Lazio Stedentrip

Bezoek Rome in 2 dagen (dag 2)

Skyline van Rome

Waarschijnlijk heeft Rome de grootste historische binnenstad. Omringd door glorieuze monumenten stap je in een groot openluchtmuseum. Het complete historisch centrum van de ‘Eeuwige Stad’ staat sinds 1990 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je komt altijd tijd te kort om het rijke erfgoed te bezichtigen. Twee dagen zijn dan ook lang niet genoeg, maar we kunnen altijd weer terugkeren en ons verwonderen aan de antieke ruïnes, beroemde monumenten, levendige pleinen en het ‘la dolce vita’ gevoel.

Rome is zo groot, dat het overweldigend kan zijn. In twee dagen nemen wij je mee naar enkele iconen uit de oudheid en het christelijk geloof. We vergapen ons aan prachtige pleinen en fonteinen, flaneren door levendige straten, maken tijd om achterover te leunen op een terras of in een park en genieten van de Romeinse keuken.

Galleria Borghese

De kunstverzameling van kardinaal Scipione Borghese wordt tot de belangrijkste van de wereld gerekend. De kunstcollectie is te zien in Galleria Borghese, een elegant herenhuis en bevat vooral veel renaissancekunst. In maar liefst twintig kamers staan antiek, sculpturen en bekende schilderijen van oude grootmeesters. Omdat we nog meer willen zien en, zoals bij veel stedentrips we tijd te kort komen, brengen we hier slechts 90 minuten door. Sommige onder ons kunnen er wel de hele dag doorbrengen. Wij verruilen de mooiste marmeren sculpturen, mozaïeken en renaissanceschilderijen in voor een groene natuurlijke omgeving en vullen onze longen met de frisse buitenlucht.

Rome  Lazio

Villa Borghese

Galleria Borghese staat in een van de grootste stadsparken van Rome, genaamd Villa Borghese. Het park is een landschapstuin in Engelse stijl, met wandelpaden en vijvers. We zien enkele bootjes varen en het liefst zouden we erbij inspringen. In het park staan beeldschone villa’s met prachtige terrassen. Villa Giulia werd gebouwd als zomerresidentie voor de 16e -eeuwse paus Julius III en herbergt een Etruskisch museum. We wandelen langs fraaie sculpturen en fonteinen uit verschillende periodes.

Rome Villa Borghese

Piazza del Popolo

De route brengt ons naar Piazza del Popolo dat aan het begin van de Via Flaminia ligt. Tijdens het Romeinse rijk was dit de entree van de stad. Het was Goethe die op 29 oktober 1786 onder de Porta del Popolo liep en dacht: ‘Eindelijk ben ik aangekomen in de hoofdstad van de wereld’.

Piazza del Popolo is het meest harmonieuze plein van de stad. Midden op de piazza staat een 36 meter hoge Egyptische obelisk gewijd aan Ramses II. Aan het plein staan twee barokke kerken, Santa Maria dei Miracoli en Santa Maria in Montesanto, die er aan de buitenkant identiek uitzien. De godshuizen worden gescheiden door de Via del Corso. De meeste mensen komen naar dit plein voor een bezoek aan Santa Maria del Popolo om het prachtige werk van Caravaggio te bezichtigen.

Rome  Lazio

Castel Sant’Angelo

Het was tijdens een pestepidemie dat paus Gregorius I in 590 een visioen had waarin aarstengel Michaël op de top van het kasteel het einde van de epidemie aankondigde. Om deze verschijning te vereeuwigen werd er bovenop het kasteel een beeld van de engel geplaatst. Het is het verhaal van Castel Sant’Angelo dat uitzicht heeft op de rivier de Tiber. Oorspronkelijk werd het in het jaar 135 gebouwd als mausoleum door keizer Hadrianus. Door de eeuwen heen had het verschillende functies. Zo werd het als militaire post gebruikt en was het in 1527, tijdens een belegering, het toevluchtsoord van paus Clemens VII.

Rome  Lazio

We maken een rondwandeling door het complex en trakteren ons op enkele prachtige panorama’s over de stad. Vanaf de bovenverdieping zien we mensen als kleine poppetjes over de prachtige Ponte Sant’Angelo bewegen. Deze mooie brug overspant de Tiber en is versierd met schitterende beelden van Bernini en zijn leerlingen.

Campo de’Fiori

Eenmaal beneden, wandelen we zelf over de prachtige brug en bewegen ons voort in de richting van een geliefd plein, Campo de’Fiori die zijn naam dankt aan een oorspronkelijke weide vol bloemen. Het is dus een misverstand dat men denkt dat de naam is afgeleid aan de wekelijkse bloemenmarkt die er sinds de 19e eeuw plaatsvindt.

