Veneto

Boottocht door de Venetiaanse Lagune

DiscoverCars.com

De Venetiaanse Lagune is een gebied dat tot de Noord-Italiaanse regio Veneto behoort en is samen met de unieke waterstad Venetië erkend door UNESCO. De lagune, de stad en een groot aantal eilanden worden beschouwd als een van de meest iconische en bekendste bestemmingen ter wereld. Jaarlijks trekt het vele bezoekers. Wij hebben verschillende jaren doorgebracht in dit onschatbare ecologische erfgoed en nemen je mee over het water langs de mooiste locaties.

Venetië werd zestienhonderd jaar geleden geboren, toen de eerste vissers zich hier begonnen te vestigen. Daarna is de waterstad uitgegroeid tot een uniek artistiek en cultureel erfgoed dat met geen andere stad ter wereld te vergelijken is. Hoe vaak we Venetië ook hebben bezocht, iedere keer werden we betovert door haar charme. Maar wat vele misschien niet weten is dat er meer dan zestig eilanden verspreid liggen in de Venetiaanse lagune, waarvan Murano en Burano de bekendste zijn.

Wie een boot huurt, of zoals wij de vaporetto nemen, kan vanaf het water ongestoord genieten van de mooiste locaties. Navigeren door de kalme wateren van de Venetiaanse lagune is een perfecte manier om jezelf onder te dompelen in een wereld die nooit ophoud je te verbazen.

Canal Grande van Venetië

Een vaartocht over de belangrijkste waterweg van Venetië, het Canal Grande, is beslist de beste manier om kennis te maken met de rijke geschiedenis van de stad. Historische gebouwen met allerlei verschillende bouwstijlen staan te pronken langs het water. De een nog mooier dan de ander. Een uniek majestueus architectonisch landschap van de belangrijkste bezienswaardigheden gaan aan je voorbij tot je het beroemde San Marco plein bereikt. De Campanile steekt boven de daken uit en het Dogepaleis schittert in het zonlicht. Het is verreweg het meest iconische en beroemdste paleis van La Serenissima.

Venetië  Venetiaanse Lagune

Venetië bestaat uit meer dan honderd kleine eilandjes die door meer dan 430 bruggen zijn verbonden. De Rialtobrug, de Brug der Zuchten, de Ponte dell’Accademia en de Ponte dei Tre Archi zijn slechts enkele bekende.

Murano, grootste eiland in de Venetiaanse Lagune

In de noordelijke lagune bevinden zich verschillende eilanden waarvan Murano het grootste eiland is en beroemd over de hele wereld vanwege de traditionele en exclusieve glasproductie. In de meest mooie en uiteenlopende vormen worden de kleurrijkste glascreaties gemaakt.

Het was het jaar 1295 dat de stad Venetië om veiligheidsredenen besloot alle glasblazers over te brengen naar de zeven eilandjes die Murano vormen. Daarnaast was het ook een vakantieoord voor adellijke Venetiaanse families. Indrukwekkende palazzo’s en kerken staan dicht op elkaar gepakt langs de kanalen.

Murano eiland in de Venetiaanse Lagune

Burano, het kleurrijkste eiland in de Venetiaanse Lagune

De vuurtoren van Murano, opgetrokken van Istrisch marmer, wordt steeds kleiner wanneer we verder varen in de richting naar Burano, beroemd om zijn kleurrijke huizen en misschien wel de kleurrijkste ter wereld. Volgens vertellingen werden de vissershuizen in felle kleuren geverfd, zodat vissers ze konden herkennen op mistige dagen.

Een scheve klokkentoren kijkt uit over het eiland, verdeeld in vijf middeleeuwse wijken. Het hart is Piazza Baldassarre Galuppi. Langs de kanaaltjes vormen de gevels van gekleurde huizen een parade van vrolijke tinten en waar de lagune steeds sterk voelbaar is. Naast een explosie van kleuren staat Burano bekend om de kantproductie. Het kantmuseum vertelt de ontwikkeling van het kantklossen en tal van winkeltjes verkopen uiteenlopende kantartikelen, van lakens tot jurken tot wandversieringen.

