Gardameer Lombardije

Gardone Riviera aan het Gardameer

Hotel van Gardone Riviera aan het Gardameer

Op de westoever van het Gardameer ligt Gardone Riviera, een schitterend Lombardisch dorp dat terecht een plaats inneemt op de lijst van de mooiste dorpen van Italië. Gezegend met een uitzonderlijke ligging wordt het dorp omringd door botanische tuinen. Door de geografische ligging tussen steile berghellingen, de heuvels en het diepblauwe water van het meer wordt de westoever gestreeld door een mild klimaat. Opgewarmd en verlicht door de schittering van de zon lijkt de Gardone Riviera wel op een exotische bestemming waar wij al heel wat voetstappen hebben achtergelaten.  

Waar het allemaal begon

Hier aan de Gardone Riviera is waar het ook allemaal begon, het toerisme aan het grootste meer van Italië. Aan het einde van de 19e eeuw beleefde de westoever een gouden eeuw nadat de Oostenrijkse edelman Luigi Wimmer het in 1881 bezocht. Verliefd geworden op de locatie en nadat hij burgemeester werd van het dorp promootte hij het verder in Europa. Luxe hotels werden er gebouwd en in plaats van olijfboomgaarden en citroenplantages werden er mooie parken aangelegd. Het was het milde klimaat die de transformatie van een agrarische omgeving tot een gerenommeerde trekpleister mogelijk maakte. Nog steeds zie je overal palmen, bananenbomen, agaves, eeuwenoude kamferbomen en de kappertjes die bloeien op de muren.

Het Gardameer behoort sindsdien tot een van de populairste bestemmingen van Europa dat ook door veel schrijvers werd bezocht. De charmante schoonheid van de omgeving gaf veel inspiratie. Het zonovergoten landschap met cipressen, wijn- en olijfboomgaarden doet soms meer lijken op een Zuid-Italiaanse bestemming. De Gardone Riviera doet er nog een schepje bovenop, want het staat bekend als een echte botanische tuin waar bijzondere Midden-Europese vegetatie wordt afgewisseld met subtropische. In het Gardone-gebied barst het van de parken, tuinen en historische villa’s. Deze elegante huizen hebben door de geschiedenis heen veel beroemde mensen gehuisvest.

Gardone Riviera Gardameer
Gardone Riviera Gardameer
Gardone Riviera
Gardone Riviera Gardameer

Monumentale villa van Gardone Riviera

De meest bekende monumentale villa aan deze Riviera is Vittoriale degli Italiani waar de excentrieke dichter Gabriele d’Annunzio van 1921 tot aan zijn dood woonde. Tegenwoordig is zijn monumentale huis een museum met kunstwerken, een bibliotheek, een openluchttheater en zijn graf. In feite is het een complex van wonderlijke gebouwen met verrassende vormen op verschillende hoogtes. Ook hier zijn het weer de schitterende tuinen met verschillende kunstwerken en sculpturen die het nationale monument omlijsten.

Botanische tuin van Hruska

Een andere bezienswaardigheid is de botanische tuin van Hruska die optimaal gebruik maakt van het microklimaat. De Oostenrijkse mediamagnaat André Heller kocht deze bestaande tuin aan in de jaren 80 van de vorige eeuw en heeft het verder verfraaid. Tropisch gebladerte geeft schaduw langs de kronkelende paden, terrassen, sculpturen, poelen en watervallen. Er zijn honderden plantensoorten uit alle continenten te bewonderen.

In tegenstelling tot andere plaatsen aan het Gardameer is Gardone Riviera stukken rustiger en zelfs in het hoogseizoen is het er niet vol toeristen. Het is misschien wel een van de meest glamoureuze van het meer. Mensen flaneren over de Lungolago, genieten van het uitzicht en bewonderen de bijzondere architectuur van veel gebouwen, opgetrokken in Art Nouveau- en Art Deco-stijl.

Gardone Riviera Gardameer
Gardone Riviera Gardameer
Gardone Riviera Gardameer
Gardone Riviera Gardameer
Gardone Riviera Gardameer

De Gardone Riviera is een waar genoegen om te genieten van de schone buitenlucht en in de directe omgeving bevinden zich enkele andere unieke plaatsjes met ieder een eigen karakter.

Salò

Zo is Salò voor ons een vaste stop voor een aperitief. Het is een heerlijk stadje gelegen aan een baai en beschut door het bergachtige landschap. De toppen van de Monte San Bartolomeo torenen boven Salò uit en vormen een indrukwekkend decor. Het is het grootste stadje aan de westoever. Aan de langste boulevard van het meer dobberen vissersboten waar er in de namiddag volop geflaneerd wordt. Het is een pareltje die op elke hoek vele schoonheden verbergt. Van de 15e -eeuwse kathedraal tot de geplaveide steegjes van het historisch centrum.

Gargnano en Tremosine

Gargnano is een andere geliefde plaats van ons waar je in alle rust kunt genieten van wat het Gardameer te bieden heeft. Eigenlijk is Gargnano een verzameling van enkele frazione (wijken) die zich mogen prijzen met hun bevoorrechte ligging langs het meer. Wandelingen zijn bijzonder aangenaam en gaan langs olijf- en citroenboomgaarden, maar ook prachtige villa’s en strandjes. Kleurrijke boten liggen langs de kades en restaurants verschuilen zich achter citroenbomen. Maak vanaf hier een spannende autotrip naar het hoger gelegen Tremosine, een onvergetelijk spektakel door de Brasa Schlucht.

De Gardone Riviera heeft een heilzaam effect op je ziel dankzij prachtige uitzichten, architectonische wonderen en de rust die er heerst. Het is een uitstekende uitvalsbasis om te genieten van de vele verrassingen die het meer te bieden heeft.

Booking.com

0 reacties op “Gardone Riviera aan het Gardameer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.