Lazio Stedentrip

Rome in twee dagen (dag 1)

Piazza Navona in Rome
DiscoverCars.com

Rome is niet op één dag gebouwd. Volgens de legende werd de stad gesticht op 21 april 753 v.Chr. door de tweeling Romulus en Remus. Gelegen aan de rivier de Tiber en gebouwd op zeven heuvels is het de eerste wereldstad op aarde. Rond het jaar 100 had het ruim 1 miljoen inwoners. Tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk waren het de Romeinen die Rome de ‘Eeuwige Stad’ noemde, omdat ze geloofden dat wat er ook gebeurt, de stad Rome altijd zou blijven bestaan. Het woord ‘eeuwigheid’ klinkt zo vanzelfsprekend als je rondloopt in deze levendige metropool.

Met deze veelzijdige stadstour van twee dagen maak je kennis met de ruïnes van het Romeinse Rijk, de glorie van de pausen en het hedendaagse Rome.

Sint-Pietersbasiliek

We starten de dag in de Sint-Pietersbasiliek, een van de grootste kerken ter wereld. Het ligt achter het door Bernini ontworpen Sint-Pietersplein met zijn 284 kolommen, 88 pilasters en 140 beelden van heiligen. In het midden van het plein staat een 25 meter hoge obelisk en twee fonteinen.

Het Basilica di San Pietro is het spirituele centrum van de katholieke kerk en tevens de residentie van de paus. De enorme basiliek staat in het kleinste land ter wereld, het Vaticaan. Deze onafhankelijke staat heeft een klein leger bestaande uit jonge Zwitsers, gekleed in een door Michelangelo ontworpen uniform. Verondersteld wordt dat het heiligdom is gebouwd bovenop het graf van Petrus. De eerste steen werd gelegd in 1506 en belangrijke kunstenaars zoals Rafael, Michelangelo en Bramante werkten eraan mee. In 1626 werd het enorme godshuis ingewijd.

Het interieur is zo imponerend dat je ogen te kort komt. Bewonder Michelangelo’s meesterwerk Pietà, gebeeldhouwd op 25-jarige leeftijd. Gelovigen kussen de teen van het bronzen Petrusbeeld. Het middelpunt is het graf van Petrus met daarboven het pauselijk altaar en Bernini’s 29 meter hoog bronzen baldakijn. Het licht dat naar binnen schijnt, door de hoge koepels, veranderd in een rivier van gouden zonnestralen. In het midden van de grote Cathedra Petri, de troon van Petrus, staat een houten stoel waarop Petrus zou hebben gezeten. In Grotte Vaticane bevinden zich de graven van de vele pausen.

De enorme koepel van de basiliek is ontworpen door Michelangelo en werd in 1614 voltooid. Het is een hele klim van 550 traptreden naar de top, maar je wordt beloond met een spectaculair uitzicht over Rome.

Rome - Città del Vaticano (Vatican City) - Basilica di San Pietro (Saint Peter's Basilica)

Vaticaanse Museum

Het Vaticaanse Museum is misschien wel het drukstbezochte museum van Rome. Door de eeuwen heen hebben de pausen een enorme verzameling kunstschatten verzameld. Er zijn zo’n 54 rijkelijk versierde kamers te bewonderen met kunsten uit de oudheid en renaissance. Een dag zou nog te kort zijn om alles te kunnen zien.

Hoogtepunt is Michelangelo’s Sixtijnse Kapel, bekend om zijn versieringen en om de kapel waarin een nieuwe paus wordt gekozen. Voor velen is dit het hart binnen het hart van Rome. Wonderschoon zijn de fresco’s die de muren en het plafond volledig bedekken. Het was de genie Michelangelo die tussen 1508 en 1512, grotendeels op zijn rug liggend, het plafond beschilderde met het Scheppingsverhaal.

We laten het geniale werk van de grootmeesters achter ons en wandelen de drukke straten van Rome binnen. Onderweg maken we een korte stop voor een koffie en een broodje, want het centrum van het oude Romeinse rijk staat op ons te wachten.

Vatican Museum Spiral Staircase

Forum Romanum van het oude Rome

Het Forum Romanum was ooit het kloppend hart van het Romeinse Rijk dat na de val van het keizerrijk langzaam onder een dik pak puin van 10 meter verdween. Pas in de 18e en 19e eeuw werd het gebied beetje bij beetje blootgelegd. De Via Sacra was ooit de hoofdstraat van het oude Rome. Overal hebben tempels, triomfbogen, markthallen en andere belangrijke gebouwen gestaan. Naast het forum ligt de Palatijn met opgravingen van keizerlijke residenties. Wanneer we hier rondlopen lijkt het net alsof we twee millennia terugkeren naar het oude Rome. Grote indruk maken de overblijfselen van het oude keizerrijk.

