Gardameer Veneto

Malcesine is parel van het Gardameer

Het kasteel van Malcesine aan het Gardameer

Malcesine is een klein Venetiaans stadje ingeklemd tussen het blauw van het Gardameer en de hoge rotswand van de Monte Baldo. Het pittoreske plaatsje bevindt zich aan de noordoostelijke oever van het grootste meer van Italië en is gebouwd rondom het Scalingero kasteel. De architectonische charme van het historisch centrum en de verbluffende vergezichten hebben op ons een grote indruk gemaakt. Malcesine wordt niet voor niets ‘de parel van het meer’ genoemd.

De autorit naar Malcesine is al een traktatie op zich. Het mooie Gardameer charmeert al eeuwenlang mensen uit alle windstreken. Het meer strekt zich uit van de Alpen in het noorden tot aan de zacht glooiende heuvels in het zuiden. Vanwege het milde klimaat is het hier goed vertoeven en wordt de omgeving gekleurd door oleanders, de magnolia, de bougainville en citroenboomgaarden. Palmen bewegen zachtjes mee in de warme zachte bries van het mediterrane klimaat.

Historisch centrum van Malcesine

Als een bewaker van het oude stadje kun je niet om het Scaliger kasteel heen. Het silhouet torent hoog boven Malcesine uit. Geplaveide straatjes kronkelen door het middeleeuws centrum dat wordt omringd door muren.

Malcesine Gardameer

Het dorp heeft zijn oorspronkelijk middeleeuwse uiterlijk behouden en overal staan prachtige historische gebouwen. Aan de Via Capitanato staan de belangrijkste gebouwen, zoals het Palazzo dei Capitano del Lago, gebouwd door de familie Scaliger in de 13e eeuw met een kleine tuin aan de rand van het meer. Op korte afstand bevindt zich de kerk van Santa Maria della Fontana, gebouwd in de 18e eeuw. De kleine charmante haven wordt omringd door kleurrijke gebouwen die neerkijken op dobberede bootjes. Oude straatjes verbinden kleine piazza’s en leiden naar nauwe steegjes.

Scaliger kasteel, het symbool van Malcesine

De wirwar van straatjes is nog mooier te aanschouwen vanaf de toren van het kasteel, het symbool van Malcesine. Samen met het kasteel van Sirmione is het een van de best bewaarde militaire architecturen van de Scaliger-familie die lange tijd heeft geheerst over het gebied. Het dateert uit de 13e eeuw, hoewel de toren ouder is.

Het kleine castello is zeer goed onderhouden en biedt fenomenale uitzichten. De betoverende omgeving wordt verlicht door de schittering van het meer. Binnenin het castello is een kamer gewijd aan de grote dichter Goethe. Er gaat een verhaal dat Goethe in 1786 door de politie werd opgepakt op verdenking van spionage omdat hij vanaf het water het kasteel optekende. Een ander deel van het complex wordt in gebruik genomen door het natuurhistorisch museum. De kers op de taart is toch wel het spectaculaire panorama vanaf het terras omringd door kantelen.

Omgeving

Het omringende landschap zorgt niet alleen voor spectaculaire plaatjes, maar biedt ook de mogelijkheid om te wandelen of te fietsen. Langs de oevers van Malcesine worden allerlei watersporten beoefend en is er geen gebrek aan stranden. Val di Sogno bevelen we maar al te graag aan waar je optimaal kunt genieten van een prachtige natuurlijke omgeving. De nabijgelegen gehuchten Cassone en Navene behoren tot enkele fraaie uithoekjes die een bezoek verdienen.

Kabelbaan van Malcesine

Wie de mediterrane sfeer geproefd heeft of op zoek is naar een bergavontuur maakt gebruik van de kabelbaan die je naar de top van de Monte Baldo brengt. Bijzonder is dat de cabine tijdens de rit 360 graden draait, waardoor het een van de meest spectaculaire kabelbaan ter wereld is. Eenmaal boven stap je in een totaal andere wereld en kun je er zomers prachtige wandelingen maken of ’s winters wintersport beoefenen.

Torri del Benaco

Malcesine is een uitstekende bestemming om de noordoostoever van het meer te verkennen. Zuidelijker en eveneens aan de Veronese oever ligt Torri del Benaco, een elegant plaatsje met een fascinerend historisch centrum. Het centro storico strekt zich uit rond Piazza Calderini. Meestal niet zo druk bezocht, kun je hier ongestoord een wandeling maken langs een prachtige boulevard, een kleurrijk haventje en over de lange hoofdstraat. Ook hier speelt het indrukwekkende fort met kantelen en drie torens een belangrijke rol en huisvest een museum.

Nago-Torbole

Nago-Torbole bestaat uit drie kleine gemeentes en bevindt zich ten noorden van Malcesine, op steenworp afstand van Riva del Garda. Het kleine dorp is het domein van windsurfers vanwege de betrouwbare wind. Het centrum ligt rond Piazza Goethe en tot aan de WO I was hier de grens tussen Italië en Oostenrijk. Een klein douanekantoor uit de tijd van de Oostenrijks-Hongaarse periode is hiervan getuige. Fraai zijn de uitzichten vanaf het uitkijkpunt bij Belvedere.

Bij de een is het Gardameer geliefd, de ander gaat er met een grote boog omheen. Zomers kan het er inderdaad erg druk zijn, maar wie buiten het hoogseizoen het meer bezoekt, zal begrijpen waarom het al eeuwenlang mensen charmeert. Net als Malcesine die iedere bezoeker betovert met zijn kleurrijke huizen en steegjes rond het kasteel.

Booking.com

4 reacties op “Malcesine is parel van het Gardameer

  1. Jan Nijenhof

    Wat een schitterende foto’s!

  2. Marcello d'Azzurro

    Als steeds wederom genoten van jullie tekstuele info als ook van de prachtige foto’s !!
    GRAZIE !! Buone vacanze !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.