Puglia

Het witgekalkte dorp Locorotondo

uitzicht op Locorotondo in Puglia

Locorotondo dankt zijn naam aan zijn ronde stadsplattegrond. Het witgekalkte dorp is boven op een heuvel gebouwd en kijkt uit over het omringde Itriadal, een prachtige streek in de regio Puglia. Het liefelijke dorp met zijn wirwar van witte straatjes behoort tot de ‘Borghi più belli d’Italia’, oftewel de mooiste dorpen van Italië. Naast zijn charmante uitstraling staat het dorp ook bekend om zijn mousserende wijn. Maak kennis met Locorotondo.

Strada dei Trulli

Midden in het hart van de prachtige streek Valle d’Itria kan Locorotondo geen mooiere omgeving wensen. Alleen al de autorit naar het plaatsje is werkelijk adembenemend mooi. De beroemde Strada dei Trulli (SS172) verbindt onder ander Alberobello met Locorotondo en Martina Franca en is al een bezienswaardigheid op zich.

Trulli-huizen

Het landschap waar we doorheen rijden is een mozaïek van wijn- en olijfgaarden. De ene keer prominent aanwezig en de ander keer staan, verscholen tussen een dikke laag mediterrane vegetatie, trulli-huizen. Dit is het gebied met de grootste concentratie van deze mysterieuze architectuur waar de regio Puglia mede bekend om staat. Met behulp van een oude stapeltechniek worden ze met kalksteen opgebouwd. De daken zijn meestal kegelvormig en sommige zijn voorzien van mythische symbolen. De ‘hoofdstad’ van de trulli is Alberobello en staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Locorotondo Puglia

Historisch centrum van Locorotondo

Gebouwd op een top van een heuvel is Locorotondo een blikvanger in de omgeving. Een verzameling van witgekalkte huisjes kijkt neer op het omringende landschap. Het plaatsje zelf is de belangrijkste bezienswaardigheid. Tijdens onze wandeling volgen we de wit geplaveide straatjes van het historisch centrum. Locorotondo werd gesticht rond het jaar 1000 en had oorspronkelijk de naam Casale San Giorgio, dat later de naam Luogorotondo kreeg, afgeleid van het Latijnse Locus Rotudus, als gevolg van zijn groei en karakteristieke ronde vorm. De ronde stadsplattegrond volgt de contouren van de heuvel en wordt omsloten door muren.

Het witgekalkte doolhof van nauwe straatjes wordt onderbroken door fraaie kerken en pleintjes. Kenmerkend zijn de hoge huizen met mooie gevels waarvan sommige prachtig versierde balkons hebben, andere eenvoudig zijn of opvallen door hun typische schuine daken. Een wandeling door het centro storico is een stap terug in de tijd.

De geur van wapperend wasgoed en fleurige bloemen vullen het centrum van dit slaperig dorp dat een groot contrast is met zijn naburige plaatsen Ostuni en Alberobello. Er zijn nauwelijks souvenirwinkels te vinden en mede daarom voelt het plaatsje zo authentiek, uniek en charmant. De huizen zijn goed onderhouden en de inwoners trakteren zomers bezoekers op bloemversierde straten die ’s winters plaatsmaken voor een grote kerstversiering.

Bloempotten staan op stenen buitentrappen en kleurrijke bloemen sieren smeedijzeren balkons. De belangrijkste kerk is Chiesa Matrice di San Giorgio. Naast enkele andere kerken is de romaanse Chiesa della Madonna della Greca zeker een bezoek waard.

Kwaliteitsproducten van Locorotondo

De panoramische ligging van Locorotondo biedt een spectaculair uitzicht over het omringende grondgebied waar uitstekende kwaliteitsproducten worden geproduceerd. De mousserende witte wijn Locorotondo DOP is daar de bekendste van. Het is dus een uitgelezen kans om de lokale wijn hier te proeven. De wijn wordt gemaakt volgens de methode champeonoise waarbij Verdeca-, Bianco d’Alessano- en Fianodruiven worden gemengd. De mousserende wijn is fris, licht en droog. Ideaal is het bij een voorgerecht en uitstekend bij vis en schaaldieren.

Wie rondwandelt door Locorotondo gelooft meteen dat het dorp tot de mooiste van Italië wordt gerekend. De authentieke en rustige sfeer maakt het tot een onvergetelijke herinnering tijdens een bezoek aan de zongebleekte hak van Italië.

4 reacties op “Het witgekalkte dorp Locorotondo

  1. Riet Scheepen

    Was weer genieten! Fijn weekend!

  2. Locorotondo, we hebben deze plek twee keren bezocht, een dorpsfeest meegemaakt, ook een begrafenis, ook rustige momenten ingelast op een bank in het parkje met wondermooi uitzicht op de dal. En, deze tip ga ik niet verklappen, een familie ontdekt, vader met drie zonen die op maat gemaakte kostuums maken, perfect gesneden en pasvorm, Italiaanse topkwaliteit aan een prijs….héhé. Ik ken één winkel in Vlaanderen en één winkel in Maastricht die deze kostuums verkopen. Oh ja, Martina Franca zeker en vast bezoeken, alle stadjes en dorpjes zijn schitterend mooi. Ostuni en Alberobello zijn toeristisch….Lecce is m..i. wat overroepen,,,,Maar er zijn zovele mooie plekken in Puglia, van bovenkant tot beneden. Laat je verrassen, spring in je auto, en ontdek la bella Puglia. Ciao. Ah ja, compliment voor de publicatie en schrijver van het artikel, het voelde alsof ik terug in Puglia was. Top ! Tenslotte, we hebben ons hart verloren aan Italië, als er nog vragen zijn….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.