Rome

Colosseum, het meest bezochte monument van Rome

Het Colosseum is het bekendste theater ter wereld en had oorspronkelijk de naam Flavian Amfitheater. Het is dan ook het meest bezochte monument van Rome. In deze majestueuze arena vochten gladiatoren tegen elkaar maar ook tegen wilde dieren. Er werden zelfs hele veldslagen nagebootst.

Het Colosseum, tegenwoordig het symbool van Rome, werd gebouwd in 72 n. Chr. en voltooid in het jaar 80 tijdens het bewind van keizer Titus, die het huldigde met 100 dagen aan spelen dat vervolgens aan meer dan 2000 gladiatoren het leven kostte. In de gigantische ruïnes kun je de tribunes, de arena en de ondergrondse ruimtes bezoeken. Meer dan 500 jaar, konden ruim 65.000 toeschouwers het spektakel dat in de arena plaatsvond aanschouwen. Het is het grootste bouwwerk dat de oude Romeinen ons hebben nagelaten en behoort tot een van de zeven wereldwonderen.

Pantheon

Na een rondwandeling verlaten we het Colosseum en gaan op zoek naar andere sporen van het voormalig keizerrijk. Een architectonisch meesterwerk is het Pantheon met zijn grandioze koepel. Het werd gebouwd in opdracht van keizer Hadrianus, ter vervanging van een andere tempel. In de 7e eeuw werd het gebouw geschonken aan paus Bonifatius IV en kreeg het een kerkelijke functie.

De zuilengang aan de voorkant verbergt enigszins de enorme afmeting, want eenmaal binnen is de omvang en schoonheid pas goed zichtbaar. Via een bronzen deur komen we in de koepelruimte. De koepel is groter dan die van de Sint-Pieterskerk. Het enige licht dat de ruimte vult valt binnen via de oculus, de ronde opening in de koepel. Het Pantheon is het best bewaarde monument uit de Romeinse oudheid.

Op Piazza della Rotonda laten we de gemoedelijke sfeer van deze wereldstad op ons inwerken. De cafés aan het plein verleiden ons voor een koffie, maar iets verderop bevindt zich een ander plein waar ooit wagenrennen en andere sporten uit de oudheid plaatsvonden. We hebben het over Piazza Navona.

Pantheon, Roma

Piazza Navona, een opmerkelijk plein van Rome

Dit is een van de meest opmerkelijke pleinen van Rome met zijn uniek barokke architectuur. De ovaalvormige piazza ligt op de fundamenten van het stadion van Domitianus. Vooral in de zomer tijdens zwoele zomeravonden heeft het een magische sfeer. Mensen flaneren langs drie prachtige fonteinen met ‘La Fontana dei Quattro Fiumi’ van Bernini als pronkjuweel. De vierstromenfontein is gemaakt van travertijn en geven een voorstelling weer van de rivieren de Nijl, de Ganges, de Donau en de Rio della Plata. In het midden rijst omhoog een Egyptische obelisk.

Straatmuzikanten, mannen en vrouwen gehuld in de laatste mode, toeristen en kunstenaars vullen het plein. Interessante gebouwen, café en restaurants omarmen de piazza. Imposant is de Sant’Agnesekerk en Palazzo Pamphilj. Onderweg naar een ander hoogtepunt trakteren we ons op een gelato.

Spaanse Trappen

Een van de bekendste pleinen is Piazza di Spagna met zijn Scalinata della Trinità dei Monti, oftewel de Spaanse Trappen. De elegante trappen trekken veel publiek. We volgen de 135 trappen naar boven richting de Franse kerk ‘Trinita dei Monti’, gebouwd tussen 1502 en 1587, passeren enkele bordessen en worden eenmaal boven beloond op een fantastisch uitzicht. Aan de voet van de enorme trap bevindt zich de wonderschone bootvormige Fontana della Barcaccia naar het ontwerp van Pietro Bernini.

Het gebied rond Piazza di Spagna is een luxe winkelgebied. Aan de Via Condotti zit het Caffè Greco, beroemd om de artiesten, schrijvers en muzikanten die het hebben bezocht. We nemen wat tijd om de sfeer van de omgeving op te snuiven. We struinen langs etalages met bekende modemerken en gaan op in de menigte.

Italianen hebben de kunst om van elk moment van het dagelijks leven een kunstvorm te maken, zo ook de passeggiata, een avondwandeling om te zien en gezien te worden. Opgetogen in hun beste outfit, meestal van designerkleding, flaneren en paraderen ze door de straten. Arm in arm worden de laatste nieuwtjes uitgewisseld en dinerplannen gemaakt voor de avond.

