Calabrië

Calabrië

Calabrië, Scilla

De regio Calabrië ligt gelegen in de teen van de Italiaanse laars. Het is een betoverende en mysterieuze streek met een eindeloze ongerepte kustlijn, gelegen aan de azuurblauwe Ionische en Tyrreense Zee. Calabrië is een charmante mix van bergen en een prachtige kustlijn bezaaid met Griekse ruïnes en mooie heuvelsteden. De ongerepte regio roept om ontdekt te worden.

Op het moment dat je Calabrië binnenrijdt lijkt het of alles om je heen vertraagt. Je gaat terug naar een eenvoudige manier van leven, waar genot voorrang heeft op tijd.

We zijn meteen geboeid wanneer we vanuit het noorden door Parco Nazionale del Pollino en vervolgens door het beboste plateau van Parco Nazionale della Silla rijden. We rijden door een ruig berglandschap richting Ricadi, een plaats gelegen op enkele kilometers van Tropea in de provincie Vibo Valentia. De schoonheid van de wilde en mysterieuze natuur is werkelijk prachtig. Onze nieuwe locatie Villa Bella Vista maakt haar naam helemaal waar. Gelegen aan de Costa degli Dei, de kust van de Goden, hebben we uitzicht op de Tyrreense Zee. Op steenworp afstand liggen schitterende stranden en kleine baaien met kristalhelder water.

Op het moment dat je Calabrië binnenrijdt lijkt het of alles om je heen vertraagt. Je gaat terug naar een eenvoudige manier van leven, waar genot voorrang heeft op tijd. Ontspannend achteroverleunend op een bankje, met een af en toe een nipje nemend van een cappuccino, voel je de warmte van de zon je lichaam doen ontspannen. Kijkend naar de golven en de zilte zeelucht inhalerend kom je hier helemaal tot rust.

@goingmattos Calabrië Gerace
@goingmattos Calabrië Gerace 2
@giuseppe_vottari Gerace Calabrië
@dea.foto.2.0 Pizzo Calabrië
@mimmolarox Calabrië
@sofreccia Tropea Calabrië
@roberta_gallipoli Scilla Calabrië
@annaruggeri_ Tropea Calabrië 3
@simonjack92 Tropea Calabrië
@giulia.savasta Tropea Calabrië
@annaruggeri_-Tropea-Calabrie-5
@annaruggeri_-Tropea-Calabrie-2
previous arrow
next arrow

In tegenstelling tot andere populaire Italiaanse vakantiebestemmingen, laten veel toeristen Calabrië links liggen. Daarentegen wordt de zuidelijke regio tijdens de zomermaanden maar al te graag bezocht door de Italianen zelf. Dat is niet zo verwonderlijk, want het weer is er aangenaam en de combinatie van mooie stranden en duizenden jaren van geschiedenis en cultuur, maakt het een toplocatie. De regio zit vol met verhalen over veroveringen en kruistochten. Byzantijnse en Griekse invloeden zijn duidelijk terug te vinden in de architectuur van kerken, middeleeuwse kastelen en kloosters.

Wat dacht je van de gastronomie in Calabrië? Het eten varieert per gemeente en de gerechten gaan terug naar oude culinaire tradities en het veelvuldige gebruik van peperoncino. De rustieke keuken onderscheidt zich door zelfgemaakte worst, vers geplukte paddenstoelen, sterke kazen en robuuste wijnen. De salsiccia (worst) en soppressata (een soort salami) zijn heerlijk. De rode uien van Tropea zijn beroemd en staan bekend om de aroma en volle smaak. Voor een dolce loop je je neus achterna door een van de geplaveide straatjes en prikkel je je smaakpupillen met seizoensgebonden zoetigheden.

Tijdens de Griekse overheersing, in de 5e en 6e eeuw voor Chr., heette Calabrië ‘Enotria’ of ‘land van wijn’. Deze naam werd later uitgebreid tot een groot deel van het Italiaanse schiereiland. Na de Grieken kwamen de Romeinen en noemden dit gebied ‘Magna Grecia’, oftewel Groot-Griekenland. Griekse kolonisten kozen voor de kustgebieden van Zuid-Italië in verband met de vruchtbare grond en de geografische ligging, die ideaal was voor de handel tussen de Griekse, Etruskische en Fenicische beschaving. Vandaag de dag is Reggio Calabria de thuisbasis van een van de belangrijkste archeologische musea van Italië. Het Nationaal Archeologisch Museum van Magna Grecia is compleet gewijd aan het oude Griekenland. Hier zijn de beroemde 2500 jaar oude levensgrote bronzen standbeelden van Riace, Griekse krijgers, te bewonderen.

Walkerssk via Pixabay Scilla Calabrië (2)
@dasquiphotography Chianalea Scilla Calabrië
@carmen.limberg Calabrië Scilla Chainalea
@fedesalvia9 Scilla Calabrië
@carmen.limberg Tropea Calabrië
@pierlumed Calabrië Scilla Chianalea
@saldrug Gerace Calabrië
@aroundemily Tropea Calabrië
@carlo_audino Calabrië, San Nicola Arcella
@mimmolarox Capo Vaticano Calabrië
@blogsognoitaliano Chianalea – Scilla Calabrië
@travelwithfra Scogli di Riaci Calabrië
previous arrow
next arrow

Calabria is gedurende het hele jaar een aangename plek om door te brengen. In september dalen de temperaturen en verdwijnt de zinderende hitte van de augustusmaand. Langzaam verandert het seizoen in de herfst, maar het blijft warmer dan in het noorden van Italië. De winters zijn zacht en vervolgens schieten tijdens de lente de wilde bloemen weer uit de grond.

Wil je weg van de gebaande paden en ondergedompeld worden in de lokale cultuur dan is Calabrië de juiste bestemming. Natuurliefhebbers kunnen het ongerepte Calabrische achterland verkennen, terwijl zonaanbidders kiezen uit een van de vele charmante stadjes en dorpen gelegen aan een prachtige kustlijn. Geschiedenisliefhebbers zullen geboeid worden door de verscheidenheid van kerken, kastelen en ruïnes in de voormalige wieg van Magna Grecia.

4 reacties op “Calabrië

  1. Hé, ik ontdek een nieuwe lay-out. Lees prettig!

  2. Harry Buursen

    Ziet er veelbelovend uit allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.