Le Marche

Grottammare, een parel aan de Adriatische Zee

Panorama over Grottammare en de Adriatische zee in de regio Le Marche

In Le Marche zijn veel mooie plekken te ontdekken en deze Italiaanse regio vertegenwoordigt een schat aan goed bewaarde dorpen. Ze combineren hun waardevolle monumenten met culturele en gastronomische tradities die eeuwenlang diepgeworteld zijn en nog steeds wordt doorgegeven aan toekomstige generaties. De dorpen liggen in een tijdloos landschap, tussen glooiende heuvels, aan zee of dichtbij de toppen van de Apennijnen. Grottammare is een van deze dorpen, waarvan de historische kern terecht gedefinieerd wordt als ‘I borghi più belli d’Italia’, oftewel de mooiste dorpen van Italië. En met trots, als ambassadeur van deze organisatie, laten we jullie graag kennis maken met Grottammare Alta, een parel aan de Adriatische Zee.  

Riviera delle Palme

Samen met de badplaatsen San Benedetto del Tronto en Cupra Marittima maakt Grottammare deel uit van de zogeheten Riviera delle Palme, een kuststrook in het zuidelijk deel van de regio. Vanwege een mediterraan klimaat gedijen hier palm- en sinaasappelbomen uiterst goed en wisselen zich af langs een fraaie promenade. Al meer dan 22 jaar is deze kuststrook met zijn brede schone stranden en zeewater bekroond met de ‘Blauwe vlag’. Als een magneet trekt het zomers veel bezoekers, maar ook is het er aangenaam in de lente en herfst, wanneer het landschap gekleurd is met betoverende kleuren.   

Grottammare Alta

Tussen de frisse zeelucht en oranjebloesem bevindt zich nog een ontdekking dat net boven de badplaats op een verhoogde positie ligt, namelijk Grottammare Alta. Het middeleeuwse dorp is gebouwd op een heuvel en bewaart enkele kostbare historische getuigenissen. Vanaf hier kun je genieten van een fascinerend uitzicht op een turquoise Adriatische Zee.  

Grottammare Le Marche

Het historisch centrum van Grottammare

Piazza Peretti vormt het kloppend hart en wordt begrensd door de mooiste en belangrijkste gebouwen van het plaatsje. Hier vind je onder andere Teatro dell’Arancio, de Altana dell’Orologio, de kerk van San Giovanni Battista die het Sixtijnse Museum herberg, de elegante Loggia en het Belvedere. De kerk werd gebouwd in de 9e eeuw, maar is daarna herhaaldelijke keren gerenoveerd en uitgebreid. Het eindresultaat dateert uit de 19e eeuw. Het plein geeft toegang tot een openbaar balkon waar zich een uitzonderlijk panorama ontvouwt over de kustlijn.

Verscheidene keren hebben we Grottammare bezocht en bewonderd. De zorgvuldige restauratie heeft de oorspronkelijke schoonheid van het historisch centrum teruggebracht naar hoe het er ooit heeft uitgezien. Ieder hoekje en straatje vertelt de lange en rijke geschiedenis. Verschillende restaurants serveren uitstekende lokale gerechten. Natuurlijk door de ligging aan zee zijn verse vis en zeevruchten veelvuldig aanwezig op de kaart. Aanrader is een visstoofpot die in het lokale dialect brodetto alla Sambenedettese of lu vrudètte wordt genoemd. Proef zeker eens een focacciabrood dat bekend staat als chichiripieno.

Grottammare Le Marche
Grottammare Le Marche

Niet te missen is de ronde toren dat deel uitmaakt van de oude verdedigingsmuren met kantelen. Het verdedigingswerk dateert uit de 9e eeuw, maar werd versterkt in de 16e eeuw toen de kust het doelwit was van aanvallen door piraten. De smalle straatjes naar boven brengen je naar de ruïnes van het kasteel van Grottammare.

In de omgeving staan veel oude villa’s en talrijke religieuze gebouwen, waaronder de prachtige kerk Sant’Agostino, gebouwd in de 16e eeuw en verrijkt met waardevolle werken van Italiaanse kunstenaars.

Grottammare Le Marche
Grottammare Le Marche
Grottammare Le Marche
Grottammare Le Marche
Grottammare Le Marche

Omgeving van Grottammare

Wie al het moois gezien heeft doet er goed aan om het achterland te verkennen. Grottammare wordt omarmd door een gevarieerd en schitterend landschap. Nog steeds staan we iedere keer verbaasd over de vele schoonheden die de regio bezit. Dankzij een gunstige geografische ligging in Midden-Italië, is het grondgebied voornamelijk heuvel- en bergachtig en wordt onderbroken door eindeloze valleien. De ‘Groene long’ bestaat uit diverse parken waarvan het Sibillini-gebergte misschien wel de bekendste is. De regio wordt gekenmerkt door een opeenvolging van kleine middeleeuwse dorpen. Glorieuze kunststeden waar lekker eten, goede wijnen, geschiedenis en cultuur nauw met elkaar verweven zijn. Het is een streek die rustig en authentiek aanvoelt en waar de levensstijl ontspannen is.

Grottammare Le Marche

Kortom Grottammare is een perfecte bestemming voor een complete vakantie, van wandelen in de natuur tot culturele en culinaire ontdekkingen verspreid over een zonnige heuvel tot aan zee met schone brede stranden.  

1 reactie op “Grottammare, een parel aan de Adriatische Zee

  1. Wij zijn al 2x een week in Grottammare geweest in de 2e helft van september. Daarna sluiten er al veel horecazaken, dus veel later moet je niet gaan.
    Een heerlijke plek om vakantie te vieren, met inderdaad ook nog een prachtig achterland. Bezoek zeker ook Offida en Ripatransone voor spectaculaire uitzichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.