Lombardije

Opmerkelijk mooi Comomeer

Uitzicht op Bellagio aan het Comomeer

De grootste meren van Italië bevinden zich in of in de directe nabijheid van de Italiaanse Alpen. Het Comomeer is misschien wel de mooiste, maar zeker de meest romantische van de drie belangrijkste meren. Gelegen in de regio Lombardije, na het Gardameer en het Lago Maggiore, is het Comomeer het 3de grootste meer.

Aan de 170 km lange oever kijken 36 steden en dorpen uit over het diepblauwe meer dat ook wel bekend is onder de naam Lario, zoals de Romeinen het noemden. Tijdens het Romeinse Rijk was het al een populaire bestemming dat tot op de dag van vandaag veel bezoekers trekt, vanwege de vele historische villa’s, prachtige tuinen, karakteristieke dorpen en natuurschoon.

Het meer met de vorm van een omgekeerde Y biedt veel mogelijkheden. We zetten enkele hoogtepunten op een rij.

Como

Como, de stad die zijn naam geeft aan het meer, bevindt zich aan de zuidwestelijke oever en praktisch op de grens met Zwitserland. Met zijn waardevolle monumenten is het een goed startpunt om het meer te verkennen. Er is geen betere manier om van een weids panorama te genieten door de kabelbaan te nemen die Como met Brunate verbindt. Boven op de top ontvouwt zich een prachtig uitzicht over het meer en het omringende landschap.

Comomeer

Het stadscentrum beschikt over elegante pleinen en mooie straten. De kathedraal van Como wordt beschouwd als een van de mooiste van Noord-Italië en werd in 1740 voltooid. Naast de Duomo zijn de Tempio di Volta, de basiliek van San Fedele, de basiliek van Sant’abbondio, Villa Olmo, Casa del Fascio en het kasteel van Baradello aan te bevelen.

Cernobbio

Cernobbio met erachter de berg Bisbino, weerspiegelt in het diepblauwe water en kan zich haast geen mooiere locatie wensen aan de westelijke oever. Beroemd is Cernobbio vanwege Villa d’Este, een van de grootste hotels aan het water. Ooit gebouwd in 1568 als zomerresidentie van de kardinaal van Como, werd het in 1873 een prestigieus hotel dat nog steeds veel beroemdheden ontvangt. Het hoogtepunt is de tuin aan het water, gedomineerd door een eik van meer dan 500 jaar oud, maar zelfs het interieur stelt niet teleur.

Een andere schitterende villa is Villa Erba, gebouwd in de 16e eeuw als vrouwenklooster en werd in de 19e eeuw gerestaureerd en aangepast aan de smaak van die tijd. Tot slot is er nog Villa Bernasconi en is de kerk San Vincenzo het vermelden waard. Wie de top bereikt van de Monte Bisbino wordt getrakteerd op schitterende uitzichten. Trekkingsliefhebbers betreden hier het beroemde Monti Lariani pad dat zich 125 km uitstrekt tot aan het noordelijkste puntje van het meer. 

Lenno

Lenno ligt aan de westelijke oever. Om precies te zijn aan de prachtige Golfo di Venere. Hier bevindt zich de wereldberoemde Villa Balbianello die onder andere als decor diende in de films Casino Royal en Star Wars Episode II. De okergele villa ligt op de punt van een landtong en wordt omringd door veel groen. Het uit de rotsen gehouwen haventje verwelkomt bezoekers die aankomen vanaf het meer. De omgeving leent zich goed voor een wandeling. Een makkelijk voetpad van ongeveer 10 km begint hier en staat bekend als de Greenway del Lago di Como. Laat je verwonderen door fraaie uitzichten over het meer, de dorpen en de tuinen.

Tremezzo

Een van de meest fascinerende oevers is die van Tremezzo, een dorp vermeld op de lijst van ‘I Borghi più belli d’Italia’, oftewel de mooiste dorpen van Italië. Opvallend is de groene vegetatie die het dorp lijkt te omarmen. Hier begon men in de 18e eeuw met de aanleg van de eerste parken in ‘Italiaanse stijl’ met een collectie van exotische planten van over de hele wereld. Tussen oude olijf- en citroenbomen wuiven palmbomen zachtjes in de wind en geven azalea’s, camelia’s en hortensia’s kleur aan de omgeving.  