Dit levendige plein trekt al sinds de middeleeuwen bezoekers voor de openluchtmarkt dat wordt omlijst door prachtige renaissance-herenhuizen en oorspronkelijke herbergen voor pelgrims. Het was ooit een van de drukste plekken van de stad en heeft altijd zijn levendige sfeer weten te behouden. Marktkooplieden verkopen ook hun producten aan de vele restaurants die rondom en in de buurt van de piazza zitten. ’s Avonds weten bourgondiërs en levensgenieters hun weg naar de terrassen te vinden. Opvallend is het standbeeld van de filosoof Giordano Bruno die op dezelfde plaats in 1600 levend verbrand werd wegens ketterij.

Rome  Lazio

Het is een mooie gelegenheid om wat energie uit koffie te halen en een lekker broodje te kopen. Niet ver van dit kleurrijke plein brengen we de middag door in een favoriete wijk van de stad.

Trastevere

Gelegen aan de overkant van de Tiber ligt de charmante wijk Trastevere. Geplaveide straatjes verbinden piazza’s in deze middeleeuwse wijk. Opmerkelijk is het dialect wat hier generaties lang wordt gesproken. Ondanks dat men zegt dat hier de Romani di Roma (de echte Romeinen) wonen, werd de wijk in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw populair onder de hogere middenklasse en kochten ook veel expats huizen op. Wie buiten het drukke toeristenseizoen de wijk bezoekt, zal de aangename sfeer nog steeds kunnen voelen ondanks dat de meeste echte Trasteveranen al lang zijn weggetrokken.

De wijk staat bekend om zijn kronkelende steegjes, marktpleinen en prachtige kerken. Gevels van boetieks, bars en trattoria’s met bleekroze of okerkleurig gepleisterde muren geven kleur aan de omgeving.  

Rome  Lazio Trastevere

Tijdens onze rondwandeling in de wijk brengen we een bezoek aan de kerken San Francesco d’Assisi a Ripa voor Bernini’s meesterwerk ‘De extase van Beata Ludovica, Santa Cecilia In Trastevere waar al sinds de 5e eeuw men de martelaarster Cecilia vereerd. Tot slot wandelen we de Basilica di Santa Maria in Trastevere binnen dat in de 3de eeuw werd gesticht. Het heiligdom staat aan de grootste huiskamer van de wijk, Piazza di Santa Maria. Aan de buitenkant schitteren prachtige gouden mozaïeken in het zonlicht. Binnen is het een gouden mozaïek in de apsis wat onze aandacht trekt.

Buiten lonken de bars en terrassen. Het is een uitgelezen moment voor een aperitief en met een goed glas wijn leunen we achterover en genieten we van de omgeving.

Janiculum

Wie nog wat energie over heeft, maakt een wandeling naar Janiculum, in het Italiaans Gianicolo. Eenmaal boven word je getrakteerd op prachtige panorama’s over de stad. Het staat bekend als de 8ste heuvel van Rome en geeft je het gevoel even weg te zijn uit deze drukke metropool. Het is dan ook een populaire plek onder de lokalen. Enkele monumenten die er staan verwijzen naar een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis, zoals het grote ruiterstandbeeld van Garibaldi. Hij hield hier in 1849 de Franse troepen tegen die Rome probeerde binnen te vallen. De tekst op de sokkel van het beeld betekent ‘Rome of de dood’.

Genietend van het uitzicht kijken we terug op twee fantastische Romedagen waar duizenden jaren geschiedenis aan ons zijn voorbijgegaan. Kunstenaars en architecten hebben de stad verrijkt met de meest uiteenlopende meesterwerken. Een mensenleven zou nog te kort zijn om alles te kunnen zien.

We groeten het bronzen ruiterstandbeeld van Garibaldi en wandelen terug naar de levendige straten waar het leven dag en nacht doorgaat. In een kleine trattoria nemen we plaats en verwennen ons met heerlijke Romeinse gerechten. Overheerlijke bruschetta besprenkeld met de beste olijfolie, insalata caprese, frutti di mare, carciofi alla giudia en saltimbocca wordt geserveerd. Samen met fruitige witte wijnen uit de nabijgelegen heuvels maken het bezoek aan Rome tot een waar feest. Beter kunnen wij deze twee dagen niet afsluiten.

Lees verder

Ga naar dag 1 in Rome

Hotels in Rome

Booking.com

0 reacties op “Bezoek Rome in 2 dagen (dag 2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.