Piemonte

Het beeldschone Orta San Giulio

Uitzicht op Orta San Giulio in Piemonte

Een hoogtepunt in de regio Piemonte is het Ortameer met in het bijzonder het beeldschone Orta San Giulio met schitterend historisch en artistiek erfgoed. Doordrenkt met spiritualiteit behoort het tot de ‘I borghi piu belli d’Italia‘, oftewel ‘de mooiste dorpen van Italië’. Orta San Giulio strekt zich uit langs de oever van het meer en is al eeuwenlang een inspiratiebron voor dichters, schrijvers en kunstenaars. Het romantische dorp is tegen de heuvel opgebouwd met charmante middeleeuwse straatjes. Maak kennis met deze tijdloze plek.

Lago d’Orta

Het Ortameer bevindt zich aan de voet van de Mottarone, de berg die het meer scheidt van het populaire Lago Maggiore. Met een lengte van zo’n 15 kilometer en ruim 3 kilometer breed wordt het Lago d’Orta enigszins overschaduwd door het Lago Maggiore, het Comomeer en het Gardameer, de drie beroemde Noord-Italiaanse meren. Omgeven door bossen is het een perfecte bestemming voor een dagtrip of om er een paar dagen te ontspannen, weg van de hectiek van alle dag.

Het eerste moment dat we een glimp opvangen van het Lago d’Orta worden we sprakeloos van de natuurlijke schoonheid. Groene tinten van de vegetatie weerspiegelen in het diepblauwe water waar het kleine Isola San Giulio in lijkt te drijven. In de omringende heuvels liggen wandelenpaden die wandelaars begeleiden door kastanje-, eiken- en berkenbossen.

Orta San Giulio

Piazza Motta

Het is Villa Crespi dat ons als eerste verwelkomt met een Moors uiterlijk voordat we afdalen in de staatjes van het centro storico. Het dorp tuimelt langs de steile beboste heuvel naar beneden en geplaveide straatjes leiden ons naar Piazza Motta, de centrale piazza aan de rand van het meer. Dit plein wordt omgeven door schitterende historische gebouwen, waarvan het met fresco’s versierde renaissancegebouw Palazzo della Comunità meteen in het oog springt. Het stadhuis werd gebouwd in 1582 en bestaat uit een elegante loggia, pilaren en een kleine klokkentoren.

Isola San Giulio

Het is het uitzicht vanaf de piazza over het meer die tot de verbeelding spreekt. Je kunt niet anders dan op een van de bankjes gaan zitten en genieten van het panorama met in de hoofdrol het eiland San Giulio. Met een paar minuten varen bereik je dit juweeltje waarvan de oorsprong in legendes is gehuld.

Een van de verhalen is dat het ooit werd bewoond door slangen en monsters totdat San Giulio in het jaar 390 het meer overstak en hij met zijn stok alle beesten verdreef en er de romaanse Basiliek San Giulio stichtte. Er wordt gezegd dat dit de 100ste kerk is die hij bouwde. De muren zijn fraai versierd met fresco’s en de gebeeldhouwde preekstoel is een bezienswaardigheid. In de crypte bevinden zich de stoffelijke resten van de heilige.

Isola San Giulio staat ook bekend als het ‘eiland van de stilte’ en we volgen de Via Giulino langs het Benedictijnse klooster en fraaie villa’s. Opvallend is de rust en stilte dat bij de stijgers alleen wordt onderbroken door het gekwaak van wat eenden.

Het historisch centrum van Orta San Giulio

Het dorp Orta is een labyrint van kronkelende straatjes tussen hoge aristocratische gebouwen. De combinatie van middeleeuwse huizen en barokke gebouwen is wonderschoon. Onder de monumenten die het architecturale erfgoed verrijken behoort de parochiekerk Santa Maria Assunta, gebouwd in 1485 en herbouwd in de 2de helft van de 18e eeuw. Het heiligdom is bereikbaar door vanaf het centrale plein de geplaveide ‘Motta’ omhoog te nemen.

Langs deze steile straat staan enkele historische gebouwen zoals het Palazzo Gemelli uit de 16e eeuw. Wie het steile pad verder omhoog volgt komt uit bij een van de topbestemmingen van het gebied, de Sacro Monte. De wandeling naar boven is absoluut de moeite waard vanwege de indrukwekkende vergezichten, maar ook om te genieten van de rust en schitterende natuur.

Sacro Monte van Orta San Giulio

Op de beboste heuvel boven Orta San Giulio bevindt zich een van de negen Sacri Monti. Deze bergheiligdommen zijn uniek en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Sacro Monte, heilige berg, van Orta is een van de mooiste en bestaat uit 20 met fresco’s versierde kapellen en 400 terracotta beelden die scènes uit het leven van Sint Franciscus van Assisi uitbeelden. De bergtempels werden in de 15e eeuw gebouwd om pelgrims op een veiligere manier hun vroomheid te laten tonen, in plaats van een gevaarlijke tocht naar Het Heilige Land.

Orta San Giulio is onweerstaanbaar en een perfecte romantische bestemming. Dwaal in een doolhof van kasseien straatjes, breng een bezoek aan het eiland San Giulio en bewonder prachtige uitzichten van een van de mooiste piazza’s. Eet bij een van de vele goede restaurants en betreed het pad van de heilige berg voor bezinning of geniet van stilte en rust omringd door een schitterend landschap. Orta San Giulio is een schatkamer waar kunst, cultuur en natuurlijke schoonheid harmonieus in elkaar overgaan.

0 reacties op “Het beeldschone Orta San Giulio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.