Toscane

Elba, een ideale zon, zee en strand bestemming

Panorama over Portoferraio en het eiland Elba in Toscane

De vorm van het eiland Elba doet denken aan een vis of zoals sommige Italianen zeggen een schoen. Het Toscaanse eiland met zijn 147 km lange kustlijn is een waar paradijs voor vakantiegangers. Er zijn ongerepte strandjes en andere zijn voorzien met uitstekende faciliteiten. Kristalhelder water nodigt uit voor een duik. Wandelliefhebbers betreden de vele paden naar verborgen hoekjes.

Wie een reis maakt over het eiland zal zich verbazen over de verscheidenheid aan landschappen ondergedompeld in de blauwe kleuren van de zee en de groene tinten van de vegetatie. Dorpjes omringen baaien of zijn gebouwd rond een jachthaven, een groene vallei of een zandstrand. Maar ook geschiedenis, traditie en cultuur kom je tegen op deze Toscaanse koningin. De mix van ‘dolce far niente’ en buitenactiviteiten maken het eiland tot een toplocatie.

Keizer Napoleon en Portoferraio

Het was keizer Napoleon die hier 10 maanden in 1814 heeft gewoond. Zijn thuisbasis was Villa dei Mulini in Portoferraio. De omringende forten beschermen de stad, vandaag de dag het centrum van het eiland. De hoofdstad dankt zijn naam aan het ijzer en de mijnen die al aanwezig waren in de tijd van de Etrusken en Romeinen.

Portoferraio is een stad van grote charme. De ommuurde stad steekt uit in zee en zijn silhouet is vanaf het water een waar spektakel met zijn vuurtoren en de onmiskenbare vorm van Forte Stella gedomineerd door Forte Falcone.

Elba Toscane

In het oosten kun je neerstrijken op het kiezelstrand Bagnaia met uitzicht op Portoferraio. Ten westen richting Capo Enfola, vind je enkele stranden die tot de mooiste worden beschouwd, zoals Capo Bianco en Padulella. Ze betoveren iedereen met hun witte rotsen en kliffen en de turquoise zee die de stranden schoonspoelt.

Elba Toscane

Marciana Alta

Het oudste stadje van het eiland is Marciana, ook bekend als Marciana Alta. Gelegen in een bergachtig gebied biedt het vaak een aangename bries voor verkoeling tijdens hete zomerdagen. Zijn middeleeuwse uitstraling is goed te ontdekken tijdens een wandeling door de kronkelende straatjes en steegjes. Opvallend is het fort La Fortezza Pisana, een groot versterkt bouwwerk gebouwd in de 12e eeuw door de Republiek Pisa om het gebied te verdedigen. In het Archeologisch Museum van Marciana worden vondsten bewaard uit het stenen tijdperk en de Etruskische en Romeinse periode.

Elba Toscane

Marciana Marina

Een van de kleinste gemeente van het eiland is Marciana Marina. Gelegen tussen de bergen en de zee werd het bewoond door zeelieden en vissers, die net als tegenwoordig hebben uitgekeken op de schitterende baai waaromheen het is gebouwd. Wij maakten een wandeling over de fraaie promenade bijgestaan door eeuwenoude bomen. De cilindrische Torre degli Appiani is het symbool van Marciana Marina. De pastelkleurige huizen geven kleur aan de omgeving en maken je nieuwsgierig om het kleine centrum te ontdekken, zoals de karakteristieke wijk Borgo del Cotone. De eenvoudige en authentieke stijl van het oude vissersdorp is nooit losgelaten.

Elba Toscane

Monte Capanne

Wie ook de aandacht verdient is Monte Capanne waar je vanuit het dorp Marciana met een stoeltjeslift naar het hoogste deel van het eiland wordt gebracht. Van boven heb je een spectaculair uitzicht dat ook te voet te bereiken is. Weet wel dat het zo’n 1000 meter boven zeeniveau ligt en onder begeleiding van een gids naar de top is geen overbodige luxe. De geschatte tijd te voet is ongeveer 3 uur.