Burano eiland in de Venetiaanse Lagune

Mazzorbo, klein eiland in de Venetiaanse Lagune

Een klein eiland dat verbonden is met Burano doormiddel van een houten brug is Mazzorbo. Het eiland is grotendeels gecultiveerd en staat bekend om de wijntraditie en de overheerlijke artisjok, waarvan de smaak versterkt is door het zout van de bodem.

Torcello, de bakermat van de Venetiaanse beschaving

Een paar minuten verder varen bevindt zich de bakermat van de Venetiaanse beschaving. We hebben het over Torcello, een rustig eiland doordrenkt van geschiedenis en legendes. Het eiland wordt bewoond door iets meer dan 10 inwoners. De sfeer is uniek en met geen ander eiland te vergelijken. Een rustige sfeer hangt tussen de legendarische Duivelsbrug, de kathedraal van Santa Maria Assunta en de Troon van Attila, een oude zetel uit de Byzantijnse of Lombardische periode. In het Palazzo dell’Archivio zit het museum van Torcello gevestigd met talrijke vondsten uit de Romeinse, Byzantijnse en Middeleeuwse periode.

Torcello eiland in de Venetiaanse Lagune

Sant’Erasmo

Het eiland Sant’Erasmo staat ook bekend als de ‘moestuin van La Serenissima’. In oktober wordt er zelfs het ‘Festa del Mosto’ gevierd vanwege de uitstekende wijn die er wordt geproduceerd. Daarnaast zijn het vooral asperges en artisjokken die er groeien. Bij warme zomerdagen zoekt de lokale bevolking hier verkoeling op de smalle zandstrandjes.

Giudecca

Terug richting Venetië passeren we het eiland Lido, die vooral veel mensen trekt vanwege zijn stranden. Het is het eiland Giudecca waarmee we deze lagune reis afsluiten. Giudecca ligt dichtbij het historisch hart van Venetië. Historisch gezien werd dit eiland lange tijd bewoond door adellijke en rijke families. Zij zijn dan ook verantwoordelijk voor de bouw van prestigieuze villa’s en paleizen. De oude sfeer van deze periode is nog steeds te proeven in het Belmond hotel Cipriani, een luxe vijfsterrenhotel met een spectaculair uitzicht op Venetië.

Lio Piccolo en Cavallino Treporti

Verder weg van Venetië bevindt zich een schitterende oase waarvan we graag Lio Piccolo willen tippen. Het gehucht bestaat uit een paar huizen en een klokkentoren. De omgeving is uitermate geschikt voor een fietstocht langs de kwelders en wateren van de lagune. In de verte zie je de scheve toren van Burano staan.

Tot slot zijn het de goudkleurige stranden van Cavallino-Treporti die jaarlijks vele mensen trekt. Met uitstekende faciliteiten bevinden zich hier enkele hoogwaardige campings die door vele Duitse reisprogramma’s benoemd worden als de beste van Europa.  

Van culturele bezienswaardigheden tot architectonische schoonheden en van kleurrijke gevels tot rustige kwelders en goudgele stranden, zijn het slechts enkele ingrediënten die de Venetiaanse lagune tot een Italiaanse topbestemming maakt. Dan hebben we nog niets eens gesproken over al dat heerlijke eten.

Booking.com

2 reacties op “Boottocht door de Venetiaanse Lagune

  1. Wilma Smeeman van Velp

    Hallo Pieter en John wat een mooie beschrijving van al die mooie eilandjes rondom Venetië wij zijn op dit moment op Marina en gaan beslist nog een dagje naar Venetië en maken weer een rond toertje de hartelijke groeten van andre en mij (Wilma ) en graag tot ziens in oktober of november als wij weer terug in Nederland zijn tot ziens 🥂🥳

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.