Veneto

Verborgen geheimen van Veneto

Conegliano, Veneto
DiscoverCars.com

Vanuit de Venetiaanse Lagune, waar wij al jaren de zomermaanden doorbrengen, zijn we altijd op zoek naar charmante plekjes. Wie wordt niet blij van mooie landschappen, pittoreske stadjes en lokale lekkernijen? Ontdek samen met ons enkele verborgen geheimen van Veneto.

Portogruaro

Gelegen in oostelijk deel van de regio Veneto en vlakbij de grens met Friuli-Venezia Giulia vind je het charmante stadje Portogruaro. Dit historische stadje was voor ons een complete verrassing. Het prachtige stadscentrum met zijn middeleeuwse gebouwen en romantische plekjes is een bezoek waard voor een aangename stadswandeling.

Via een van de drie goed bewaard gebleven stadspoorten wandelen we het centro storico in, dat omringd wordt door een dikke stadsmuur. Aan de twee hoofdstraten, Corso Martiri della Libertà en Via Seminario, staan talloze paleizen uit de middeleeuwen en de Renaissance. Het gotische Palazzo Municipale met puntgave kantelen en de kathedraal met zijn scheve klokkentoren zijn enkele pronkstukken van Portogruaro. Het meest pittoreske deel vinden we net achter de kathedraal bij het kanaal. Hier staan de kleine visserskapel Oratorio della Peschiera en twee oude watermolens. We wandelen langs het water en door het kleine, maar fraai aangelegde stadspark.

Het is aangenaam vertoeven op Piazza della Repubblica, de huiskamer van het stadje. Het plein wordt deels omringd door gezellige terrassen, waar de lokale bevolking neerstrijkt voor een café, een goed glas wijn en het uitwisselen van het laatste nieuws of een roddel. Wij laten het gezellige plaatsje achter ons, wetende dat we snel weer eens terugkeren.

Conegliano

De regio Veneto, dat zich uitstrekt van de Alpen tot aan de Adriatische kust, is bezaaid met glooiende heuvels die bij uitstek geschikt zijn voor wijnbouw. De wijnstokken verfraaien het landschap al eeuwenlang. Een belangrijk wijngebied en beroemd om zijn Prosecco is onze volgende bestemming. Midden in het heuvelachtige landschap en in een uitloper van de Dolomieten ligt Conegliano, wereldwijd bekend als kampioen van de wijnbouw.

Het compacte wijnstadje ligt schilderachtig op een heuvel en beschikt over een aantrekkelijk oud centrum dat wordt gedomineerd door een kasteel.  De culturele attracties van Conegliano liggen langs de hoofdstraat, de Via XX Settembre. We wandelen door een prachtige zuilengalerij en passeren mooie herenhuizen in gotisch-Venetiaanse stijl. In de kathedraal is het kunstwerk ‘Maagd en kind’, van de renaissanceschilder Giambasttista Cima da Conegliano (1460-1517) die hier geboren is, het bekijken waard. Replica’s van belangrijke werken van deze beroemde schilder hangen in het museum vlak achter de kerk. Vanaf de Piazza Cima loopt een smal voetpad heuvelopwaarts naar het middeleeuwse Castelvecchio met zijn tuin. Vanaf de top heb je een schitterend panorama over de omliggende heuvels.

Tip: bezoek het wijnstadje in juni, want dan vindt het beroemde festival ‘Dama Castellana’ plaats. In een historisch damspel spelen verschillende wijken tegen elkaar. Gehuld in historische kostuums herdenkt men de overwinning van Conegliano tegen Treviso in 1241.

Direct, wanneer we de stad verlaten, verwijzen borden ons naar de prachtige Strada del Vino. De weg baant zich door het wonderschone landschap en oude dorpen. Hoe vaak we hier ook al gereden hebben, het blijft ons iedere keer weer verrassen hoe mooi het hier is. Gelegen aan deze oudste wijnroute van Italië ligt een ander verborgen geheim, een gehucht dat omringd wordt door een indrukwekkend berglandschap met rivieren en dichte bossen.

Cison di Valmarino

Cison di Valmarino staat op de lijst van I borghi più belli d’Italia en ligt in het noordelijke deel van de regio Veneto. Het dorp is klein, maar doordrongen van charme en heeft een middeleeuwse uitstraling. Cison heeft een prachtig kasteel dat bekend staat als Castelbrando en wordt doorkruist door de beroemde ‘vie dell’Acqua’.  Bij een van de trattoria’s op het centrale plein strijken wij neer voor lokale delicatessen. In de fraai aangelegde tuin vol bloemenpracht proeven we wat vleeswaren die beroemd zijn in dit gebied in combinatie met een lokale wijn.

Revine Lago

De route brengt ons verder tussen glooiende wijngaarden naar een van de kleine meren die de streek rijk is, Revine Lago. De geschiedenis van dit kleine meer gaat ver terug, want een oude nederzetting, een Palafitticolo-dorp (Prehistoriche paalwoningen), dateert uit de bronstijd. In het museum krijg je een goed beeld hoe deze oude beschaving heeft geleefd.

Het historisch centrum van het dorp aan het meer met dezelfde naam ligt op de zuidelijke uitlopers van de Venetiaanse Vooralpen. Gerestaureerde middeleeuws stenen huizen sieren de straatjes. Een wandeling is snel gemaakt in het kleine plaatsje. Op een strandje aan de rand van het dorp liggen mensen te genieten van hun vrije tijd en het meer geeft waterpret tijdens warme zomerdagen.

Grotta del Calieron

Onze eindbestemming van deze prachtige route ligt verderop en hoger in de bergen, bij het plaatsje Fregona. Tussen de rotsachtige kloven bevindt zich de Grotta del Calieron, die ontstaan zijn door de voortdurende erosie van de rivier Caglieron en het uitgraven van het zachte steen door mensenhanden. Sinds 1500 riskeerden mannen hun leven in deze duistere wereld, tussen steile wanden, ijsstalactieten en donderende watervallen. Tegenwoordig kun je er rondwandelen en genieten van de prachtige bergnatuur. De rondwandeling in de grotten en over de houten bruggen is een fantastische afsluiting van deze afwisselende dagtrip.

Ben je op zoek naar prachtige landschappen, pittoreske stadjes en dorpen ver weg van de gebaande paden, dan is deze route langs enkele verborgen geheimen van de regio Veneto een aangename verrassing.

Huurauto

Een huurauto nodig in Italië? Boek snel en gemakkelijk via Discovercars.com. Zoek, vergelijk en bespaar tot 70%.

3 reacties op “Verborgen geheimen van Veneto

  1. Nu ik voor het eerst in Italië op vakantie was, doet jullie verhaal mij verlangen.

  2. RIta COkelaere

    Hartelijk dank om dit te delen met ons.
    Non vedo l’ora di andarci.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.