Wie de promenade langs het meer volgt zal de beroemde Villa Carlotta uit de 18e eeuw tegenkomen. De naam is afgeleid van de gelijknamige prinses. Zij kreeg het cadeau van haar moeder Marianna van Pruisen ter gelegenheid van haar huwelijk. Ondanks de grootsheid van het indrukwekkende gebouw, kan het ook sober en elegant worden beschouwd. Het huisvest nu een museum met een buitengewone kunstcollectie. Het grandioze park rondom de villa staat bekend om de kleurrijke voorjaarsbloei van ongeveer 150 soorten azalea’s en trekt jaarlijks veel bezoekers.

Grand Hotel Tremezzo is een ander opmerkelijk monument en is meer dan 100 jaar oud.

Bellagio

Het Charmante plaatsje Bellagio staat bekend om zijn betoverende ligging en het karakteristieke historisch centrum. Ook wel de ‘parel van het Comomeer’ genoemd bevindt het zich tussen de twee takken van het meer en is ontstaan uit een oude Romeinse nederzetting. Het centrum werd versterkt in de Lombardische periode met dikke muren. Onder verschillende machtige en adellijke families uit de geschiedenis werd Bellagio verrijkt met indrukwekkende statige villa’s.

Het oudste gedeelte van Bellagio wordt ook wel ‘Il Borgo’ genoemd en beslaat het gebied aan het einde van het voorgebergte. De straten die voor een groot gedeelte bestaan uit trappen worden geflankeerd door kleurrijke winkels, uitstekende restaurants, cafés en pleinen.

Voor een mooi panoramisch punt moet je bij Punta Spartivento zijn. Villa Melzi en het park van Villa Serbelloni zijn andere mooie bestemmingen. Vanaf de aanlegsteigers vertrekken tal van veerdiensten die de andere plaatsen aan het meer goed met elkaar verbinden.

Varenna

Het kleurrijke dorp Varenna is een ander hoogtepunt van het Comomeer en ligt genesteld op een voorgebergte langs de oostelijke oever. Gekleurde huizen, pittoreske steegjes, karakteristieke trappen, oude kerken en mooi pleinen maken het oude vissersdorp tot een plaats van grote charme.

Een must is een bezoek aan Villa Monastero en Villa Cipressi met beide prachtige tuinen. Het kasteel Vezio biedt indrukwekkende uitzichten en de kerk van San Giorgio bewaard kostbare fresco’s en schilderijen uit de 14e en 16e eeuw.  

Menaggio

Aan de andere kan van Varenna ligt Menaggio dat naast het stadje Como een van de meest bezochte steden van het meer is. Sinds de eerste helft van de 19e eeuw werden hier al grotere hotels gebouwd, maar de oorsprong is veel ouder en gaat terug naar de Romeinse periode. Piazza Garibaldi is samen met de aangrenzende Via Calvi het kloppend hart.

Het bovenste deel van Menaggio wordt gedomineerd door het kasteel, een complex dat dateert uit de 10e eeuw. In het plaatsje zelf staan verschillende kerken die het historisch centrum verrijken. Mis zeker niet Villa Mylius Vigoni verrijkt met een schitterende Engelse tuin.

Bellano

Ten oosten van de noordelijke tak van het meer bevindt zich Bellano, een klein stadje dat minder bekend is bij veel bezoekers aan het meer en daarom minder druk wordt bezocht. De meest bekende trekpleister is de Orrido di Bellano, een waterval gelegen in een oude kloof en gevormd door erosie. Via een verankerde loopbrug kun je het natuurspektakel bewonderen.

Lecco

Zo rustig als Lecco er nu bij ligt, zo onrustig is zijn geschiedenis. Eerst waren het de Romeinen die over Lecco en omgeving heersten, daarna zwaaiden de Longobarden en de Franken de scepter. Het was Azzone Visconti die een einde maakte aan de vele oorlogen en er een grote muur en de beroemde brug bouwde. Naast de Azzone Visconti-brug met zijn bogen zijn Piazza XX Septembre, het oude Piazza del Mercato en de basiliek van San Nicolo een bezoek waard. 

Welke bestemming voeg jij nog toe aan deze lijst?

4 reacties op “Opmerkelijk mooi Comomeer

  1. Devolder Frederik

    Nice place to be beautiful pictures

  2. Marcello d'Azzurro

    Wederom DANK, mille grazie, voor deze mooie reportage ! Ik heb al best wat herinneringen liggen daar, maar juist dáárom zo fijn het hier weer te zien en erover te lezen !
    Buon weekend, ciao da Marcello

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.