Puglia

Vieste, de witte parel van Gargano

Panorama van Vieste in Gargano regio Puglia

Vieste, de parel van Gargano, kijkt vanaf een kalkstenen klif uit over de Adriatische Zee. Met zijn witte kalkstenen huizen is het een van de mooiste bestemmingen in de regio Puglia. Gelegen op het meest oostelijke puntje van het voorgebergte van Gargano, wordt Vieste omgeven door schitterende zandstranden, adembenemende kliffen en de meest mooie panorama’s. Onvergetelijke momenten hebben wij opgedaan tussen de blauwe tinten van de zee en de witte huizen van deze Zuid-Italiaanse bestemming.

Gargano

Het voorgebergte van Vieste strekt zich uit naar de Adriatische Zee en fungeert als een scheiding tussen de noord- en de zuidkust van de Gargano. Samen met Salento is het Gargano Nationaal Park een van de meest begeerde bestemmingen in de hak van de laars. Niet alleen vanwege de eeuwenoude geschiedenis en overblijfselen van oude beschavingen, maar zeker ook voor de ongerepte natuur en de kristalheldere zee. De 140 kilometer lange kustlijn van Gargano wordt afgewisseld met talloze stranden, kliffen, inhammen, baaien en grotten. Ze behoren tot de mooiste van Italië en zijn herhaaldelijke keren bekroond met de Blauwe Vlag vanwege het schone zeewater.

Historisch centrum van Vieste

Vieste, een stad van Grieks-Byzantijnse oorsprong, lijkt te zijn bevroren in de tijd. Het historisch centrum bestaat uit onregelmatige steegjes en pleintjes die veelvuldig uitzicht bieden op de helderblauwe zee. Melkwitte huizen leunen tegen elkaar aan en de typische buitentrappen, mignali genoemd, zijn kenmerkend voor de streek. Het is een fascinerend schouwspel van gebouwen die boven de kalkstenen rots uitsteken, gedomineerd door een kasteel en een vuurtoren.

Het oude centrum herbergt tal van bezienswaardigheden. Om te beginnen het Zwabische kasteel dat in 1240 werd gebouwd in de tijd van Frederik II. Vlakbij bevindt zich de prachtige kathedraal van Assunta en is tevens een van de oudste Romaanse kerken in Puglia. De gotische boog van de Porta di Alt was ooit de toegangspoort tot de stad en dan is er nog de opmerkelijke rots Chianca amara, ‘steen van bloed en tranen’, waar in 1554 5000 Viestanen werden onthoofd door Turkse piraten.

Pizzomunno

Een natuurlijk symbool van Vieste is de Pizzomunno, een imposante kalkstenen monoliet van 25 meter hoog, die het strand domineert. Zijn aanwezigheid is doordrenkt met legendes en vertelt het verhaal dat Pizzomunno is versteend van verdriet na het verlies van zijn vrouw Cristalda. De hoge rots trekt jaarlijks veel geliefden om een romantische avond door te brengen aan zee, vooral ’s nachts wanneer de monoliet door de maan wordt verlicht en wit uitstraalt over zee en strand.

Een ander mooi strand is dat van Vignanotica waar zand is vermengd met kiezelsteentjes. De heldere zee, de mediterrane vegetatie en de rotsen creëren een romantische sfeer, die het strand tot een van de mooiste van de Gargano maakt. Ongeveer 8 kilometer ten zuiden van Vieste is het de Arco di San Felice dat opvalt.

Omgeving van Vieste

Voor verkoeling en wat schaduw tijdens warme dagen is het Umbra-bos een uitstekende keuze. In dit zeer oude bos groeien meer dan 2000 plantensoorten. Wandelpaden doorkruizen het dichtbegroeide bos van eiken, lariksen, esdoorns en essen.

Bijzonder zijn de zogeheten trabucchi aan zee. Het zijn grote oude visinstalaties die vis uit zee scheppen en zijn sterk verbonden met de lokale traditie. Sommige zijn nu omgebouwd tot restaurants waar de meest heerlijke visgerechten op het menu staan.

Vieste Gargano Puglia

Gargano met zijn typische vorm die de laars zo herkenbaar maakt, is voor ons een van de mooiste Zuid-Italiaanse bestemmingen. Vieste vormt een uitstekende uitvalsbasis om dit voorgebergte met zijn fantastische zee en mooie plaatsen te verkennen. Het heeft in ieder geval op ons veel indruk gemaakt.

0 reacties op “Vieste, de witte parel van Gargano

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.