Ligurië

Vernazza, een dorp van duizend kleuren

het dorp Vernazza en de kustlijn van Cinque Terre

Vernazza maakt samen met de andere vier dorpen Monterosso al Mare, Corniglia, Manarola en Riomaggiore deel uit van het Nationaal Park Cinque Terre. Sinds 1997 staat dit spectaculaire deel van de Ligurische kust op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is met recht de trots van de regio Ligurië. Het zijn de dorpen tussen zee en land dat leven geeft aan dit fascinerende gebied. Hoewel alle vijf de dorpen even kleurrijk zijn, is Vernazza misschien wel de meest betoverende met zijn reeks kleurrijke huizen die direct in zee uitmonden.

Wandelen in de Cinque Terre

Een van de indrukwekkendste wandelingen die we in de afgelopen jaren in Italië hebben gemaakt, was hier in de Cinque Terre. Omringd door een ongerepte natuur en al wandelend langs steile en torenhoge kliffen werden we getrakteerd op adembenemende vergezichten. De Cinque Terre is beroemd over de hele wereld en dat snap je als je het hebt bezocht.

Felgekleurde huizen klampen zich vast aan rotsen en weerspiegelen in een intens blauwe zee. We passeren stenen muurtjes en terrassen met wijnstokken. Ezelspaden klimmen omhoog en het zijn boomgaarden, citroenen en basilicum die geur geven aan de omgeving. En dan daar is Vernazza, een Ligurisch juweel gelegen op een rotsachtige uitloper.

Vernazza

Het historisch centrum van Vernazza

Alleen al het aangezicht is een lust voor het oog. Als een regenboog van kleuren staan de huizen dicht op elkaar gepakt en wordt het omringd door het blauw van de zee. Steile en smalle straatjes dalen af naar de hoofdweg en eindigen op het charmante havenpleintje. Huizen met versierde arcades en portalen sieren het straatbeeld. De haven wordt gedomineerd door het profiel van het Doria-kasteel, dat aan het einde op het voorgebergte staat. De cilindrische toren valt op, terwijl de overblijfselen van de muren bijna lijken samen te smelten met de rotsen. Deze constructie dateert volgens historici uit 1080. Men vermoedt dat deze natuurlijke haven al gebruik werd door de Romeinen.

Vernazza
Vernazza
Vernazza
Vernazza

Iets lager, onder de toren, valt het vierhoekige bastion op dat zich vastklampt aan de rotsen. Ook van dit bouwwerk is men niet geheel zeker, maar men denkt dat het van Genuese oorsprong is, gebouwd in de Middeleeuwen. Met uitzicht op zee bevindt zich op het meest westelijk deel van het dorp de parochiekerk van Santa Margherita d’Antiochia (uit 1318), waarachter een fascinerende legende schuilgaat. De bewoners vonden eeuwen geleden een houten kist langs het strand waarin het bot van de vinger van Santa Margherita lag. Het relikwie verdween na een tijdje, maar werd op dezelfde plek weer teruggevonden.

Zwemmen bij Vernazza

Wie een duik wil nemen in zee kan dat doen vanaf het strandje dat zich uitstrekt direct naast de kerk. Net als langs de gehele kust van de Cinque Terre zijn er geen brede stranden en meestal ook niet voorzien van luxe voorzieningen. Het is het landschap waarin de stranden zich bevinden waardoor ze bijzonder geliefd zijn. Ze zijn een paradijselijke plek voor een duik en om wat te zonnebaden.

Eten

Vis is ongetwijfeld het hoofdgerecht van de Cinque Terre. Vers gevangen vis en zeevruchten uit zee zijn dan ook niet te versmaden. De gerechten zijn verrijkt met aromatische kruiden die in de omgeving groeien, zoals marjolein, oregano en tijm. Natuurlijk overgoten met lokale olijfolie. Groenten zijn volop aanwezig en worden toegevoegd aan soepen. Spoel al het heerlijks weg met een uitstekende lokale wijn of sluit je lunch of diner af met een glas Sciacchetrà.

Vernazza is niet alleen een van de mooiste dorpen aan de kust van La Spezia, maar staat ook op de lijst van ‘I Borghi più belli d’Italia’ vanwege zijn unieke schoonheid. Ondanks zijn kleine omvang is het een plek die je een keer in je leven gezien moet hebben, samen met het gehele Cinque Terre Nationaal Park. Jaarlijks trekt het vele bezoekers uit de hele wereld. Daarom raden we aan het hoogseizoen te vermijden en te kiezen voor het vroege voorjaar of het najaar om zo betoverd te raken van het paradepaardje van Ligurië.

4 reacties op “Vernazza, een dorp van duizend kleuren

  1. Mooi geschreven bericht over Vernazza, ik hoorde dat ook in dit voorjaar het al overspoeld was door toeristen en de trein stampvol zat. Het was hutje mutje staan, met de adem van mensen uit de hele wereld in je nek. Niet handig met Corona, maar ook akelig voor het dorp zelf en zijn inwoners. Het wandelpad bleek filewandelen dus de romantiek kun je vergeten.. Gelukkig schenken jullie ook veel aandacht aan minder bekende plekken in Italië die nog blij zijn met toeristen en de inkomsten goed kunnen gebruiken.

  2. Onze bijna vaste bestemming als wij Italië bezoeken.
    Dit is zo’n mooi dorp…..
    ‘Er zijn plekken waar je één keer naar toe gaat en dan is het genoeg… en er is Italië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.