Veneto

Artistiek en cultureel Portogruaro

de kerk en molen bij Portogruaro

Het historisch erfgoed van het pittoreske Venetiaanse stadje Portogruaro is ouder dan Venetië. Dit rivierstadje ligt in het oosten van de regio Veneto en tegen de grens met Friuli-Venezia Giulia. Het artistieke en culturele erfgoed is een bron van plezier voor de inwoners en heeft een grote aantrekkingskracht op bezoekers die hun weg zoeken buiten de Italiaanse gebaande paden. Zoals veel plaatsen van deze streek wordt ook Portogruaro overschaduwd door Venetië. Dat is jammer, want het stadje verdient zeker een bezoek.

Korte geschiedenis

Onze eerste kennismaking met Portogruaro is een aantal jaren geleden op een mooie zondag ochtend in de lente. Een van de drie goed bewaarde stadspoorten geeft toegang tot het centrum. Prachtige gebouwen en liefelijke hoekjes dateren uit de romaanse periode tot de 17e eeuw. Tijdens het Romeinse Rijk kruisten hier twee militaire wegen elkaar en daardoor ontwikkelde Portogruaro zich uit tot een belangrijk handelscentrum. De grootste ontwikkeling maakte het door in de middeleeuwen.

Het was de bisschop van Concordia die in 1140 kooplieden het recht gaf om handel te drijven langs de oevers van de rivier de Lemene die Portoguaro doorkruist. Dankzij verschillende vertakkingen en kanalen is het stadje verbonden met de lagune van Venetië en werd het al snel een drukke rivierhaven. In de 13e eeuw werden stadsmuren gebouwd, een kerk en een kasteel.

Het huidige stadsgezicht bestaande uit portieken, talloze Renaissance palazzo’s en fraaie piazza’s dateren uit de periode toen het onderdeel werd in 1420 van de Republiek Venetië. Drie eeuwen lang genoot Portugruaro van welvaart door zijn gunstige geografische ligging in het Adriatische achterland.

Portogruaro Veneto

Historisch centrum van Portogruaro

Het oude centrum ligt binnen de stadsmuren. De twee Venetiaanse hoofdstraten Corso Martiri della Libertà en de Via Seminario lopen parallel aan de rivier de Lemene. Volg het geluid van de stromende rivier en je wordt vanzelf door het hart van de stad geleid. Portieken geven schaduw en schitterende gotische, Venetiaanse en renaissancistische gebouwen staan gerangschikt naar elkaar. Sommige gevels zijn fraai beschilderd. Wie goed kijkt ziet gelijkenis met de typisch middeleeuwse bouwkundige architectuur van Venetië.

In het oog springend is het gotische Palazzo Municipale met zijn buitentrap. Vlakbij staat de kathedraal gebouwd op de fundamenten van een romaanse kerk. Het oudste en zeker voor ons het meest betoverende deel is de oude vismarkt met zijn twee molens uit de 15e eeuw. Dit is de plek waar de lange en rijke geschiedenis is ontstaan en waar de oude haven zich bevond. Een wandeling over de Sant’Andrea brug uit 1554 brengt je naar het kleine stadspark aan de overkant van de rivier.

Concordia Sagittaria

Een paar kilometer zuidwaarts ligt het stadje Concordia Sagittaria. Dit onopvallende plaatsje is van groot historisch belang vanwege diverse opgravingen. Van een oude Romeinse militaire basis is weinig overgebleven, maar midden in het centrum staat een indrukwekkende kathedraal uit de 15e eeuw met talrijke zuilen en sarcofagen uit de Romeinse tijd. Pronkjuweel is de vroegchristelijke basiliek Apostolorum uit de 4e eeuw.

Portogruaro onthult een Venetiaanse charme met zijn bruggen, middeleeuwse poorten, kerken, straten en piazza’s. Het plaatsje lijkt ergens wel op een miniatuur van Venetië. Het is een van die verborgen pareltjes die iedere bezoeker blij zal verrassen.

2 reacties op “Artistiek en cultureel Portogruaro

  1. Janny van den Bogaard

    Gaan we zeker naar toe.
    Dikwijls langs gereden maar nog nooit bezocht.
    Bedankt Janny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.