Gardameer Veneto

Het heiligdom Madonna della Corona

Skyline van Madonna della Corona en omringende bergen van de Monte Baldo

Verscholen in het schilderachtige berglandschap van de Monte Baldo balanceert gevaarlijk hoog de bedevaartskerk Madonna della Corona. Gebouwd op 774 meter hoogte staat het heiligdom op een rots met een waanzinnig uitzicht op de Vallei van de Adige. De locatie is werkelijk adembenemend mooi.

Dichtbij het Gardameer

Wij kunnen ons eerste bezoek als de dag van gister herinneren. Vlakbij het plaatsje Spiazzi, dichtbij het Gardameer, loopt vanaf een parkeerplaats een kronkelend pad langs de bergwand naar beneden. En dan ineens, verstopt achter een bergwand staat daar een beeldschoon heiligdom met zijn spitse klokkentoren die naar de hemel reikt. Het is haast niet voor te stellen dat men het voor elkaar heeft gekregen om hier zoiets bijzonders te bouwen op zo’n ‘gevaarlijk’ afgelegen plek. Tegenwoordig is de bedevaartsplaats te bereiken via een goed wandelpad of met een shuttlebus, maar dat was duizenden jaren geleden wel heel anders.

Geschiedenis van Madonna della Corona

Rond het jaar 1000 waren het de monniken, verbonden aan de abdij van San Zeno in Verona, die via een smal en gevaarlijk pad deze plek bereikten. Waarschijnlijk werd in de 2e helft van de 13e eeuw een klein klooster met kapel, gewijd aan de heilige Maria van Montebaldo, gebouwd op de plaats waar de huidige kerk staat. Het was een plaats waar monniken in eenzaamheid spiritualiteit zochten en om na te denken en te bidden.   

Het was in het jaar 1522 dat, volgens de legende, op wonderbaarlijke wijze een sculptuur van de Madonna della Corona verscheen, vervoerd door engelen vanaf Rhodos toen het eiland werd binnengevallen door het moslimleger van Suliman II. Deze datum wordt dan ook beschouwd als het begin van het heiligdom. Tot op de dag van vandaag bezoeken pelgrims en gelovigen deze plaats.

De oorsprong en wanneer het Pieta-beeld daadwerkelijk is gemaakt, blijft onduidelijk. Er zijn verschillende theorieën en aanwijzingen. Mogelijk is, dat het 70 cm hoge beeldje pas aan het begin van de 19e eeuw is gemaakt, ondanks dat op het voetstuk de woorden in Latijn aangeven dat het beeld in 1432 aan het heiligdom werd geschonken door een edelman uit Rovereto.

In 1625 werd er bovenop een oude kerk een nieuwe gebouwd. In de loop der tijd heeft het nog enkele verbouwingen en veranderingen ondergaan waardoor het gebouw groter werd. Totdat in 1974 de Italiaanse architect Guido Tisato de opdracht kreeg om het te verbouwen met als doel om de belangrijkste kenmerken en onderdelen te behouden. In 1978 was het bisschop Giuseppe Carraro die de kerk inwijdde en op 17 april 1988 bezocht paus Johannes Paulus II het heiligdom.

Pad van Hoop

Eeuwenlang betraden pelgrims het ‘Pad van Hoop’ dat Brentino Belluno met het heiligdom verbindt. Een wandeling van ongeveer 2 uur gaat door een dicht bos met 600 meter hoogteverschil en over ruim 1500 traptreden. Het pad van 2,5 km lang is mooi en biedt prachtige uitzichten, maar is pittig. Er is tegenwoordig ook een alternatief, een geasfalteerd pad vanaf Spiazzi dat vanaf een parkeerplaats 500 meter naar beneden gaat. Deze wandeling duurt ongeveer 15 à 20 minuten. Langs deze weg bevinden zich bronzen sculpturen met bijbelvertellingen. Voor wie niet wil lopen is er een pendelbus.

Naar schatting bezoeken jaarlijks 40.000 mensen deze heilige plaats. Iedereen zal betovert raken van de eerste glimp waarbij de puntige klokkentoren tussen de weelderig groene vegetatie uitsteekt. Je mond zal openvallen van verbazing, want het lijkt net of dit bijzonder architectonische wonder zich probeert te verschuilen op een aanvankelijk zeer moeilijk bereikbare locatie. De wit- roze gekleurde basiliek wordt ingesloten tussen rotswanden met zelfs rotsen die erboven hangen.

Madonna della Corona Veneto

De kerk bezit een replica van de trap naar het paleis van Pilatus die Jezus betrad voordat hij veroordeeld en gekruisigd werd. Het interieur is prachtig met een beroemde 14e -eeuwse fresco van Maria.

De Madonna della Corona is beslist een bezoek waard. Het overweldigende natuurlijke decor waarin het heiligdom zich bevindt maakt het zo bijzonder. Een uniekere spirituele plaats is er niet te vinden.

4 reacties op “Het heiligdom Madonna della Corona

  1. Marijke Buursen

    Leuk om dit weer te zien!
    Het was een eindje klimmen, maar prachtig!
    Dank en groetjes
    Marijke

  2. Lijkt me zeer de moeite waard: fysiek zowel als spiritueel! Iets voor na Corona.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.