Calabrië

Bezoek Tropea, parel van de Tyrreense Zee

Uitzicht op de kerk en strand en zee van Tropea

Tropea verwelkomt iedere bezoeker met de contouren van het Heiligdom Santa Maria dell’Isola. Deze blikvanger is gebouwd bovenop een rots tegenover de oude stad die al eeuwenlang weerspiegelt in het helderblauwe water van de Tyrreense Zee. Het schilderachtige kustplaatsje ligt in het hart van de Costa degli Dei, oftewel de ‘Kust van de Goden’ en is een van de mooiste plaatsen in de regio Calabrië.

Wie denkt te geloven dat Tropea alleen zomers een interessante Italiaanse bestemming is, heeft het mis. Vooral in het voor- en najaar is het Calabrische stadje aantrekkelijk voor een bezoek, wanneer de Mediterrane zon de straatjes, de zee en de natuur opwarmen.

Parel van de Tyrreense Zee

De ‘parel van de Tyrreense Zee’ lijkt te versmelten met de steile witte klif waarop de oude stad is gebouwd. Vanaf grote hoogte kijkt Tropea uit over het witte strand en diepblauwe zee. Het historisch centrum is levendig en kleurrijk zoals vele Zuid-Italiaanse plaatsen zijn. De beste manier om het centro storico te verkennen is een wandeling te maken door de mooie straten en je hoofd rond te laten draaien op prachtige pleinen.

Tropea Calabria

Geschiedenis van Tropea

Tropea heeft een zeer oude oorsprong en iedereen zal begrijpen dat het stadje door de eeuwen heen vaak de aandacht trok van Tyrreense volkeren vanwege zijn hoge positie aan zee. Het stadje is getuige geweest van de opkomst en ondergang van het oude Griekse en Romeinse gezag. De geschiedenis is doorweven met die van de Griekse mythologie en volgens een legende zou Hercules Tropea uitgeroepen hebben tot een van zijn havens. 

De invloedssfeer van de Byzantijnse overheersing is terug te zien in de machtige vestingmuur, gebouwd ter bescherming tegen aanvallen van de Goten en later de Saracenen. Tijdens de Arabische overheersing werd de Toren van het kasteel gebouwd en onder de Noormannen ontwikkelde Tropea zich steeds verder uit en werd het een belangrijk bisdom. Twee grote aardbevingen in 1783 en 1905 hebben na een wederopbouw van het centrum het stadsgezicht veranderd.

Historisch centrum

Het historisch centrum ligt ongeveer 70 meter boven zeeniveau en bestaat uit een wirwar van smalle geplaveide straatjes en wordt verfraaid met nobele palazzo’s en karakteristieke kerken. Bijzonder charmant zijn de paleizen gebouwd tussen de 16e en 17e eeuw. Adellijke familiewapens en mooie balkons met uitzicht op zee zijn nog steeds zichtbaar. De slagader is de Corso Vittorio Emanuele met winkels, koffiebars en waar vaak een ontspannen avondwandeling, oftewel de passeggiata, plaatsvindt. Laat je verrassen door de prachtige panorama’s die tussen de gebouwen te zien zijn.

De kathedraal van Tropea is een prachtig voorbeeld van Normandische architectuur die rond 1100 werd gebouwd bovenop de overblijfselen van een Byzantijnse begraafplaats. Door de eeuwen heen heeft het heiligdom vele veranderingen ondergaan als gevolg van aardbevingen. Bewonder de gotische portalen en ga vervolgens naar binnen om verschillende kunstwerken te bewonderen. Het herbergt de Zwarte Crucifix uit de 16e eeuw.

Heiligdom van Santa Maria dell’Isola

De hoofdstraat eindigt bij de Largo Migliarese waarvan je een spectaculair en eindeloos uitzicht hebt over de zee en de Eolische Eilanden. Rechts bevindt zich de haven en links een van de iconen van Tropea, het Heiligdom van Santa Maria dell’Isola. Het is misschien wel een van de meest gefotografeerde monumenten van Calabrië. Dit godshuis was ooit een benedictijnenklooster en torent uit op het voorgebergte en wordt omgeven door strand en een transparante zee. Het uiterlijk van het gebouw zoals wij het vandaag de dag kennen is het resultaat van een renovatie na de aardbeving van 1905.

Waarschijnlijk is het heiligdom tussen de 6e en 9e eeuw gebouwd en waren het de Benedictijnen die het overnamen van Basiliaanse monniken. De oorsprong is verbonden met een gebeurtenis die tijdens de Byzantijnse Beeldenstorm plaatsvond. Op wonderbaarlijke wijze spoelde vanuit het Oosten hier een beeld van de Madonna aan op de stranden van Tropea. Volgens een legende wilde het ontsnappen aan de vernietiging van de heilige beelden. Op raadselachtige wijze is het houten Mariabeeld verdwenen, maar kijkt het godshuis nog steeds uit over dezelfde plek waar het beeld was aangespoeld. Betoverend is de vurige zonsondergang wanneer de zon achter het heiligdom verdwijnt en door de kraters van de Stromboli lijkt te worden verzwolgen.

Het visitekaartje van Tropea zijn de prachtige witte stranden. Zoals gezegd maakt het stadje deel uit van de Costa degli Dei, ook wel Costa Bella genoemd, en bestaat uit een 55 km lange kustlijn met stranden, rotsen en grotten. Dankzij de ligging en de schoonheid is het Rotonda-strand vanzelfsprekend om te genieten van het warme zeewater, maar is het strand van Linguata of het Cannonestrand ook een uitstekende keuze.

Capo Vaticano

Wij hebben volop genoten van Capo Vaticano, waarvan de stranden tot de mooiste van Italië worden beschouwd. Deze kaap van 7 km lang en ruim 120 meter hoog ligt ongeveer 10 km van Tropea verwijderd. De natuur is er wonderschoon met stranden en baaien omgeven door rotsformaties. Ondiep en kristalhelder is het Grotticelle-strand en de baai van Riace. Wandelingen kunnen er gemaakt worden naar de vuurtoren met sprakeloze uitzichten.

Rode uien van Tropea

Tropea staat bekend om zijn rode uien. De zoete smaak is uniek en wordt in de directe omgeving verbouwd. Het is een van de specialiteiten van de regio. Intense smaken van Calabrië zijn ook te proeven in gegrilde zwaardvis en tonijn. Vleesgerechten zijn vaak bereid van geiten-, zwijn- en varkensvlees. Ze worden op smaak gebracht met kruiden, chili, knoflook en natuurlijk olijfolie. In de omringde bergen worden kazen gemaakt. Heerlijk is de pecorino di Monte Poro. Spoel al dit lekkers weg met een lokale wijn en vanzelfsprekend is de Tartufo di Pizzo de juiste keuze voor een dessert.

Tropea en zijn kustlijn is een fantastische bestemming en een goede uitvalsbasis om de regio Calabrië beter te leren kennen. Een hoogtepunt voor ons was een bootreis naar de Eolische eilanden. De dagtocht bestond uit een bezoek aan drie eilanden. Tijdens onze terugtocht naar de haven van Tropea werden we vergezeld door een groep dolfijnen die kilometerslang met ons meezwom. Deze onvergetelijke gebeurtenis en de prachtige indrukken van Calabrië zal iedereen doen inspireren.

Activiteiten in en vanuit Tropea direct te boeken

Booking.com

4 reacties op “Bezoek Tropea, parel van de Tyrreense Zee

  1. Karel Phlips

    Prachtige beschrijving!

  2. Ton hassing.

    Wonderful thanks you for this Nice story 👌👌👌

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.