Gardameer Roadtrip Veneto

De Olijvenriviera aan het Gardameer

Uitzicht op Torri del Benaco en het Gardameer

Het Gardameer met zijn enorme omvang trekt al generaties lang bezoekers uit de hele wereld. In het grootste meer van Italië weerspiegelen bergen en kleurrijke dorpen met ieder een eigen uitstraling. De oostoever wordt ook wel de Riviera degli Olivi, de Olijvenriviera, genoemd. Het prachtige landschap is een opeenvolging van baaien, dorpen en kastelen. Oude citroenboomgaarden, oleanders en bougainvilles geven een mediterrane sfeer. Wij kunnen het meest genieten van een rondwandeling door bloemrijke straatjes, neerstrijken op een van de vele strandjes of een zorgeloze autotocht maken en de zon zien weerkaatsen in het diepblauwe water. Reis mee langs prachtige plekken en de kleurrijke plaatsen van de Olijvenriviera.

Torri del Benaco

Een van onze favoriete dorpen is het karakteristieke Torri del Benaco met zijn haventje en gekleurde vissersbootjes. Het dorp ligt in het hart van de Olijvenrivièra waar het Scaligero-kasteel al eeuwenlang waakt over de oostoever en beschermd wordt door de Monte Baldo. Het historisch centrum straalt een bijzondere charme uit. Kronkelende steegjes met oude Venetiaanse gebouwen komen uit op het kleine plein aan de haven. De promenade langs het meer vult zich met bezoekers en de lokale bevolking. In tegenstelling tot de andere dorpen is het hier vaak stukken rustiger en een uitstekende plek om te onthaasten.

Het kasteel van Torri werd in 1383 gebouwd door Antonio della Scala op de ruïnes van een oude vesting uit de 9e eeuw. Tegenwoordig huisvest het kasteel een volkskundig museum. Uit sommige archeologische vondsten blijkt dat dit gebied al bewoond werd door de oude Romeinen. Net als aan de overkant van het meer, rond Limone sul Garda, zijn de citrusboomgaarden typerend voor de streek. De zogenaamde limonaie werd door franciscanenmonniken in de 14e eeuw geïntroduceerd.

Punta San Vigilio

Wanneer we de weg zuidwaarts volgen in de richting van Bardolino komen we langs het schilderachtige schiereiland San Vigilio. Hoge cipressen en eeuwenoude knoestige olijfbomen omzomen de Baia delle Sirene. Vanaf het strand hebben we onvergetelijke zonsondergangen gezien. Een pad leidt bezoekers naar een 15e -eeuwse herberg, een 16e -eeuwse villa en een klein terras rond een oud haventje. Een mooiere droomplek is moeilijk te evenaren. Het beste wat je kunt doen is plaats nemen op een van de stoeltjes en genieten van de schitterende omgeving vergezeld van een espresso of een goed glas wijn.

© Martin Funk

Verder zuidwaarts wordt het landschap gedomineerd door de bloeiende wijngaarden van Bardolino. De rotsachtige hellingen maken plaats voor heuvels en tussen de mediterrane begroeiing staan verborgen kerken en adellijke villa’s. We passeren het oude stadje Garda met zijn gotische gebouwen en rijden door naar onze volgende bestemming.

Bardolino

De glooiende heuvels rondom Bardolino zijn bedekt met prachtige villa’s en natuurlijk olijf- en wijngaarden. Hier wordt de wereldberoemde Bardolino DOC-wijn geproduceerd. Overal vind je mogelijkheden om in een enoteca wijn te proeven of een overheerlijke extra vergine olijfolie. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de lokale wijn kan een bezoek brengen aan het Museo del Vino. Maar er is meer dan alleen wijn. Bardolino heeft naast de talrijke 19e -eeuwse villa’s ook enkele mooie kerken zoals de San Zeno kerk en de kleine romaanse San Severo kerk uit de 11e eeuw, versierd met verfijnde fresco’s.

Bardolino is een van de grotere plaatsen aan deze grote plas en heeft een levendig centrum dat ook terug te vinden is in onze volgende bestemming.

Lazise

Het middeleeuws centrum van Lazise is herkenbaar aan de gekanteelde muren en torens van het kasteel, maar ook aan de wirwar van smalle straatjes. Het castello werd gebouwd rond het jaar 1000 om het achterland te verdedigen tegen invallende Hongaren. Bijzonder fraai is de centrale piazza met geometrische motieven. Opvallend is het 14e -eeuws Veronese douanekantoor dat getuigt van een belangrijke handelsgeschiedenis dat verbonden is met het plaatsje. Het gebouw markeerde de grens tussen Lombardije en de Venetiaanse Republiek. In het godshuis San Nicolò zijn mooie fresco’s te bewonderen.

Lazise is een mooi dorp en de moeite waard voor een bezoek. Slenteren door de mooie straatjes en over de promenade is altijd een goed idee. Zo ook voor een wandeling naar enkele villa’s in en rond het stadje zoals Villa Pergolana, Villa Bernini, Villa Bottona en Villa Baratta.

Peschiera del Garda

Peschiera del Garda is onze laatste bestemming aan het Lago di Garda en ligt in het zuidelijk deel waar de rivier de Mincio begint. Het dorp is meteen herkenbaar aan de omliggende grachten. De bouw van het ommuurde stadje, omgeven door water, heeft de natuurlijke loop van de rivier veranderd. Vanwege een unieke geografische ligging heeft het plaatsje altijd een belangrijke rol in de geschiedenis gehad. De Venetiaans-Oostenrijkse vestingwerken zijn hier een bewijs van en staan op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Gardameer Peschiera del Garda

Vaak hebben we een wandeling gemaakt langs de grachten, het imposante fort en de haven in de richting van de strandjes. De mooie kleuren van het achterland zijn misschien wel het beste te ontdekken per fiets langs de rivier de Mincio naar het pittoreske dorp Borghetto sul Mincio. Een fietspad doorkruist het Parco di Mincio, een natuurpark opgericht in 1984, en zoekt zijn weg langs de rivier. Naast een wandeling door Borghetto is het bezoek aan een van de toprestaurants een onvergetelijk ‘heerlijke’ herinnering. De handgemaakte tortellini di Valeggio in gesmolten boter en salie is onweerstaanbaar lekker.

Door het gematigde klimaat is het aan het Gardameer goed vertoeven. Of je nu kiest voor een van de strandjes of een wandeling langs dobberden bootjes, genieten van al dat lekkers of gewoon niets willen doen, is het met een boek in de schaduw van een kasteel heerlijk onthaasten. De Olijvenriviera is, zeker in het voor- en najaar, een topbestemming voor iedereen. 

0 reacties op “De Olijvenriviera aan het Gardameer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.