Trek hebben we gekregen van de dag vol indrukken. Overal zitten restaurants gevestigd met op het menu vaak Romeinse klassiekers. Spaghetti alla carbonara, penne all’arrabbiata, gnocchi alla romana en spaghetti aglio olio peperoncino hebben de wereld veroverd en zijn beroemde gerechten. Bekend als cucina povera, armeluiskeuken, is de authentieke keuken eenvoudig en goed. Uit de Romeinse Joodse keuken komt een bekend artisjokkengerecht voort, namelijk carciofi a la guidea oftewel artisjokken op joodse wijze. Vroeger werd vlees nauwelijks geserveerd en als het op tafel kwam waren het vaak ingewanden. In de omgeving van de hoofdstad zijn het vooral witte wijnen die geproduceerd worden. Est!Est!!Est!!! di Montefascione is een bekende.

Rome - Rione IV Campo Marzio - Fontana della Barcaccia by Pietro Bernini - Chiesa della Trinità dei Monti - Piazza di Spagna (Spanish Steps)

Trevifontein

Tot slot brengen we voor het slapen gaan een bezoek aan de Trevifontein. Het is de beroemdste van de meer dan 2000 fonteinen die de stad rijk is. Deze barokke fontein is naar het ontwerp van Bernini. Uitgebeeld wordt de oceaan met de zeegod Oceanus op een schelpvormige strijdwagen die wordt voortgetrokken door gevleugelde paarden en jonge zeegoden. De naam Trevi is afgeleid van tre via, vertaald drie wegen. Vroeger kwamen hier namelijk drie wegen samen.

Het was de film ‘Three coins in the fountain’ in 1954 die ervoor gezorgd heeft dat mensen munten in het water gooien. Wie met zijn rechterhand 1 munt over zijn rechterschouder gooit zal terugkeren naar Rome. Bij 2 munten vind je een geliefde in Rome en bij 3 munten ga je trouwen. Wist je dat er jaarlijks voor ongeveer een miljoen euro aan munten in de fontein wordt geworpen? Men zegt dat sinds 2007 dit geld aan goede doelen wordt geschonken.

We schieten wat foto’s en met een hoofd vol mooie herinneringen van getuigenissen van een glansperiode van het Romeinse wereldrijk, een machtige dwergstaat, fonteinen, piazza’s en overheerlijk eten sluiten we deze eerste dag af.

Rome - Trevi Fountain

Lees verder

Ga naar dag twee in Rome

Hoteltips in Rome

Booking.com

4 reacties op “Rome in twee dagen (dag 1)

 1. Monique en Rico

  Mooi stukje wederom mannen. Mijn man en ik zijn eens jaren terug in Rome gekomen voor het eerst. Eenmaal thuis kwamen we erachter dat deze stad ons betoverd had. Dus het jaar erna gingen we er weer heen als ongetrouwd stel, genietende van alles in en rondom deze magische stad. We hebben veel bezocht en ook een gids erbij gevonden en zij wist ons nog meer te betoveren. We weten nog steeds niet of de Trevi fontein zijn werk heeft gedaan of dat wij zelf schuldig zijn… maar sindsdien zijn we getrouwd in Italië even buiten Rome in Tragliata , hebben we onze vaste stekkies voor restaurants / vooral op piazza della rotonde en daar omheen. Koffie barretjes , wijn bar, Italiaanse vrienden leren kennen en besloten na een paar jaar serieus op zoek te zijn geweest naar een huis tot in Le Marche toe, deze te hebben gevonden in de regio Viterbo , even boven Rome.

  Mijn man en ik volgen jullie , John en Pieter al heel lang en blijven ervan genieten. Heerlijk zoals jullie het pracht en schoon van heel Italië kunnen overbrengen en de lezers te boeien op en hele fijne leesbare manier met mooie foto’s erbij. Schitterend.

  Ook nu een mooi stukje over ons mooie Rome. De foto van de trap in de St Pieter is ook schitterend maar zonder verhaal. Kunnen jullie dit nog delen want dat is iets wat nog meer vertelt waarom deze zo op die manier is gebouwd en oneindig lijkt ?

  Nogmaals dank vóór al jullie mooie verhalen en geeft ons en iedere lezer zoveel informatie dat je je uitgenodigd voelt om er naar toe te gaan. Mille grazie a voi!

  • Hartelijk dank Monique en Rico voor dit prachtige compliment. Fijn te horen dat jullie genieten van onze artikelen.
   Bedankt voor de tip over de trap, inspiratie voor een nieuw artikel!

   Heel veel geluk in Italië. Viterbo en omgeving is zo mooi. Dit stond voor deze herfst op de agenda, helaas hebben we dit moeten uitstellen, maar zodra het mogelijk is reizen we ernaartoe.

   Buon weekend!

 2. Rome was built on seven hills, Duftown stands on seven stills!

  • Mooi hoor zo’n oude rijm en het is waar. Met dit verschil dat Rome nog alles heeft, weliswaar vervallen, en Dufftown niet meer 7 maar 6 ‘stills’ heeft.
   Een whisky liefhebber weet dit natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.