Piemonte Roadtrip

Piemonte, een reis tussen heilige paden en Walserhuizen

Het stadje Varallo in Piemonte

De regio Piemonte wordt gedomineerd door imposante bergmassieven. In deze Noord-Italiaanse regio maakten we een reis door diepe dalen en hooggelegen dorpen met op de achtergrond de onbetwiste Piemontese koninginnen, de Alpen. Startend bij het schilderachtige Lago d’Orta reizen we via Varallo, met het UNESCO-Werelderfgoed Sacro Monte, door naar het pittoreske Alagna Valsesia bekend om zijn Walser-architectuur.

Pella

We bevinden ons in een schitterend ansichtkaartlandschap van de regio Piemonte. Vanaf de oever van het dorp Pella kijken we uit over het romantische Lago d’Orta. Midden in het meer lijkt het eiland Isola San Giulio te zweven boven het blauwe water. Wolkenvelden weerspiegelen in het meer en achter ons, hoog bovenop een berg torent de Santuario della Madonna del Sasso uit en lijkt het net of het de hemel probeert te raken. Het heiligdom dateert uit 1730 – 1748 en is via een steile kronkelige weg te bereiken.

Pella is een slaperig dorp en ideaal om te onthaasten. Voor we aan onze bergroute starten maken we een korte wandeling langs de kade. De Pellesi waren echte steenhouwers die het graniet uit de directe omgeving bewerkten. Het monument van de Steenhouwers in de wijk Alzo bewaart deze herinnering. We wandelen langs de kade en over kleine pleinen, bewonderen enkele parochiekerken en sluiten ons bezoek af met een cafè en een dolce.

Betovert door de pracht van de natuur reizen we via slingerwegen omhoog de bergen in. Het ene uitzicht na het andere gaat aan ons voorbij. De streek heeft door de eeuwen heen een schat aan dorpen, kastelen en heiligdommen opgebouwd. Een daarvan is Varallo, een karakteristiek bergstadje vol verrassingen.

Varallo en de Sacro Monte

Varallo is een elegant schoon stadje waar de Sacro Monte de hoofdrol speelt. Gelegen aan de voet van het Monte Rosa-massief, is het de rivier Sesia die het nieuwe deel van een goed onderhouden historisch centrum scheidt. Het is een plaats vol charme doordrenkt met een middeleeuwse geschiedenis en cultuur. Geplaveide straatjes worden omzoomd door hoge statige middeleeuwse huizen waarvan de gevels prachtig zijn versierd. Renaissance- en barokke gebouwen worden afgewisseld met fraaie 19de -eeuwse villa’s.

Het was de franciscaan Bernardino Caimi die deze plek uitkoos voor het creëren van zijn ‘Heilige Land’. Een kabelbaan brengt ons binnen enkele minuten naar 608 meter hoogte, waar het heiligdom uitkijkt over Varallo. Het monumentale complex, de oudste van de Heiligen Bergen, bestaat uit 45 kapellen versierd met 3000 fresco’s en 800 beelden die het verhaal van Jezus in Palestina vertelt. Sinds 2003 staat het op de UNESCO-Werelderfgoedlijst vanwege de onschatbare artistieke, religieuze en culturele waarde.

Piemonte

Walser bevolking in Piemonte

We vervolgen onze weg langs alpenweide, bossen en rivieren. We betreden het gebied van de Walser, een volk van Germaanse afkomst dat zich hier in de 13e eeuw vestigden aan de voet van de Monte Rosa. Tegenwoordig wordt er nog steeds een Duistsprekend dialect gesproken, zo ook in Riva Valdobbia. Hun nalatenschap leeft nog steeds voort en komt tot uiting in oude tradities en folklore.

Riva Valdobbia

Het Walserdorp Riva Valdobbia wordt gekenmerkt door zijn houten huizen met balkons. Het liefelijke bergdorp trakteert zijn bezoekers op een prachtig uitzicht over de groene vallei van bloemenweiden en enkele bossen met op de achtergrond hoge bergpieken. Vele huizen zijn opmerkelijk fraai gerestaureerd en worden opgesierd met gevulde bloembakken.

Piemonte
Piemonte

Tevens is dit gebied geliefd bij wintersporters, en wanneer de sneeuw is gesmolten, bij wandelliefhebbers en bergbeklimmers. Het echte wandelcentrum bevindt zich in het nabijgelegen dorp, Alagna Valsesia.

Alagna Valsesia

Onze ontmoeting met Alagna Valsesia was een complete verrassing. Het Piemontese bergdorp heeft door de jaren heen zijn charme weten te bewaren. Ook hier wordt de borgo gekenmerkt door de cultuur van het Walser-volk dat weerklinkt in de taal, gebruiken, geschiedenis en het alledaagse leven. De Walser-identiteit is niet alleen hoorbaar in het dialect maar ook nog steeds zichtbaar in het met larikshout betimmerde huizen in combinatie met lokaal steen. In het museo Walser, gehuisvest in een huis met drie verdiepingen daterend uit 1628, krijg je een inkijkje in de fascinerende authentieke levensstijl van deze oude gemeenschap. Wij maakten een wandeling tussen trappen, geplaveide pleinen en fonteinen en bleven ons verbazen over de mooie bergarchitectuur van de huizen en de kerken.

Piemonte
Piemonte
Piemonte
Piemonte
Piemonte
Piemonte

De groenste vallei van Italië in Piemonte

Het is de rivier Sesia waaraan het dorp zijn naam ontleent en wordt de omgeving ‘de groenste vallei van Italië’ genoemd. Hier kun je jezelf helemaal onderdompelen in de ongerepte alpennatuur. Wandelen op grote hoogte of mountainbiken in het bos. Picknicken in de weilanden of raften over de rivier. Deskundige Alpengidsen brengen gezelschappen naar indrukwekkende hoogtes. Het zijn slechts enkele mogelijkheden waarvoor men hier naartoe komt.

Het gehele gebied is uitermate geschikt voor natuurtoerisme. Het kostbare ecosysteem van Valsesia wordt bewoond door steenbokken, gemzen, reeën, hermelijnen en steenarenden. Een netwerk van paden biedt de mogelijkheid voor avontuurlijke wandelingen.

We kijken terug op een schitterende autotocht door een indrukwekkend berglandschap waar de bewoners altijd eer hebben betoond aan hun prachtige thuisland. Dorpen worden omgeven door het ongerept alpine landschap en zijn doordrenkt met oude tradities en gewoontes. Het is een route in Piemonte om nooit meer te vergeten, die je naar heilige paden en traditionele houten Walserhuizen brengt.

0 reacties op “Piemonte, een reis tussen heilige paden en Walserhuizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.