de rijke geschiedenis van de stad. De lichte kleur van de travertijn geeft Ascoli Piceno extra allure.

Matera

Verder naar het zuiden ligt in de regio Basilicata de stad Matera, beroemd geworden om de ‘Sassi’ dat op een kalkstenenberg is gebouwd. De historische stadskern lijkt wel uit de kalksteenrots gehouwen te zijn en staat sinds 1993 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Sindsdien is Matera herontdekt bij het grote publiek en ontvangt jaarlijks bezoekers uit de hele wereld en was in 2019 de culturele hoofdstad van Europa.

De Sassi van Matera, letterlijk vertaald de ‘stenen van Matera’, is ontstaan als een prehistorische nederzetting en is de 3de oudste stad ter wereld, na Aleppo en Jericho. Het kalksteen was makkelijk bewerkbaar en het resultaat is een wanordelijk geheel bestaande uit huizen boven elkaar gebouwd met daartussen straatjes en trappen.

Een wandeling door de ‘Stenen Stad’ is een must. De oude stad bestaat uit twee delen, de Sasso Barisano en de Sasso Caveoso. Een labyrint van straten en doorgangen brengt je naar diverse kerken en kloosters daterend uit verschillende tijdperken. Sommige daarvan worden beschouwd als een van de vroegst bestaande religieuze plaatsen van Italië. De Romaanse kathedraal steekt met zijn hoge klokkentoren boven de stadskern uit. Het heiligdom is in 1268 gebouwd en is een van de belangrijkste monumenten.

Siracusa

Er zijn heel wat beschavingen geweest in Siracusa, een levendige Siciliaanse stad. Het resultaat is een rijk historisch en archeologisch erfgoed. Het waren de Grieken die zich hier omstreeks 750 v.Chr. vestigden voor het overging in Romeinse handen. Daarna waren het de Byzantijnen en weer later de Saracenen. Al deze heersers hebben een deel van hun beschaving achtergelaten in een stad die ooit bekend stond als de mooiste stad van de oude wereld.

Het levendige Siciliaanse stadje heeft prachtige lanen en sfeervolle straatjes. Ooit was het een van de machtigste steden van de oude westerse wereld en trok het prominente Griekse figuren aan zoals Archimedes, Aeschylus en Pindarus.

Het eiland Ortygia was de eerste nederzetting van Siracusa en is stukken rustiger dan de stad zelf. Een wandeling door het historisch centrum wordt afgewisseld met de witte kleur van de gebouwen en het heldere blauw van de zee. Invloeden uit de Byzantijnse, Normandische en barokke periode zijn overal terug te vinden.

De Duomo van Siracusa met zijn prachtige façade is een van de indrukwekkende barokke gebouwen die rondom de Piazza Duomo staan. Piazza Archimede wordt omgeven door grote palazzi met in het midden de fraaie Fontana di Artemide. De Lungomare di Levante biedt uitzicht op de Porto Piccolo en is nog altijd het maritieme hart van de stad. De vele monumenten illustreren de rijke geschiedenis die de stad kent.

Het zijn niet alleen de intense geuren van wijngaarden, citrus- en olijfbomen, die je rondom de stad kunt inademen. De geuren van de markt zijn eveneens buitengewoon overheerlijk. De markt van Ortygia is de plek om jezelf onder te dompelen in een Italiaanse traditie, namelijk eten kopen. Citroenen, hete chilipepers, kruiden, groenten, kaas, vlees en vis zijn slechts enkele ingrediënten. 

Foto Maurizio

Buiten de stad zijn meer archeologische opgravingen te bezichtigen in het Parco Archeologico della Neapolis. Het Grieks theater is absoluut een hoogtepunt en een bewijs van de vroegere glorie en macht van deze rijke stad.

Stuk voor stuk zijn deze 3 steden een bezoek waard. Ze hebben ieder een compleet eigen karakter, maar hebben de intens lichte kleur en een rijk historisch erfgoed gemeen, wat iedere bezoeker zal imponeren.

2 reacties op “3 oogverblindende steden van Italië

 1. Ciao,

  Mooi verhaal met mooie foto’s. Van de steden die je noemt ben ik helaas alleen nog maar in Siracusa geweest. Maar wel tijdens drie verschillende reizen. Op/in het stadsdeel Ortygia ben ik alle drie keren geweest. Orygia is zeker prachtig. Ook ben ik tijdens het bezoek aan Siracusa in 2018 in het park Neapolis geweest. Heb daar onder andere het ‘beroemde oor’ bezocht en oude grotwoningen gezien. De oude arena vind ik mooi om te zien, hoewel je er logischerwijs niet in mag lopen. Helaas (maar dat is mijn persoonlijke mening) is het oude Griekse theater gerestaureerd waardoor het niet meer authentiek is. Uit commercieel oogpunt (om er concerten/optredens) te kunnen houden snap ik de restauratie wel. Maar ik vind het echt heel jammer dat het theater niet meer origineel is.

  • Grazie mille voor uw reactie.
   Het is goed dat men oude monumenten restaureert en onderhoud. Toerisme blijft toch een belangrijke inkomstenbron.
   Hopelijk kunnen we weer snel reizen en genieten van al dat moois.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.