Capoliveri

Het karakteristieke dorp Capoliveri was voor ons een van de meest mooie plaatsen. Gebouwd op een top van een heuvel heeft het zijn middeleeuwse structuur nog steeds behouden. In de straatjes zitten tal van ambachtelijke winkeltjes, bars en restaurants. Een netwerk van paden, trappen, pleinen en bogen vormen het decor van het historisch centrum. De middeleeuwse parochiekerk van San Michele is een van de eerste religieuze gebouwen van het eiland. Het heiligdom is gebouwd in Pisaans Romaanse stijl en dateert uit de 12e eeuw. Het religieuze heiligdom Santuario della Madonna delle Grazie werd gebouwd in de 17e eeuw en ligt genesteld tussen dennenbossen en wijngaarden. Het werd gebruikt in 1792 als toevluchtsoord door Franse monniken tijdens de revolutie.

In de directe omgeving van Capoliveri zijn tal van mogelijkheden om te wandelen. Een uitstekend netwerk van paden brengen wandelaars naar de meest mooie uitzichtpunten. Het gebied was ooit een belangrijke plek voor mijnbouw en steengroeveactiviteiten. Tegenwoordig wordt het landschap gebruikt voor buitensporten en ontspanning. De kust van Capoliveri heeft het grootste aantal stranden.

Elba Toscane

Porto Azzurro

Aan de oostkust van het eiland Elba kijkt het oude vissersdorp Porto Azzurro uit over de Golf van Mola. Opvallend is de Forte Longone gebouwd in opdracht van de Spaanse koning Filips III in 1602. Gelegen op een voorgebergte had het als functie om het plaatsje te verdedigen tegen barbaarse aanvallen van de Saracenen. Tegenwoordig is het een gevangenis. Piazza Matteotti is misschien wel het mooiste plein van het eiland. Madonna di Monserrato behoort tot een van de mooie religieuze gebouwen. Ook hier zijn het de stranden in de nabije omgeving die vele bezoekers trekt.

Elba

Rio Marina

Ook aan de oostelijke kust van het eiland ligt het kleine vissersdorp Rio Marina. Zo klein het is, ooit was de haven een belangrijk punt voor het transport van de ijzerproductie die er plaatsvond. De oude ovens verklappen nog steeds de historie van het mijnwerkers verleden. Wie geïnteresseerd is in de mijnbouw van het eiland kan een bezoek brengen aan het Elba Mineralen Museum.

Wij maakten een wandeling in het haventje langs pastelkleurige gevels. De geur van mediterraan struikgewas vermengt zich met de zoute geur van zee. Schoonwasgoed wappert in de wind en enkele inwoners maken een praatje op straat. Het is een tijdloze plek waar de zee transparant lijkt te zijn. Vanwege de bijzonder samenstelling van de bodem en de rotsen bestaan de strandjes hier uit fijn zand.

Campo nell’Elba

Campo nell’Elba is een verspreide gemeente met verschillende klein bewoonde centra en bevindt zich aan de zuidkust van het eiland. Wij bezochten Marina di Campo, een oud vissersdorp dat zomers veel mensen trekt vanwege het mooie zandstrand Spiaggia di Cavoli. Het hele gebied staat in het teken van toerisme en er zijn uitstekende vakantie accommodaties te vinden. De kust is drukker, terwijl landinwaarts het steeds rustiger wordt.

De stranden van Elba

Het eiland telt ongeveer 150 stranden en ieder strand heeft zijn charme. Opvallend is de diversiteit. Van hagelwitte tot zwarte zandstranden en van poederzand tot kiezels. Er zijn lange uitgestrekte stranden met uitstekende faciliteiten en ongerepte baaien die tot de verbeelding spreken. Populair is het strand van Fetovaia, gelegen in het noordwestelijke deel. Het strand van Cavoli beschikt over een fijn zand en is het langste op het eiland. Vanwege de ondiepe bodem uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. Wij vonden Capo Bianco met zijn kiezelstrand bij Portoferraio erg mooi, maar ook het strand van Sansone en het strand van l’Enfola. De keuze is groot en daarom een ideale Italiaanse zon, zee en strand bestemming.

Elba
Booking.com

0 reacties op “Elba, een ideale zon, zee en strand bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.